(upd: 20:55) Ανοιξε το απόγευμα της Δευτέρας (12/7) το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο ύψους 350 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ και στόχος είναι να κλείσει την Τρίτη. Το ενδεικτικό επιτόκιο για την έκδοση κινείται στο 3,75%.
(upd 10:52) Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (η «ΔΕΗ») ανακοινώνει σήμερα ότι κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ σχετικά με την έκδοση ενός κοινού ομολογιακού δανείου, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 59 και το άρθρο 74 του νόμου 4548/2018 και το άρθρο 14 του νόμου 3156/2003, η ΔΕΗ προτίθεται να προβεί σε έκδοση και προσφορά (η «Προσφορά») ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας €350 εκατομμυρίων, χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) και λήγουν το 2028 (οι «Ομολογίες με Ρήτρα Αειφορίας» ή οι «Ομολογίες»), με την επιφύλαξη των συνθηκών και της ζήτησης στην αγορά.
Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς. Δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση της Προσφοράς ούτε και το προαναφερθέν ύψος αυτής. Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
H Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες με Ρήτρα Αειφορίας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor). Το roadshow της Προσφοράς θα ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου 2021.
Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και ο μοναδικός ιδιοκτήτης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διαχειρίζεται η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., 100% θυγατρική της, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 6,1 εκατομμύρια τελικούς πελάτες. Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ΔΕΗ είναι στην πρώτη γραμμή στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και αναπόσπαστο μέρος του εξηλεκτρισμού της χώρας. Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με κεφαλαιοποίηση περίπου € 2 δισεκατομμυρίων στις 9 Ιουλίου 2021.
Νωρίτερα το ESGstories έγραφε:
Με παρακαταθήκη την επιτυχία των δύο προηγούμενων εκδόσεων ομολόγων βιωσιμότητας, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού επιχειρεί σήμερα μια νέα «έξοδο» στις αγορές με την έκδοση ενός νέου ομολόγου βιωσιμότητας διάρκειας 7 ετών.
Ο στόχος τίθεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, το ομόλογο θα έχει την ίδια δομή με τις δύο εκδόσεις που προηγήθηκαν, δηλαδή με δέσμευση για συγκεκριμένη μείωση εκπομπών CO2 και «πέναλτι» στο επιτόκιο στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος μείωσης.
Τα χρήματα που θα αντληθούν πρόκειται να αξιοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού.
Υπενθυμίζεται ότι η ρήτρα αειφορίας στα δύο προηγούμενα «πράσινα» ομόλογα είχε ορισθεί η μείωση των εκπομπών CO2 της επιχείρησης κατά 40% έως το τέλος του 2022 σε σχέση με το 2019, δηλαδή κατά 9,2 εκατ. τόνους. Το «πέναλτι» που έχει η ίδια ορίσει, σε περίπτωση που δεν πετύχει τον στόχο, είναι η πρόσθετη επιβάρυνση κατά 50 μονάδες βάσης του επιτοκίου. Στη νέα έκδοση, η ρήτρα αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω, με δεδομένο ότι το καινούριο ομόλογο έχει μεγαλύτερη διάρκεια, καλύπτοντας επομένως και επιπλέον έτη.
Υπενθυμίζεται ότι στις δύο εκδόσεις ομολόγων βιωσιμότητας που προηγήθηκαν, το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 3,875% και 3,67% αντίστοιχα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο ώστε και με τη νέα «πράσινη» ομολογιακή έκδοση να μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού της επιχείρησης.
Η Δημόσια Επιχείρηση, με παρακαταθήκη την επιτυχία των δύο προηγούμενων εκδόσεων ομολόγων βιωσιμότητας επιδιώκει να συγκεντρώσει 350 εκατ. ευρώ.