To κύμα υποβαθμίσεων αμοιβαίων κεφαλαίων ESG εξοργίζει τους επενδυτές

Body

Οι μονάδες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Deutsche Bank και της BNP Paribas έρχονται να προστεθούν σε ένα κύμα υποβαθμίσεων αμοιβαίων κεφαλαίων ESG, με αποτέλεσμα τα υπό διαχείριση περουσιακά στοιχεία του κλάδου που έχουν πληγεί από τέτοιες ανακατατάξεις να ξεπερνούν κατά πολύ τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

.

Η BNP δήλωσε ότι αφαιρεί τον κορυφαίο ευρωπαϊκό χαρακτηρισμό ESG από κεφάλαια αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η ανακατάταξη του ομίλου DWS θα πλήξει οκτώ κεφάλαια που κατέχουν περίπου 265 εκατομμύρια δολάρια, μετά την ανακοίνωση υποβαθμίσεων ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.

Ο κλάδος έχει κατηγορήσει τους ασαφείς κανόνες για το χάος, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να εκφράζουν την οργή τους. Οι περικοπές της DWS και της BNP είναι οι πιο πρόσφατες σε μια σειρά υποβαθμίσεων των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG που έχουν εμπλέξει επενδυτικούς γίγαντες, όπως η BlackRock και η Pacific Investment Management Co. Η Amundi αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επαναταξινομήσει σχεδόν το σύνολο των 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων της στα λεγόμενα αμοιβαία κεφάλαια του άρθρου 9, όπως είναι γνωστός ο υψηλότερος χαρακτηρισμός ESG της Ε.Ε. 

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αποφάσεις προκλήθηκαν από νέες οδηγίες της Επιτροπής της Ε.Ε. σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας των κανονισμών του μπλοκ. Η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει τους παρατηρητές, με τον επικεφαλής του κύριου οργανισμού μικροεπενδυτών της Ευρώπης να σχεδιάζει τώρα να συναντηθεί με ρυθμιστικές αρχές και νομοθέτες για να μεταφέρει τις ανησυχίες του ότι τα μέλη του εκτίθενται σε «πράσινο ξέπλυμα».

«Χρειαζόμαστε πολύ σαφέστερη καθοδήγηση από τις αρχές για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα παραπλανηθούμε και ότι δεν θα μας πουλήσουν επενδυτικά προϊόντα με πράσινο χρώμα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Guillaume Prache, διευθύνων σύμβουλος της Better Finance, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ομάδα, η οποία εκπροσωπεί περίπου 4 εκατομμύρια χρήστες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε 25 χώρες, έχει προγραμματίσει συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών, πρόσθεσε.

«Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να εξηγήσουν στους πελάτες τους ότι λειτουργούν σε ένα αβέβαιο και ταχέως εξελισσόμενο ρυθμιστικό περιβάλλον», δήλωσε η Hortense Bioy, παγκόσμια διευθύντρια της Morningstar για την έρευνα βιωσιμότητας.

«Ας είμαστε σαφείς, η Ε.Ε. έχει θεσπίσει ένα πολύ φιλόδοξο, αλλά και εξαιρετικά περίπλοκο καθεστώς δημοσιοποίησης», συμπλήρωσε. 

Η Morningstar έχει εκτιμήσει ότι εκατοντάδες αμοιβαία κεφάλαια μπορεί να χρειαστεί να υποβαθμιστούν πριν καταλαγιάσει η σκόνη. Αυτό συμβαίνει καθώς η καθοδήγηση της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία τα κεφάλαια του άρθρου 9 πρέπει να κατέχουν 100% βιώσιμες επενδύσεις, εκτός από τις απαιτήσεις αντιστάθμισης και ρευστότητας, αποπροσανατολίζει μεγάλο μέρος της βιομηχανίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

«Η κατάσταση είναι λίγο χαοτική αυτή τη στιγμή», δήλωσε η κ. Bioy. Η ερευνήτρια της αγοράς εκτιμά ότι λιγότερο από το 5% των ταμείων του άρθρου 9 ανταποκρίνονται σήμερα στην απαίτηση της Ε.Ε. για 100% βιωσιμότητα.

