Οι υπουργοί κλιματικής πολιτικής των χωρών της ΕΕ ενέκριναν τη Δευτέρα τη διαπραγματευτική θέση του μπλοκ για τη φετινή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP28, συμφωνώντας να πιέσουν για μια πρώτη παγκοσμίως συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων που εκπέμπουν CO2.
.
Η συμφωνία θέτει την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών ως έναν από τους πιο φιλόδοξους διαπραγματευτές στις ετήσιες συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, όπου σχεδόν 200 χώρες διαπραγματεύονται τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
"Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων για να δείξουμε την ισχυρότερη δέσμευση της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση και να ενθαρρύνουμε τους εταίρους μας να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας", δήλωσε η υπουργός Κλίματος της Ισπανίας Teresa Ribera.
Μια κεντρική απόφαση θα είναι αν οι χώρες της COP, η οποία αρχίζει στις 30 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι, συμφωνήσουν για πρώτη φορά στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Η καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου παράγει αέρια του θερμοκηπίου που αποτελούν την κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής.
Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα να ζητήσουν στην COP28 τη σταδιακή κατάργηση των "αμείωτων" ορυκτών καυσίμων. Αυτό αφήνει ένα παράθυρο για τις χώρες να συνεχίσουν να καίνε άνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, εάν χρησιμοποιούν τεχνολογία για τη "μείωση" - δηλαδή τη δέσμευση - των εκπομπών που προκύπτουν.
Ωστόσο, η συμφωνία της ΕΕ σημείωσε ότι οι τεχνολογίες δέσμευσης των εκπομπών "υπάρχουν σε περιορισμένη κλίμακα και πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των εκπομπών κυρίως από τομείς που είναι δύσκολο να περιοριστούν". Η χρήση αυτών των τεχνολογιών "δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την καθυστέρηση της δράσης για το κλίμα", αναφέρει η συμφωνία, την οποία είδε το Reuters.
Ο υπουργός παγκόσμιου κλίματος της Δανίας, Dan Jorgensen, δήλωσε ότι η διαπραγματευτική θέση ήταν "εξαιρετικά φιλόδοξη". "Θα ήθελα να ήταν ακόμη πιο φιλόδοξη, αλλά εντάξει, είμαστε μια ένωση σχεδόν 30 χωρών και πρέπει να συμφωνήσουμε", δήλωσε στο Reuters.
Περίπου 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, των Κάτω Χωρών και της Σλοβενίας, επιθυμούσαν μια ισχυρότερη συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων.
Ωστόσο, ένας αντίστοιχος αριθμός χωρών - συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Πολωνίας - υποστήριξε με επιτυχία την επιφύλαξη σχετικά με τις τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών.
Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα να ζητήσουν στην COP28 τη σταδιακή κατάργηση των "αμείωτων" ορυκτών καυσίμων.