Ο κλάδος των βιώσιμων επενδύσεων είναι πολύ μικρός για να οδηγήσει την παγκόσμια μετάβαση σε οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα ενώ οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τους επενδυτές από το «πράσινο ξέπλυμα», δήλωσε το ΔΝΤ.
Τα περιουσιακά στοιχεία σε αειφόρα επενδυτικά ταμεία διπλασιάστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε περίπου 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημείωσε το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ωστόσο, μέχρι το 2050 θα απαιτηθούν τεράστιες νέες επενδύσεις που υπολογίζονται έως και 20 τρισεκατομμύρια δολάρια για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των εκπομπών άνθρακα στο καθαρό μηδέν. Περίπου το 70 % αυτής της πρόσθετης χρηματοδότησης αναμένεται να προέλθει από ιδιωτικές πηγές.
«Οι σωστοί ρυθμιστικοί μηχανισμοί είναι απαραίτητοι για να αποφευχθεί το πράσινο ξέπλυμα» ανέφερε το ΔΝΤ.
«Ο τομέας των αειφόρων επενδυτικών κεφαλαίων μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό της παγκόσμιας μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία, αλλά, στην τρέχουσα συγκυρία, είναι πολύ περιορισμένος σε μέγεθος και εύρος για να έχει σημαντικό αντίκτυπο», δήλωσε το ΔΝΤ.
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα μπορούσαν επίσης να ενθαρρύνουν κεφάλαια που επικεντρώνονται στο κλίμα σε προγράμματα αποταμίευσης συνταξιοδότησης ή προϊόντα ασφάλισης ζωής που αγοράζονται από ιδιώτες επενδυτές, αλλά μόνο εφόσον θα έχουν επιτευχθεί βελτιώσεις στα πρότυπα αναφοράς.
Μέχρι το 2050 θα απαιτηθούν τεράστιες νέες επενδύσεις που υπολογίζονται έως και 20 τρισεκατομμύρια δολάρια για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των εκπομπών άνθρακα στο «καθαρό» μηδέν.