Πρόσφατη έρευνα της PwC έδειξε ότι το 71% των θεσμικών επενδυτών επιθυμεί ισχυρότερες κανονιστικές απαιτήσεις ESG που θα καθοδηγούν τις δράσεις του κλάδου διαχείρισης κεφαλαίων. Η ελπίδα είναι ότι οι πρόσθετοι κανόνες "μπορούν να λειτουργήσουν ως σημαντικός μοχλός για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη μείωση του κινδύνου εσφαλμένης επισήμανσης", έγραψε η PwC.
.
Το ζήτημα της αντιμετώπισης των ετικετών των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG γίνεται όλο και πιο ακανθώδες. Στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει προτείνει κανόνες που θα απαιτούν από τις εταιρείες να παρέχουν περισσότερα δεδομένα για να δικαιολογήσουν τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διοικητικές ετικέτες που χρησιμοποιούν. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τους κανονισμούς που βασίζονται σε έναν ασαφή ορισμό της "βιώσιμης επένδυσης" και έχουν ήδη επαναταξινομήσει εκατοντάδες κεφάλαια εν μέσω εκτεταμένης σύγχυσης.
Εν τω μεταξύ, οι διαχειριστές κεφαλαίων προσπαθούν να συμβαδίσουν με τη ζήτηση για βιώσιμα επενδυτικά προϊόντα, επαναταξινομώντας χιλιάδες παλιά προϊόντα ώστε να προσαρμοστούν στον κανονισμό της ΕΕ για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης. Μια ανάλυση της PwC δείχνει ότι από τα 8.017 λεγόμενα κεφάλαια του άρθρου 8 - ένας χαρακτηρισμός της ΕΕ που απαιτεί από ένα προϊόν να "προωθεί" τη βιωσιμότητα - μόνο 989 ήταν νέα στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Τα υπόλοιπα αναταξινομήθηκαν. Παρόμοια ανάλυση 1.061 κεφαλαίων του άρθρου 9 -- σύμφωνα με το οποίο ένα προϊόν πρέπει να έχει ως "στόχο" του τη βιωσιμότητα -- έδειξε ότι μόνο 286 ήταν νέα.
Καθώς οι δικηγόροι προειδοποιούν για τους πιθανούς νομικούς κινδύνους που συνδέονται με την αναταξινόμηση, τη μετονομασία ή την εσφαλμένη επισήμανση ενός αμοιβαίου κεφαλαίου ESG, οι πελάτες προσπαθούν να κατανοήσουν τους ισχυρισμούς ESG που διατυπώνουν οι διαχειριστές των χαρτοφυλακίων τους.
Ωστόσο, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ότι οι πρόσθετοι κανονισμοί αποσπούν τους πόρους των διαχειριστών κεφαλαίων "από τον πολύ αναγκαίο στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων", δήλωσε η PwC.
"Η έρευνά μας διαπιστώνει ότι το ρυθμιστικό κόστος και το κόστος συμμόρφωσης έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 10%", δήλωσε η εταιρεία συμβούλων. "Αυτή η εξέλιξη ευνοεί τους μεγάλους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων με την κλίμακα και τους πόρους για να απορροφήσουν αυτές τις πρόσθετες απαιτήσεις και να κατανείμουν το κόστος. Για τους άλλους, δημιουργεί εμπόδιο εισόδου ή ασκεί περαιτέρω πίεση σε μια ήδη συμπιεσμένη μέση".
Τι αναφέρει ανάλυση της PwC.