Ørsted: Νέα εποχή στην πράσινη ναυτιλία με το μεγαλύτερο έργο e-methanol στην Ευρώπη

Body

Σε μια σημαντική εκδήλωση που έγινε χθες στο Örnsköldsvik στη Βόρεια Σουηδία, η Ørsted άνοιξε το δρόμο για το μεγαλύτερο έργο e-methanol στην Ευρώπη, το FlagshipONE.

.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δανέζικου κολοσσού των ΑΠΕ, η εκδήλωση σηματοδοτεί όχι μόνο την έναρξη της κατασκευής του έργου, αλλά και τα πρώτα βήματα σε μια νέα πράσινη εποχή της ναυτιλίας, όπου μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής μεθανόλης θα προμηθεύουν έναν συνεχώς αυξανόμενο στόλο πλοίων που κινούνται με μεθανόλη. Επί του παρόντος, περισσότερα από 110 πλοία e-methanol έχουν παραγγελθεί ή βρίσκονται σε λειτουργία, από 80 πλοία στα τέλη του 2022. Ταυτόχρονα, ο νέος κανονισμός όπως το Fuel EU Maritime αυξάνει επίσης τη ζήτηση για νέα, πράσινα ναυτιλιακά καύσιμα. Το FlagshipONE θα ξεκινήσει την λειτουργία του το 2025 και θα παράγει 50.000 τόνους μεθανόλης ετησίως.

Τα χαρακτηριστικά του project

Το project, που αρχικά αναπτύχθηκε από τη σουηδική εταιρεία Liquid Wind, θα βρίσκεται δίπλα στο εργοστάσιο συνδυασμένης θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας της Övik Energi Hörneborgsverket στο Örnsköldsvik. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τοπικούς, περιφερειακούς, εθνικούς και διεθνείς φορείς, καθώς και συνεργαζόμενων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Siemens Energy, Carbon Clean και Topsoe, οι οποίες θα παραδώσουν τους ηλεκτρολύτες και το σύστημα ελέγχου, τον εξοπλισμό δέσμευσης άνθρακα και τον εξοπλισμό σύνθεσης μεθανόλης, αντίστοιχα. Εκτός από αυτούς τους μεγάλους προμηθευτές εξοπλισμού, τοπικές εταιρείες συμμετέχουν ήδη στο έργο και η λειτουργία του εργοστασίου θα δημιουργήσει επίσης άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στο Örnskoldsvik.

Η εκδήλωση στο Örnsköldsvik επικεντρώθηκε στην ανάγκη απαλλαγής από τις ανθρακούχες παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές και στη δυναμική της Σουηδίας να γίνει βασική αγορά για την παραγωγή e-methanol, η οποία αναδεικνύεται ως η προτιμώμενη επιλογή της ναυτιλίας για μηδενικές εκπομπές ρύπων. Η Σουηδία έχει πολλές ευκαιρίες να αναπτύξει ΑΠΕ, όπως η χερσαία και η υπεράκτια αιολική ενέργεια, ενώ διαθέτει μια από τις κορυφαίες βιομηχανίες δασών στον κόσμο για την παροχή του βιογενούς άνθρακα που απαιτείται για την παραγωγή e-methanol. Το Örnsköldsvik είναι ένα από τα κέντρα της σουηδικής δασικής βιομηχανίας, με μεγάλη εμπορική παρουσία.

Ο Anders Nordstrøm, COO του Ørsted P2X, δήλωσε ότι «το FlagshipONE είναι ένα πρωτοποριακό έργο που θα ανοίξει μια νέα εποχή για την πράσινη ναυτιλία και για την Ørsted. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που τώρα ξεκινήσαμε την κατασκευή μαζί με άλλους leaders πράσινων καυσίμων από όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και μαζί με εκπροσώπους από το Örnsköldsvik, το Västernorrlands Län και τη Σουηδία γενικότερα. Το FlagshipONE θα είναι το πρώτο έργο σε μια νέα πράσινη βιομηχανία στη Σουηδία, στην οποία η Ørsted σκοπεύει να πρωτοστατήσει».

Από την πλευρά του ο Claes Fredriksson, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Liquid Wind, τόνισε: «Το FlagshipONE θα γίνει σύντομα η μεγαλύτερη εμπορικής κλίμακας εγκατάσταση e-methanol στην Ευρώπη και στη Liquid Wind είμαστε ενθουσιασμένοι που η Ørsted ξεκινά τώρα τη φάση κατασκευής του έργου. Το FlagshipONE είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού μας για να γίνουμε ο κορυφαίος προγραμματιστής εγκαταστάσεων ηλεκτροκαυσίμων. Αυτό το ορόσημο ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσει πολλούς άλλους να συμβάλουν επίσης στην απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα».

Πηγή: Newmoney.gr

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Δευτερεύων χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η εκδήλωση στο Örnsköldsvik επικεντρώθηκε στην ανάγκη απαλλαγής από τις ανθρακούχες παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές και στη δυναμική της Σουηδίας να γίνει βασική αγορά για την παραγωγή e-methanol, η οποία αναδεικνύεται ως η προτιμώμενη επιλογή της ναυτιλίας για μηδενικές εκπομπές ρύπων.