Ο πράσινος χάλυβας αποτελεί το επόμενο βήμα του μεταλλευτικού κλάδου προς τη μείωση παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα με τις βιομηχανίες να προχωρούν σε συνέργιες για να καταστήσουν το νέο πράσινο προϊόν διαθέσιμο σε ευρεία κλίμακα.
Οι χαλυβουργίες εντάσσονται στις πιο «βρώμικες» βιομηχανίες καθώς ευθύνονται για το 7% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες βασίζονται ουσιαστικά στις ίδιες διαδικασίες παραγωγής που χρησιμοποιούσαν πριν από έναν αιώνα με αποτέλεσμα οι στόχοι για την βιώσιμη ανάπτυξη και την ενσωμάτωση κριτηρίων ESG να ενεργοποιούν διαδικασίες για ριζικές αλλαγές, αν θέλουν να επιβιώσουν στο μέλλον. Όμως, δεδομένου ότι πρόκειται για πολύ σύνθετους μετασχηματισμούς, η αγορά βασίζεται σε συνέργειες ενώ επιστρατεύει και το πράσινο υδρογόνο.
Η σουηδική SSAB AB, η οποία αναπτύσσει δραστηριότητες από την Αλαμπάμα μέχρι τη Σαγκάη, προχωρά σε συνεργασία με την εταιρεία Vattenfall AB και την εξορυκτική επιχείρηση LKAB για την παραγωγή πράσινου χάλυβα αντικαθιστώντας τον άνθρακα με πράσινο υδρογόνο. Οι παραδόσεις του καθαρού μετάλλου ξεκίνησαν τον Αύγουστο, και στους πρώτους πελάτες συμπεριλαμβάνονται οι Volvo Group, Mercedes-Benz AG και η φιλανδική Cargotec Oyj.
Πολλοί παραγωγοί στρέφονται στον πράσινο χάλυβα, αλλά το εγχείρημα αντιμετωπίζει τεράστια εμπόδια. Οι τεχνολογίες περιορίζονται σε πιλοτικά έργα ικανά να παράγουν μόνο μικρές ποσότητες κράματος και έχουν υψηλότερο λειτουργικό κόστος από τις μεθόδους έντασης άνθρακα. Ωστόσο, δεν λείπουν οι οραματιστές. Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Spotify Technology SA, Daniel Ek, υποστηρίζει την H2 Green Steel, μια σουηδική νεοσύστατη εταιρεία που θα ξεκινήσει την παραγωγή έως το 2024.
Η βιομηχανία χάλυβα χρειάζεται επενδύσεις 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως μόνο για να συμβαδίσει με τη ζήτηση τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με την Mission Possible Partnership. Η συμμόρφωση των συγκεκριμένων assets με τον στόχο των μηδενικών εκπομπών θα απαιτήσει άλλα 6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Πηγή: Insider.gr
Οι χαλυβουργίες εντάσσονται στις πιο «βρώμικες» βιομηχανίες καθώς ευθύνονται για το 7% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.