Δεν εγκρίθηκε τελικά η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπεί στην εξυγίανση των εταιρικών αλυσίδων εφοδιασμού, εξαιτίας της αρνητικής στάσης ορισμένωn από τα μεγαλύτερα κράτη μέλη της Ένωσης, αναγκάζοντας τους αντιπροσώπους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της νομοθεσίας για την ESG που επιχειρήθηκε ποτέ.
.
Η οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εταιρική βιωσιμότητα (CSDDD) θα υποχρέωνε τις εταιρείες σε νομική ευθύνη εάν δεν αντιμετώπιζαν τις παραβιάσεις του περιβάλλοντος ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αλυσίδες αξίας τους. Το Κοινοβούλιο και οι εθνικοί αντιπρόσωποι είχαν καταλήξει σε προσωρινή συμφωνία τον Δεκέμβριο, μόνο που βασικές χώρες μέλη απέσυραν την Τετάρτη την υποστήριξή τους.
Η Lara Wolters, η νομοθέτης που είναι υπεύθυνη για την καθοδήγηση της CSDDD μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε «εξοργισμένη με τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται σήμερα στο Συμβούλιο σχετικά με την δέουσα επιμέλεια», σε σχόλιο που αναρτήθηκε στο X.
Η τύχη της CSDDD κρέμεται τώρα από μια κλωστή, καθώς ο χρόνος τελειώνει πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Όλοι οι νόμοι πρέπει συνήθως να οριστικοποιηθούν περίπου τρεις μήνες πριν. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δεχόταν μια ουσιαστική αναδιατύπωση του κειμένου.
Το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, προσπαθούσε να πάρει την Ιταλία στο πλευρό του για να περάσει η νομοθεσία, παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις της τελευταίας στιγμής. Οι προσπάθειες αυτές απέβησαν άκαρπες, καθώς τόσο η Ιταλία όσο και η Γερμανία -μαζί με ορισμένες μικρότερες χώρες της ΕΕ- επικαλέστηκαν ανησυχίες για το πώς ένας τέτοιος νόμος θα επηρέαζε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Η Γαλλία απέσυρε, επίσης, την υποστήριξή της αφού επέμεινε ότι η CSDDD εφαρμόζεται μόνο σε πολύ μεγαλύτερες επιχειρήσεις από ό,τι απαιτεί το ισχύον κείμενο, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Είναι πιθανό ότι οι όροι της Γαλλίας θα εξεταστούν προσεκτικά με σκοπό να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της, δήλωσε η ίδια πηγή.
Το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, προσπαθούσε να πάρει την Ιταλία στο πλευρό του για να περάσει η νομοθεσία, παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις της τελευταίας στιγμής.