Οι εταιρείες λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των H&M Kering και Inditex θα αγοράσουν πάνω από μισό εκατομμύριο τόνους εναλλακτικών ινών με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για ρούχα και συσκευασίες, προκειμένου να συμβάλουν στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών, όπως δήλωσαν τη Δευτέρα. Η ανακοίνωση 33 εμπορικών σημάτων συμπίπτει με τις συνομιλίες για το κλίμα COP27 που διεξάγονται στην Αίγυπτο μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και επιδιώκουν να εντείνουν τις φιλοδοξίες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
.
Οι έμποροι λιανικής πώλησης συμφώνησαν να αγοράσουν 550.000 τόνους εναλλακτικών ινών - που παράγονται από απόβλητα υφασμάτων και αγροτικά υπολείμματα αντί για δασικές ίνες. Κάθε τόνος ενδυμάτων που παράγεται με τη χρήση αυτών των εναλλακτικών ινών θα εξοικονομεί μεταξύ τεσσάρων και 15 τόνων άνθρακα ανά τόνο προϊόντος, δήλωσε η ΜΚΟ Canopy, η οποία συγκάλεσε την ομάδα.
Πάνω από 3,2 δισεκατομμύρια δέντρα κόβονται κάθε χρόνο για την παραγωγή ινών για συσκευασίες και ρούχα. Η μετάβαση σε εναλλακτικές λύσεις με χαμηλές εκπομπές άνθρακα θα μπορούσε να βοηθήσει τη βιομηχανία να αποφύγει σχεδόν έναν γίγα τόνο εκπομπών CO2 από τώρα έως το 2030, δήλωσε η Canopy.
Η ιδρύτρια της Canopy, Nicole Rycroft, δήλωσε ότι η στροφή αυτή θα μπορούσε να "δώσει το έναυσμα για τη μετάβαση" από τις αλυσίδες εφοδιασμού που βασίζονται στη χρήση πόρων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής σε μια πιο κυκλική προσέγγιση. Οι ίνες με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα αποτελούν ένα ελάχιστο κλάσμα των 7,5 εκατομμυρίων τόνων τεχνητών ινών που παράγονται κάθε χρόνο, γεγονός που, σύμφωνα με την Rycroft, οφείλεται εν μέρει στην πρόκληση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για την κλιμάκωση των νέων τεχνολογιών.
"Η μετακίνηση προς πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα υλικά μας παίζει καθοριστικό ρόλο [στη μείωση] των απόλυτων εκπομπών μας κατά 56% έως το 2030 και στην επίτευξη του καθαρού μηδενισμού έως το 2040", δήλωσε η Cecilia Stromblad Brannsten, επικεφαλής χρήσης πόρων και κυκλικού αντίκτυπου στον όμιλο H&M.
Η συμφωνία θα συμβάλει στην απελευθέρωση της χρηματοδότησης για 10-20 εργοστάσια χαρτοπολτού χαμηλού αποτυπώματος για την παραγωγή αυτών των εναλλακτικών ινών με την εξασφάλιση συμφωνιών απορρόφησης από τους λιανοπωλητές, δήλωσε η Canopy. Η Inditex έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί 100% βιώσιμες κυτταρινικές ίνες μέχρι το 2023.
Η μόδα αντιπροσωπεύει περίπου το 10% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι παγκόσμιες εκπομπές συνέχισαν να αυξάνονται ακόμη και όταν οι θερμοκρασίες φέτος έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Μια έκθεση του ΟΗΕ τον Οκτώβριο έδειξε ότι οι εκπομπές είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 10,6% μέχρι το 2030 από τα επίπεδα του 2010. Παράλληλα ευθύνεται για:
Υπερβολική χρήση νερού
Η βιομηχανία της μόδας καταναλώνει το ένα δέκατο του συνόλου του νερού που χρησιμοποιείται βιομηχανικά για τη λειτουργία εργοστασίων και τελικών προϊόντων. Υπολογίζεται πως χρειάζονται 10.000 λίτρα νερού για να παραχθεί ένα κιλό βαμβάκι ή περίπου 3.000 λίτρα νερού για ένα βαμβακερό πουκάμισο.
Επιπλέον, για τη βαφή υφασμάτων απαιτούνται τοξικές χημικές ουσίες, οι οποίες συνήθως καταλήγουν στους ωκεανούς. Περίπου το 20% των λυμάτων παγκοσμίως αποδίδεται σε αυτή τη διαδικασία, τα οποία συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου.
