Δείκτες ESG: Επιβράδυνση της Ελλάδας λόγω ανισοτήτων – Εμπόδια για τις γυναίκες στην εργασία

Body

Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει η θέση της Ελλάδας στον Δείκτη Ανισότητας των Φύλων της Υποκατηγορίας που αφορά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Εκτός άλλων, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, καταλαμβάνοντας μόνο το 21.7% των συνολικών θέσεων το 2021.

.

Η νέα έκδοση του Δείκτη ESG (ESGI), αποτυπώνει μια πτώση των συνολικών βαθμολογιών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά την αυξημένη παγκόσμια εστίαση σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και σε Στόχους Βιωσιμότητας.

Όλες οι γεωγραφικές περιοχές που εξετάστηκαν παρουσιάζουν σαφή μείωση στη μέση επίδοσή τους μεταξύ 2021 και 2022. Μια πιο προσεκτική ανάλυση αποκαλύπτει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι το βασικό ζήτημα, κάτι που ισχύει εξίσου και για τις ευρωπαϊκές χώρες. σύμφωνα με τους Δείκτες ESG.Καταλαμβάνοντας την 39η θέση ανάμεσα σε 183 χώρες, η επίδοση της Ελλάδας στους Δείκτες ESG κρίνεται σχετικά καλή συνολικά.

Ωστόσο, πολλά περαιτέρω βήματα μπορούν να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Συνολικά, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην αγορά εργασίας, καθώς μόνο το 43.3% των γυναικών άνω των 15 ετών είναι μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας σε σύγκριση με το 58.1% των ανδρών της ίδιας ηλικιακής ομάδας.

Οι Δείκτες ESG για το 2022 που δημοσιεύονται από την Global Risk Profile (GRP) αποκάλυψαν μια σημαντική πτώση στους Παγκόσμιους Δείκτες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι Δείκτες ESG υπολογίζουν κινδύνους και ρίσκα που σχετίζονται με το Περιβάλλον, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Υγεία και Ασφάλεια των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Παρά την αυξανόμενη εστίαση σε ζητήματα που άπτονται του ESG και των στόχων Βιωσιμότητας και παρά την εγκαθίδρυση δεσμευτικών νομοθεσιών και κριτηρίων γνωστοποίησης, όλες οι αναλυθείσες γεωγραφικές περιοχές παρουσιάζουν σαφή πτώση της μέσης απόδοσής τους στους Δείκτες ESG μεταξύ 2021 και 2022, υποδηλώνοντας το μέγεθος της δουλειάς που υπολείπεται.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι το κύριο ζήτημα, καθώς οι βαθμολογίες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Υγεία και Ασφάλεια, παρέμειναν σχετικά σταθερές παγκοσμίως.

Η μείωση των περιβαλλοντικών βαθμολογιών μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας μετά την πανδημία COVID-19, η οποία αύξησε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τα επίπεδα ρύπανσης.

Οι ανεπαρκείς πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων και η ανεπαρκής προστασία της βιοποικιλότητας έχουν επίσης μακροχρόνιες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ισχυρότερες περιβαλλοντικές πολιτικές και πρωτοβουλίες για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στον φυσικό κόσμο.

Η Ευρώπη διατηρεί την απόστασή της από τις υπόλοιπες περιοχές (29.45), αρκετά μπροστά από τη Νότια Αμερική (20.33), τη Βόρεια Αμερική (41.17), την Ωκεανία (41.77), την Ασία (48.17) και την Αφρική (57.55).

Οι τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται και φέτος από Σκανδιναβικές χώρες, με την Φινλανδία να βρίσκεται στην πρώτη θέση και να ακολουθείται από την Ισλανδία και τη Νορβηγία, στην δεύτερη και τρίτη θέση αντιστοίχως. Η Σουηδία κατατάσσεται τέταρτη, ενώ η Πορτογαλία ανέβηκε από την ένατη στην πέμπτη θέση εκτοπίζοντας την Ελβετία στην έβδομη θέση πίσω από την Ιταλία.

Στην φετινή παγκόσμια κατάταξη οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται στην 42η θέση.

Υπολείπονται έτσι σημαντικά του Καναδά που βρίσκεται στην 11η θέση ενώ σημειώνουν καλύτερη επίδοση από το Μεξικό που καταλαμβάνει την 68η θέση.

Στην Ασία, τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία έχουν υποχωρήσουν στην αντίστοιχη κατάταξη τους, με την Κίνα να υποχωρεί κατά 11 θέσεις και να κατατάσσεται στην 118η θέση και την Ινδία να υποχωρεί από την 13η στην 145η θέση.

Η πιο σημαντική πτώση, ωστόσο, στην Ασία σημειώθηκε από τη Μογγολία η οποία έπεσε 27 θέσεις και πλέον καταλαμβάνει την 91η θέση.

Η εφαρμογή μέτρων για τον έλεγχο της εξάπλωσης του COVID-19 φώτισε και αποκάλυψε τις μεγάλες προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μογγολία, όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης, την ειρηνική συγκέντρωση και την μεταχείριση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Η κατάταξη της Μογγολίας επηρεάζεται επίσης από την ανεπαρκή προστασία του περιβάλλοντος, με την ατμοσφαιρική ρύπανση να αυξάνεται συνεχώς.

Η κατάταξη του Δείκτη ESG κλείνει με την Σομαλία (183η), που προσδιορίζεται ως η χώρα με το υψηλότερο ESG ρίσκο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Της Σομαλίας προηγούνται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (182η), το Τσαντ (181η), η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (180η) και το Σουδάν (179η).

Τα πλήρη αποτελέσματα του Δείκτη ESG για το έτος 2022. καθώς και διαδραστικά
οπτικοποιημένα δεδομένα και τεχνικές επεξηγήσεις, είναι διαθέσιμα στην ακόλουθη ιστοσελίδα: https://risk-indexes.com/esg-index/

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η Ευρώπη διατηρεί την απόστασή της από τις υπόλοιπες περιοχές (29.45), αρκετά μπροστά από τη Νότια Αμερική (20.33), τη Βόρεια Αμερική (41.17), την Ωκεανία (41.77), την Ασία (48.17) και την Αφρική (57.55).