«Η βία και η παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, σε οποιαδήποτε μορφή της, είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα. Με συγκεκριμένα μέτρα και προγράμματα, ενισχύουμε την ασφάλεια και θωρακίζουμε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον για όλους. Μηδενική ανοχή στα περιστατικά βίας και παρενόχλησης, απ’ όπου κι αν προέρχονται είναι το μήνυμα και ο στόχος μας» δήλωσε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, σε πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Αντιμετωπίζοντας τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας», που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
.
Σε σημερινή ανακοίνωση του ΒΕΑ, αναφέρεται ακόμη, πως από την πλευρά της η γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ζέφη Δημαδάμα, δήλωσε: «Ακούγοντας τη λέξη παρενόχληση, ίσως δεν μας έρχεται αμέσως στον νου η εργασιακή παρενόχληση. Κι όμως, η εργασιακή παρενόχληση, η βία στον χώρο εργασίας, είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Η λέξη που περιγράφει αυτή τη μορφή κακοποίησης, έρχεται από τα αγγλικά: Mobbing, ή αλλιώς ηθική παρενόχληση. Η νομοθεσία την απαγορεύει με τον Ν.4808/2021 που ήταν πρωτοβουλία και προτεραιότητα της κυβέρνησης. Το ΚΕΘΙ και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας ανοίγουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, που μας αφορά όλες και όλους. Η γενική γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει και ενθαρρύνει αυτές τις προσπάθειες, που συμπληρώνουν και ενισχύουν τις πολιτικές που ήδη προωθούνται. Τέλος, το εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο που εκπονήθηκε από το ΚΕΘΙ, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων και των εργοδοτών για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, άρα και την προάσπιση της ισότητας των φύλων».
Η αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, Αθανασία Ξεπαπαδάκου, σημείωσε ότι: «Η αποτελεσματική θωράκιση του χώρου της εργασίας μέσα από την ανάδειξη και την καταπολέμηση των περιστατικών βίας και παρενόχλησης, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, με μια σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών, ενισχύει την εφαρμογή του θεσμικού πλέγματος που έχει υιοθετήσει η ελληνική Πολιτεία, καθιστώντας σαφή τη «μηδενική ανοχή» απέναντι σε κακοποιητικές συμπεριφορές. Η Πράξη «Παρεμβάσεις για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στους φορείς και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», που υλοποιεί το ΚΕΘΙ, στοχεύει στη διευκόλυνση των δημοσίων φορέων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων ως προς την εφαρμογή του νόμου 4808/2021, με τον οποίο η Ελλάδα κύρωσε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Ο πρόεδρος ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης, είπε: «Είμαστε ευαισθητοποιημένοι και έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε νέα θεσμική διαδικασία, για την πρόληψη αλλά και πάταξη τέτοιων φαινομένων. Για την προστασία των εργαζομένων μας, των συνεργατών μας και του εξυπηρετούμενου κοινού, εναρμονιζόμαστε με όλα τα ισχύοντα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας. Το επιμελητήριο δεσμεύεται ότι θα ακολουθήσει όλες τις υποδείξεις, οδηγίες και συστάσεις, για τη διασφάλιση του Οργανισμού και των εργαζομένων μας, αλλά θα τις προωθήσει και στις επιχειρήσεις – μέλη μας, για την ενιαία και καθολική αντιμετώπιση».
Ο αντιπρόεδρος του ΒΕΑ Κώστας Δαμίγος επισήμανε ότι: «Όλα τα προβλήματα που γεννιόνται από τις παράνομες, καταχρηστικές ή ανήθικες συμπεριφορές, μέσα στον χώρο εργασίας μας και δραστηριοποίησής μας, αλλά και παράπλευρα συναφή θέματα, προκαλούν ζημία και απαξιώνουν την ίδια την επιχείρηση, τον ιδιοκτήτη και τον περίγυρό του. Ως μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου μας, θέλω να εκφράσω ότι στην περίπτωση της αποφυγής κάθε φαινομένου βίας ή παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, φιλοδοξούμε να είμαστε και απόλυτα εναρμονισμένοι με τον νόμο και αυστηροί στην τήρησή του από όλους, χωρίς διάκριση».
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι βασικοί πυλώνες του έργου «Παρεμβάσεις για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης σε φορείς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα» και τα αποτελέσματα πρωτογενούς έρευνας που διεξήγαγε το ΚΕΘ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Αντιμετωπίζοντας τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας», που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).