Πολλά εργοστάσια μεταφέρθηκαν σε χώρες του εξωτερικού, όπου δεν υπάρχουν ιδιαίτερα αυστηροί περιβαλλοντικοί κανονισμοί, με αποτέλεσμα το μη επεξεργασμένο νερό να εισέρχεται στους ωκεανούς.
Πλαστικές Μικροΐνες
Τα συνθετικά υλικά είναι η κύρια αιτία για την συγκέντρωση πλαστικών μικροϊνών στους ωκεανούς. Για την ακρίβεια, περίπου το 35% όλων των μικροπλαστικών είναι από αυτά τα συνθετικά υλικά.
Για να μειώσουν περαιτέρω την τιμή, οι παραγωγοί στρέφονται σε υλικά που μπορεί να είναι χαμηλής ποιότητας. Για παράδειγμα, πολλές από τις ίνες είναι κατασκευασμένες από πολυεστέρα, που αποτελείται από πλαστικό και τείνει να απελευθερώνει πολύ περισσότερες εκπομπές άνθρακα από ότι βαμβάκι.
Επιπλέον, το πλαστικό χρειάζεται πολύ χρόνο, ώσπου να διασπαστεί στον ωκεανό, ενώ όταν τελικά το πλαστικό διασπάται, δημιουργεί μια τοξική ουσία με επιβλαβείς επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Καθώς αυτές οι πλαστικές μικροΐνες δεν μπορούν να απομονωθούν ή να απομακρυνθούν από τα ύδατα, καταλήγουν στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα μέσω της υδρόβιας ζωής.
Υπερκατανάλωση
Το 2019, έρευνα έδειξε ότι 62 εκατομμύρια τόνοι ενδυμάτων καταναλώθηκαν παγκοσμίως. Η ποσότητα ρούχων που έχουμε καταναλώσει έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες δεκαετίες και, παρόλο που μπορεί να είναι επωφελές για την οικονομία, τα περισσότερα αντικείμενα τείνουν να καταλήγουν στις χωματερές επειδή τα ρούχα χαμηλότερης ποιότητας φθείρονται σχετικά γρήγορα και αυτό αλυσιδωτά οδηγεί στην αγορά νέων.
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, είναι πως, είτε απλά ένα ρούχο δεν είναι πια στη μόδα, είτε το ρούχο αυτό δεν αντιπροσωπεύει το προσωπικό στυλ του καθενός, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού επιλέγει να πετάει τα ρούχα του αντί να τα δωρίζει.
Επιπλέον, υφάσματα και άλλα υλικά κατασπαταλούνται, καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω για άλλη παραγωγή. Το 57% των ρούχων που εν τέλει απορρίφθηκαν καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής.
Αυτή η διαδικασία εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον αλλά και για τους ανθρώπους που ζουν σε κοντινές κοινότητες, καθώς απελευθερώνονται τοξικές ουσίες ή μεγάλες ποσότητες δηλητηριωδών αερίων ως αποτέλεσμα της καύσης των χωματερών. Παρά τη νέα τεχνολογία που δημιουργεί φίλτρα για τη δέσμευση των ρύπων, σε αυτήν την περίπτωση βλαβεροί παράγοντες παραμένουν με δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες.
Χρήση Βισκόζης
Η βισκόζη εισήχθη το 1890 ως φθηνότερη εναλλακτική του βαμβακιού για την παραγωγή ενδυμάτων, και όχι μόνο. Η βισκόζη είναι μια κοινή κυτταρινική ίνα που κατασκευάζεται από πολτό ξύλου, η οποία ωστόσο έχει εξαιρετικά επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Καθώς οι εταιρείες χρησιμοποιούν τοξικές χημικές ουσίες, υπάρχουν ανησυχίες και για επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων στις βιομηχανίες παραγωγής, καθώς το δισουλφίδιο του άνθρακα που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ινών βισκόζης μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες για οργανισμούς.
Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις προς αντικατάστασης της βισκόζης. Στη Φινλανδία, για παράδειγμα, μια εταιρεία με το όνομα “Spinnova” έχει μετατρέψει τις ίνες ξύλου σε ανακυκλώσιμες ίνες χωρίς επιβλαβείς χημικές ουσίες.
Η βιομηχανία της μόδας είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες ετήσιες εκπομπές άνθρακα, ξεπερνώντας τις διεθνείς πτήσεις και τις θαλάσσιες μεταφορές. Εάν ο κλάδος συνεχίσει την ακάθεκτη πορεία του, αναμένεται αύξηση 50% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέσα σε μια δεκαετία.
Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το 10% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.