Η ευρωπαϊκή αγορά βιώσιμων επενδύσεων συρρικνώθηκε κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2018 και 2020 μετά την εισαγωγή κανόνων κατά του Greenwash (πράσινου ξεπλύματος), σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Συμμαχίας Βιώσιμων Επενδύσεων.
Τα περιουσιακά στοιχεία βιώσιμων επενδύσεων μειώθηκαν σε 12 τρισεκατομμύρια δολάρια στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2020 από 14 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2018, αναφέρει η έκθεση. Η πτώση δεν είναι αποτέλεσμα του μειωμένου ενθουσιασμού των επενδυτών για επενδύσεις ESG, είναι επειδή οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αυστηροποιήσει τις παραμέτρους για το τι μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη επένδυση, δήλωσε ο Simon O'Connor, πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας Βιώσιμων Επενδύσεων.
Τα περιουσιακά στοιχεία των βιώσιμων επενδύσεων έχουν αυξηθεί περισσότερο από 50% σε 35,3 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2016.
Η Ευρώπη πρωτοστάτησε στις επενδύσεις ESG και οι τράπεζες και οι διαχειριστές κεφαλαίων της είναι πιο προηγμένοι στον υπολογισμό των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων τους στην κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν επίσης αγκαλιάσει τη βιωσιμότητα αναπτύσσοντας την πιο φιλόδοξη στρατηγική για το κλίμα στον κόσμο και μια σειρά νέων κανόνων για να ευθυγραμμιστεί ο κόσμος της χρηματοδότησης με τον στόχο της ουδετερότητας του άνθρακα.
Οι κανόνες της ΕΕ κατά του "πράσινου ξεπλύματος", γνωστοί ως κανονισμός για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης (Sustainable Finance Disclosure Regulation, SFDR), θεσπίστηκαν τον Μάρτιο και απαιτούν από τους διαχειριστές κεφαλαίων να αξιολογούν και να γνωστοποιούν τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης χαρακτηριστικά των χρηματοοικονομικών προϊόντων τους. Απαιτούν από τους διαχειριστές κεφαλαίων να ταξινομούν τα κεφάλαια, είτε σύφωνα με τα κεφάλαια του άρθρου 8 που ορίζονται ως εκείνα που προωθούν ενεργά περιβαλλοντικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά, είτε σύμφωνα τα κεφάλαια του άρθρου 9 που έχουν ως στόχο τις βιώσιμες επενδύσεις, με τις δύο κατηγορίες να υπόκεινται σε υψηλότερα πρότυπα δημοσιοποίησης βάσει του SFDR.
Το SFDR «έχει ουσιαστικά επαναφέρει τον πήχη ως προς το τι μπορεί να αποκληθεί βιώσιμη επένδυση, αναφερόμενο μόνο σε ένα υποσύνολο όσων περιλαμβάνονταν», δήλωσε ο O'Connor. «Χωρίς αυτές τις αλλαγές, θα περιμέναμε ότι τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ θα ήταν πολύ υψηλότερα και θα παρέμεναν υψηλότερα από τις ΗΠΑ»
Η έκθεση της GSIA έδειξε ότι τα περιουσιακά στοιχεία βιώσιμων επενδύσεων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε 17 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι από 12 τρισεκατομμύρια δολάρια δύο χρόνια νωρίτερα. Ο Καναδάς κατέγραψε τη μεγαλύτερη αναλογική αύξηση σε περιουσιακά στοιχεία ESG μεταξύ 2018 και 2020, με αύξηση 42% φτάνοντας τα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ο κλάδος των βιώσιμων επενδύσεων αυξήθηκε κατά 15% κατά τη διετή περίοδο σε 35,3 τρισεκατομμύρια δολάρια και αντιπροσωπεύει πλέον το 36% του συνόλου των επαγγελματικά διαχειριζόμενων περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλασία και την Ευρώπη, σύμφωνα με την GSIA.
Τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία ESG συρρικνώθηκαν κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια μετά τους κανόνες κατά του Greenwash.