Η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών επενδυτών παγκοσμίως έχει θέσει σε εφαρμογή επενδυτικές πολιτικές ESG τα τελευταία χρόνια, επιδιώκοντας τόσο την ελαχιστοποίηση του κινδύνου που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα όσο και την αξιοποίηση ευκαιριών και να επικαλούνται παράγοντες όπως οι κανονιστικές απαιτήσεις, η βελτίωση των επιδόσεων και η προσέλκυση ταλέντων, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από την παγκόσμια εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών Deloitte και τη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts.
.
Για τη μελέτη, η Deloitte και το The Fletcher School διεξήγαγαν έρευνα σε περισσότερους από 1.000 διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και συμβούλους επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων CEOs, CIOs, επικεφαλής στρατηγικής και άλλων ανώτερων στελεχών επενδύσεων σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας, και διεξήγαγαν επίσης συνεντεύξεις με ηγετικά στελέχη σε θέματα βιωσιμότητας και επενδύσεων, μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2023.
Η μελέτη διαπίστωσε σημαντική αύξηση του ποσοστού των επενδυτών που καθιερώνουν βιώσιμες πολιτικές , με το 79% να δηλώνει ότι (τις) έχει εφαρμόσει, σε σχέση με μόλις 20% πριν από 5 χρόνια. Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι επενδυτές αναφέρουν ότι έχουν εφαρμόσει μια "χαλαρά καθορισμένη πολιτική επενδύσεων ESG" ή ότι σχεδιάζουν να αναπτύξουν μια πολιτική βιώσιμων επενδύσεων, ενώ μόνο το 1% αναφέρει ότι δεν σχεδιάζει πολιτική.
Παρά τις εκστρατείες κατά των ESG που διεξάγονται στις ΗΠΑ, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί επενδυτές είναι στην πραγματικότητα πιο πιθανό να έχουν εφαρμόσει πολιτικές βιώσιμων επενδύσεων από ό,τι οι ομόλογοι τους. Οι Ευρωπαίοι επενδυτές υστερούσαν ελαφρώς σε σχέση με τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ, στο 75%.
Η μελέτη ζήτησε από τους επενδυτές να απαριθμήσουν τους 3 κυριότερους λόγους για την ενσωμάτωση των παραγόντων βιωσιμότητας στις διαδικασίες λήψης επενδυτικών αποφάσεων. Συχνότερα αναφέρθηκαν οι κανονιστικές απαιτήσεις (39%), η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων (36%) και η πίεση των ενδιαφερόμενων μερών (34%).
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της εμπιστοσύνης που έχουν οι επενδυτές στις πηγές δεδομένων ESG και της χρήσης τους. Οι ερωτηθέντες επενδυτές ανέφεραν ότι αναμένουν ότι τα πρόσφατα δρομολογημένα πρότυπα και κανονισμοί δημοσιοποίησης στοιχείων βιωσιμότητας θα αντιμετωπίσουν πολλές από τις προκλήσεις των δεδομένων ESG, με αυξημένη συνέπεια και τυποποίηση.
Η μελέτη ζήτησε από τους επενδυτές να απαριθμήσουν τους 3 κυριότερους λόγους για την ενσωμάτωση των παραγόντων βιωσιμότητας στις διαδικασίες λήψης επενδυτικών αποφάσεων.