Πώς τα ESG μπορούν να γίνουν γυναικεία υπόθεση

Body

Μπορεί η ανθρωπότητα να άργησε να λάβει δραστικά μέτρα για τον πλανήτη Γη, ωστόσο, η κληρονομιά του Green deal της ΕΕ θα μείνει στην ανθρωπότητα για πολλά χρόνια ακόμη, με την βιώσιμη, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση να τίθενται πλέον στο επίκεντρο των στρατηγικών ανάπτυξης των επιχειρήσεων παγκοσμίως.

.

Ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ με τίτλο: «Tech cares for the planet – Innovation for a sustainable future» έλαβε χώρα στη Βαλένθια της Ισπανίας στο πλαίσιο του προγράμματος “Female Leadership” που διοργανώνουν για 4η χρονιά το European Leadership Academy και η Huawei, στο οποίο έμπειρα στελέχη της αγοράς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, μύησαν νεαρά κορίτσια στο ESG.

Μετά το εναρκτήριο Θερινό Σχολείο στη Λισαβόνα, το Χειμερινό Σχολείο στη Νίκαια και το Θερινό Σχολείο στην Πράγα, το τέταρτο Σχολείο για τη Γυναικεία Ηγεσία στην Ψηφιακή Εποχή είχε αέρα και γεύση Ισπανίας. Το πρόγραμμα δημιούργησε για 5 μέρες τη δική του ιδιωτική «πανεπιστημιούπολη» προσφέροντας καθημερινά στις συμμετέχουσες μια τέλεια ισορροπία μεταξύ masterclasses και ομαδικών projects, ενεργού μάθησης και ομαδικών δραστηριοτήτων, θεματικών εκδηλώσεων και πολιτιστικών εμπειριών.

Η απουσία πλαισίου και η πρόκληση για το επιχειρείν

Διαθέτοντας ένα πλούσιο βιογραφικό, η Cristina Rivero Fernández, Director of the Department of Energy, Environment and Climate Industry, CEOE εμπλέκεται από το 2020 σε κυβερνητικές διαπραγματεύσεις για περιβαλλοντικά ζητήματα. Η ίδια αναγνωρίζει πως η βιωσιμότητα αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο και με χαρά βλέπει πολύ περισσότερες γυναίκες να στρέφονται επαγγελματικά προς αυτή την κατεύθυνση.

«Στο ESG έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η παρουσία των γυναικών, συγκριτικά με άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα αυτόν της ενέργειας,  όπου μόλις το 28% των εργαζομένων είναι γυναίκες, εκ των οποίων μόνο οι μισές βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις».

Για την κα Rivero Fernández δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τις επιχειρήσεις από το να καταρτίσουν μια στοχευμένη στρατηγική βιωσιμότητας. Είναι, όπως λέει, η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει και να κάνει τα πράγματα διαφορετικά.

«Τα πράγματα βέβαια δεν είναι τόσο εύκολα, όσο φαίνονται. Οι νομικές απαιτήσεις είναι τεράστιες και αυτή τη στιγμή όλες οι εταιρείες προσπαθούν σκληρά να υιοθετήσουν τους κανονισμούς που βγαίνουν συνεχώς. Ταυτόχρονα μιλάμε για αλλαγές στις τεχνικές διαδικασίες, αλλαγή στον τρόπο που μετακινούμαστε και καταναλώνουμε. Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν από που προέρχεται η ενέργεια τους, αλλά και το μέγεθος των εκπομπών που αφήνουν στο περιβάλλον».

Η κα Rivero Fernández επεσήμανε πως το 50% των τεχνολογιών που πρέπει να γίνουν net zero μέχρι το 2050, δεν είναι διαθέσιμες στην αγορά, ενώ υπενθύμισε ότι η Γηραιά Ήπειρος εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από την Κίνα σε ότι αφορά τις ΑΠΕ και τις πρώτες ύλες, δεδομένο το οποίο πρέπει να αλλάξει εάν θέλουμε να μιλάμε για αυτονομία και άμεση λήψη αποφάσεων.

