Ναυτιλία

SEEF2023: Τα καύσιμα του μέλλοντος το μεγάλο ερώτημα για τη πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας

Η στρατηγική του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), που υιοθετήθηκε κατά τη Σύνοδο MEPC 80 (Επιτροπή Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος) με στόχο την μείωση των ρύπων κατά 20% μέχρι και 30% το 2030, 70% μέχρι το 2040 και μηδενικές εκπομπές το 2050, καθιστά επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσει η έρευνα για τα εναλλακτικά καύσιμα όσο και ένας ρεαλιστικός σχεδιασμός σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, που θα μπορέσει να εξασφαλίσει τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις, επισημάνθηκε από τους ομιλητές στη θεματική ενότητα για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας, στο 7ο Ενεργειακό Φόρουμ ΝΑ Ευρώπης (S

Θύμα της κλιματικής αλλαγής η Διώρυγα του Παναμά – Τι σημαίνει για το εμπόριο

Στο φαινόμενο El Niño και την κλιματική αλλαγή παραδίδεται η Διώρυγα του Παναμά, επηρεάζοντας τον αριθμό των πλοίων που διέρχονται και κατά συνέπεια διακυβεύοντας την ομαλή ροή του διεθνούς εμπορίου.

.

Η «πράσινη» μετάβαση της ακτοπλοΐας στο επίκεντρο της συνάντησης του Χρ. Στυλιανίδη με τον σύνδεσμο των ακτοπλόων

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Διονύση Θεοδωράτο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, είχε σήμερα στο γραφείο του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Ιωάννης Παππάς και ο γενικός γραμματέας Λιμένων Δρ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

.

Περιβαλλοντικά μέτρα καλείται να πάρει η παγκόσμια ναυτιλία

Δραστικά περιβαλλοντικά μέτρα έως το 2030 καλείται να πάρει η παγκόσμια ναυτιλία, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο του τριήμερου 6ου διεθνούς συνεδρίου του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Φόρουμ στην Αθήνα.

.

Χρ. Στυλιανίδης: Η κυβέρνηση συμμερίζεται πλήρως την εξασφάλιση περιβαλλοντικής ουδετερότητας της ναυτιλίας μέχρι το 2050

Την ανάγκη να υπάρξουν ευέλικτες μορφές ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης, ώστε η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία να περάσει από την τρέχουσα αβεβαιότητα σε ένα προβλέψιμο περιβάλλον με ορίζοντα την «πράσινη» μετάβαση, υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, τοποθετούμενος σε ημερίδα με θέμα, «Πράσινες Τεχνολογίες και Ψηφιοποίηση στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Ελλάδας και της Γερμανίας», που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Μέγαρο του ΕΒΕΠ.

Στυλιανίδης: Ουσιαστικές επενδύσεις, καινοτόμες λύσεις και νέοι μηχανισμοί χρηματοδότησης για μια νέα δυναμική στη ναυτιλιακή βιομηχανία

Για την Ελλάδα, η ενεργειακή μετάβαση του ναυτιλιακού κλάδου έχει έναν θεμελιώδη πυλώνα, την παγκόσμια διαθεσιμότητα ασφαλών και προσιτών καυσίμων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης στο ετήσιο Φόρουμ της Ελληνικής Ναυτιλίας, που φιλοξένησε για 13η χρονιά η Capital Link, στο Divani Caravel στην Αθήνα.

UNCTAD: H ναυτιλία δεν έχει εύκολη πορεία προς την απανθρακοποίηση

Η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν έχει σαφήνεια σχετικά με τα μελλοντικά καθαρά καύσιμα και τα ρυθμιστικά συστήματα, γεγονός που εμποδίζει τις εταιρείες να αντικαταστήσουν τα γερασμένα πλοία εν μέσω πιέσεων για ταχύτερη απεξάρτηση από τον άνθρακα, δήλωσε την Τετάρτη ο οργανισμός του ΟΗΕ UNCTAD.

.

Η Maersk βάφτισε το πρώτο πλοίο της που κινείται με βιομεθανόλη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βάφτισε σήμερα το πρώτο πλοίο στον κόσμο που κινείται με βιομεθανόλη και εντάχθηκε επισήμως στο στόλο της γιγάντιας δανικής εταιρείας θαλάσσιων μεταφορών Maersk.

.

Οι στόχοι για ESG στη ναυτιλιακή βιομηχανία

Submitted by jmantzikos on Mon, 09/04/2023 - 08:32

Η ναυτιλία αναγνωρίζεται ως ένας ουσιαστικός οικονομικός τομέας που εξυπηρετεί την ομαλή και αποτελεσματική μεταφορά αγαθών και ανθρώπων. Υπάρχουν διάφορα είδη πλοίων, όπως πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τα δεξαμενόπλοια, τα επιβατικά αλλά και τα πλοία ανοικτής θαλάσσης, τα οποία μπορούν να εντοπιστούν ανά το παγκόσμιο και κάθε ένα από αυτά εξυπηρετεί συγκεκριμένες λειτουργίες.

.

Οι μεταφορείς ποντάρουν στην πράσινη μεθανόλη για τη μείωση των εκπομπών

Οι ναυλωτές εμπορευματοκιβωτίων παραγγέλνουν πλοία που κινούνται με μεθανόλη για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να καλύψει η παραγωγή ανανεώσιμης μεθανόλης τη ζήτηση και να μειωθεί το κόστος, δήλωσαν στελέχη του κλάδου.

.

Το πρώτο πράσινο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με καύσιμο τη μεθανόλη, που ανήκει στην A.P. Moller-Maersk, απέπλευσε από τη Νότια Κορέα τον Ιούλιο. Ο αριθμός των πλοίων αυτών αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 μέχρι το 2028, από 30 φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας συμβούλων DNV.