Ωστόσο, ορισμένοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αναβάλλουν τις ανακατατάξεις, συχνά κατόπιν συμβουλής δικηγόρων, με την ελπίδα ότι οι περαιτέρω οδηγίες των αρχών της Ε.Ε. θα τους επιτρέψουν να διατηρήσουν τους υφιστάμενους χαρακτηρισμούς. Αυτό συμβαίνει καθώς η Επιτροπή εξετάζει το αίτημα του ευρωπαϊκού εποπτικού φορέα των αγορών, της ESMA, να διευκρινίσει τι εννοεί με τον όρο «βιώσιμη επένδυση». Η Επιτροπή δήλωσε ότι έχει επίγνωση του ζητήματος και ασχολείται με την υπόθεση.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη η ρυθμιστική αρχή όχι μόνο να διευκρινίσει τι χαρακτηρίζεται και τι όχι ως επένδυση αειφορίας, αλλά και ποιες μεθοδολογίες είναι αποδεκτές για τον υπολογισμό της έκθεσης του χαρτοφυλακίου σε βιώσιμες επενδύσεις», δήλωσε η κ. Bioy.

Η BNP υποβαθμίζει 26 λεγόμενα αμοιβαία κεφάλαια του άρθρου 9. Από αυτά, τα 24 είναι αμοιβαία κεφάλαια δείκτη, ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα στο Bloomberg την Παρασκευή. Η πλειονότητα των ενεργά διαχειριζόμενων κεφαλαίων της βάσει του άρθρου 9, που αντιστοιχούν σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν θα επηρεαστεί, δήλωσε η BNP.

Η τρέχουσα έλλειψη σαφήνειας μπορεί να βλάψει τη φήμη του ευρωπαϊκού εγχειριδίου κανόνων ESG, του κανονισμού για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης, δήλωσε η κ. Bioy.

«Εδώ διακυβεύεται η αξιοπιστία της SFDR και ολόκληρου του κλάδου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ορισμένοι επενδυτές επένδυσαν σε αυτά τα ταμεία του άρθρου 9 θεωρώντας ότι πρόκειται για σκούρες πράσινες στρατηγικές. Ακόμη και αν οι στρατηγικές αυτές δεν έχουν αλλάξει και τα χαρτοφυλάκια παραμένουν τα ίδια, η αντίληψη για την "οικολογικότητα" των στρατηγικών αυτών θα αλλάξει». 

Οι Ευρωπαίοι διαχειριστές συντάξεων εκφράζουν επίσης ανησυχίες. Επειδή δεν υπάρχει τρέχουσα καθοδήγηση σχετικά με το πώς να ερμηνεύεται τι πρέπει να περιλαμβάνει μια βιώσιμη επένδυση, «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αποκλίνουσας πρακτικής εφαρμογής και έλλειψης συγκρισιμότητας μεταξύ προϊόντων και αναφορών», δήλωσε ο Αναστάσιος Παύλος, σύμβουλος πολιτικής της Pensions Europe, τα μέλη της οποίας εποπτεύουν συνολικά 7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Προς το παρόν, είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι διαχειριστές συντάξεων θα χρειαστεί να προσαρμόσουν τις κατανομές ως απάντηση στις ανακατατάξεις, είπε. Ο M. Prache της Better Finance δήλωσε ότι θέλει επίσης να μιλήσει με τις ευρωπαϊκές αρχές για τη φαινομενική αποτυχία τους να δημιουργήσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που να μπορούν να κατανοήσουν οι μικροεπενδυτές.

«Υπάρχει μια διάταξη στους κανόνες της Ε.Ε. που λέει ότι οι πληροφορίες για τους επενδυτές πρέπει να είναι κατανοητές για την πλειοψηφία των ανθρώπων στους οποίους απευθύνονται», είπε. Αλλά το SFDR είναι «ένας τομέας - και δυστυχώς δεν είναι ο μόνος - όπου ο νόμος αυτός δεν τηρείται».

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
To κύμα υποβαθμίσεων αμοιβαίων κεφαλαίων ESG εξοργίζει τους επενδυτές
Επικεφαλίδα

Το χάος των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG απασχολεί πολύ το επενδυτικό κοινό σε μία περίοδο που οι ανησυχίες για greenwashing αυξάνονται.