πράσινη ναυτιλία

Χρ. Στυλιανίδης: Η κυβέρνηση συμμερίζεται πλήρως την εξασφάλιση περιβαλλοντικής ουδετερότητας της ναυτιλίας μέχρι το 2050

Την ανάγκη να υπάρξουν ευέλικτες μορφές ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης, ώστε η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία να περάσει από την τρέχουσα αβεβαιότητα σε ένα προβλέψιμο περιβάλλον με ορίζοντα την «πράσινη» μετάβαση, υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, τοποθετούμενος σε ημερίδα με θέμα, «Πράσινες Τεχνολογίες και Ψηφιοποίηση στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Ελλάδας και της Γερμανίας», που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Μέγαρο του ΕΒΕΠ.

UNCTAD: H ναυτιλία δεν έχει εύκολη πορεία προς την απανθρακοποίηση

Η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν έχει σαφήνεια σχετικά με τα μελλοντικά καθαρά καύσιμα και τα ρυθμιστικά συστήματα, γεγονός που εμποδίζει τις εταιρείες να αντικαταστήσουν τα γερασμένα πλοία εν μέσω πιέσεων για ταχύτερη απεξάρτηση από τον άνθρακα, δήλωσε την Τετάρτη ο οργανισμός του ΟΗΕ UNCTAD.

.

Σάλπαρε το πρώτο φορτηγό πλοίο με αιολικά ιστία

Το παρθενικό του ταξίδι ξεκίνησε το φορτηγό πλοίο Pyxis Ocean από την Κίνα προς τη Βραζιλία. Πρόκειται για το πρώτο φορτηγό πλοίο που είναι εξοπλισμένο με γιγαντιαία αιολικά ιστία. Η ναυτιλιακή εταιρεία Cargill, η οποία έχει ναυλώσει το πλοίο, ελπίζει ότι η τεχνολογία αυτή θα βοηθήσει τη βιομηχανία των θαλάσσιων μεταφορών προς ένα πιο πράσινο μέλλον.

.

Παραγγελία της Hafnia για τέσσερα MR κατανάλωσης και μεθανόλης

Η Hafnia, ο μεγαλύτερος διαχειριστής πλοίων μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου και χημικών, πραγματοποίησε, μαζί με τον επιχειρηματικό της εταίρο Socatra, μια παραγγελία για τέσσερα νεότευκτα δεξαμενόπλοια κατηγορίας MR και χωρητικότητας 49.800 dwt, τα οποία θα διαθέτουν κινητήρες διπλού καυσίμου κατανάλωσης μεθανόλης και θα ναυπηγηθούν στην Κίνα από την Guangzhou Shipyard International (GSI).

.

Ναύλοι συνδεδεμένοι με τις εκπομπές άνθρακα: Η νέα συναλλαγή της Ocean Yield

Η Ocean Yield AS ανακοίνωσε την απόκτηση τεσσάρων LR1 product tankers, τα οποία θα κατασκευαστούν από την Guangzhou Shipyard International (GSI) στην Κίνα.

.

Τα πλοία θα έχουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν και μεθανόλη και με την παράδοσή τους το 2026 και το 2027 θα εισέλθουν σε συμβόλαια bareboat charter για δεκαπέντε χρόνια με την Braskem S.A., παγκόσμια εταιρεία πετροχημικών εισηγμένη στο NYSE.

Καποδιστριακό & Πλύμουθ συνεργάζονται για τον δείκτη ESG στη ναυτιλία

Το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ (Plymouth) & το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (NKUA), μαζί με μια συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του κλάδου, έχουν αναπτύξει ένα ESG μεθοδολογικό πλαίσιο αναφοράς και ένα δείκτη (index), που ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες του ναυτιλιακού τομέα.

.

Σε ισχύ από το 2025 οι κανόνες για πιο πράσινα διαλυτήρια πλοίων

Σε ισχύ τίθενται από το 2025 οι νέοι κανόνες για πιο πράσινα και ασφαλή διαλυτήρια πλοίων που αφορούν στην ορθή ανακύκλωση των πλοίων τους οποίους έχει υιοθετήσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ).

.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) χαιρετίζει την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ για την Ασφαλή και Περιβαλλοντικά Ορθή Ανακύκλωση Πλοίων (HKC), του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), από τις κυβερνήσεις του Μπαγκλαντές, ενός σημαντικού κράτους ανακύκλωσης πλοίων και της Λιβερίας, ενός από τα μεγαλύτερα νηολόγια.

Νέες προτάσεις για τη στήριξη της καθαρής και σύγχρονης ναυτιλίας από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα πέντε νομοθετικές προτάσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της ΕΕ για την ασφάλεια στη θάλασσα και την πρόληψη της ρύπανσης των υδάτων από τα πλοία. Δεδομένου ότι το 75 % του εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ πραγματοποιείται διά θαλάσσης, οι θαλάσσιες μεταφορές δεν αποτελούν απλώς τη ραχοκοκαλιά μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, αλλά είναι ζωτικές για τα νησιά της ΕΕ, τις περιφερειακές και τις απομακρυσμένες θαλάσσιες περιοχές.

Ørsted: Νέα εποχή στην πράσινη ναυτιλία με το μεγαλύτερο έργο e-methanol στην Ευρώπη

Σε μια σημαντική εκδήλωση που έγινε χθες στο Örnsköldsvik στη Βόρεια Σουηδία, η Ørsted άνοιξε το δρόμο για το μεγαλύτερο έργο e-methanol στην Ευρώπη, το FlagshipONE.

.

Η Σιγκαπούρη αναπτύσσει δίκτυα παροχής βιοκαυσίμων

Το Παγκόσμιο Κέντρο Ναυτιλιακής Απανθρακοποίησης (GCMD), με έδρα τη Σιγκαπούρη, ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δοκιμή δύο αλυσίδων εφοδιασμού μειγμάτων βιοκαυσίμων διαφορετικής προέλευσης, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος για την προώθηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων στον ναυτιλιακό κλάδο.