To ESG είναι data driven

Στη συζήτηση συμμετείχε και η Αγγελική Ελευθερίου, Corporate Affairs & ESG Senior Manager, Nova, η οποία τόνισε πως οι γυναίκες ηγούνται του ESG στην Ελλάδα.

«Δεν είναι μόνο το κέρδος, αλλά πολλά αλλά που μπορούν οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν στις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται. Το ESG είναι πλέον data driven και ότι κάνεις πρέπει να είναι μετρήσιμο με KPI’s και όχι απλά να λες μια ωραία ιστορία για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Προέρχομαι από μια ενεργοβόρα βιομηχανία, αυτή των telecoms και εδώ η προσοχή δεν στρέφεται μόνο στο τι πρωτοβουλίες αναλαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι, αλλά λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και το τι πρακτικές υιοθετούν και οι εξωτερικοί μας συνεργάτες. Πόσο ηθικός είναι ο τρόπος λειτουργίας τους και τι αποτύπωμα αφήνουν».

Η κα Ελευθερίου αναφερόμενη στη Nova, είπε πως ο όμιλος αποφάσισε να κινηθεί δραστικά αξιοποιώντας την τεχνολογία για να διατηρήσει τους πνεύμονες πρασίνου στην Ελλάδα.

«Βάλαμε στο άλσος Συγγρού αισθητήρες που δίνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Σκεφτείτε πως όταν μια φωτιά ξεσπά έχεις κυριολεκτικά τριάντα δευτερόλεπτα για να αντιδράσεις. Στόχος είναι να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά το δίκτυο και τα τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας προς όφελος όλων» κατέληξε.

Δύσκολη η “πράσινη” χρηματοδότηση για τις γυναίκες

Τη δική της οπτική μοιράστηκε με το κοινό η Eva Bernard, Principal, Gender and Climate Action, EBRD & Lecturer, Sciences Po, υπογραμμίζοντας πως η βιωσιμότητα συνδέεται στις μέρες μας με όλα τα επαγγέλματα.

«Πάντα ήθελα να έχω ένα αποτύπωμα κοινωνικό αλλά δεν ήξερα σε ποιον τομέα ακριβώς, μέχρι που ασχολήθηκα ενεργά με το ESG. Πλέον είναι μια θεματική που λαμβάνουν υπόψη τόσο ο ιδιωτικός, όσο και ο δημόσιος τομέας».

Εστιάζοντας στις γυναίκες επιχειρηματίες, η κα Bernard είπε πως υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση σε “πράσινη” χρηματοδότηση, καθώς επίσης και υπόεκπροσώπηση τους στον πρωτογενή τομέα.

«Αυτό το διάστημα δουλεύουμε πάνω σε ένα πολύ σημαντικό project που αφορά στα Stems. Επικεντρωνόμαστε σε χώρες οι οποίες έχουν χαμηλή εκπροσώπηση γυναικών και τους δίνουμε υποτροφίες. Στη Γεωργία χρηματοδοτούμε τη δημιουργία του μετρό και έχουμε θέσει ως προϋπόθεση οι managers να συλλέγουν, αξιοποιώντας την τεχνολογία, στοιχεία και δεδομένα για φυλετική βία που λαμβάνει χώρα στους σταθμούς».

Τέλος, την Κομισιόν εκπροσώπησε η Sevim Aktas, Policy Officer, DG CLIMA, European Commission, η οποία αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε ανώτατο επίπεδο προκειμένου να χτιστεί η κουλτούρα αλλά και το θεσμικό πλαίσιο για το ESG.

«Δουλεύοντας στην ενεργειακή μετάβαση, θα έλεγα ότι ήταν κάτι που ξεκίνησε σαν πείραμα και πλέον είναι η βασική μου ενασχόληση. Είμαι 3 χρόνια πλέον στην Κομισιόν πάνω σε αυτό το κομμάτι και η μεγαλύτερη πρόκληση έγκειται στο πώς θα κάνουμε αυτή παραδοσιακές βιομηχανίες, net zero μέχρι το 2030. Παράλληλα, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αρκετά προβλήματα που θα προκύψουν από την ανάδυση νέων τεχνολογιών» είπε χαρακτηριστικά η κα Aktas.

Πηγή: Fortune/Μαρία Ακριβού

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image