Γιατί οι επενδύσεις ESG φέρνουν πολιτικές διαμάχες στον κόσμο των επενδύσεων;

Body

Η κοινωνία μας δεν είναι μόνο διαιρεμένη κατά μήκος πολιτικών γραμμών - τα μέσα ενημέρωσης, ο πολιτισμός, ακόμη και τα καφενεία έχουν διαχωριστεί μεταξύ κόκκινων και μπλε.

.

Έτσι, ίσως είναι αναπόφευκτο να έρθουν αυτές οι ρωγμές στον κόσμο των επενδύσεων.

Η ανάπτυξη των επενδύσεων ESG συνοδεύεται από την αυξανόμενη αντίδραση κατά αυτής της τάσης. Διαμορφώνονται γραμμές μάχης στον μέχρι πρότινος απολιτικό, κλαμπικό κόσμο της διαχείρισης χρημάτων. Οι ρίζες των κοινωνικών επενδύσεων ανάγονται δεκαετίες πίσω, όταν ακτιβιστές κάλεσαν τα συνταξιοδοτικά ταμεία να μποϊκοτάρουν τις επενδύσεις σε μετοχές καπνού και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στη Νότια Αφρική την εποχή του απαρτχάιντ.

Το ESG γεννήθηκε το 2004 από τον Κόφι Ανάν, γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος ζήτησε από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να βοηθήσουν στον εντοπισμό τρόπων ενσωμάτωσης των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διοικητικών ανησυχιών στις κεφαλαιαγορές.

Η έκκληση αυτή οδήγησε σε ένα παγκόσμιο σύμφωνο με τίτλο "Who Cares Wins", το οποίο υπέγραψαν η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.

Μια δεκαετία περίπου αργότερα, ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένης της BlackRock, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο με σχεδόν 10 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, άρχισαν να υποστηρίζουν πρωτοβουλίες μετόχων και δημιούργησαν επενδυτικά προϊόντα που επικεντρώνονταν στο ESG. Ως ένα βαθμό, η BlackRock και η συνομοταξία της το έκαναν ως απάντηση στις πιέσεις της πολιτικής αριστεράς.

Τώρα, αυτοί οι ίδιοι διαχειριστές επενδύσεων, και ιδίως η BlackRock, αντιμετωπίζουν επικρίσεις από την πολιτική δεξιά.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι πολιτικοί των κόκκινων πολιτειών υποστηρίζουν ότι το κίνημα ESG αυξάνει το κόστος του κεφαλαίου, καθιστώντας ακριβότερη τη γεώτρηση και την πραγματοποίηση άλλων επιχειρηματικών επενδύσεων, και στην πορεία κοστίζει στους Αμερικανούς θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με στελέχη της ενεργειακής αγοράς το κόστος κεφαλαίου έχει σίγουρα αυξηθεί για τον κλάδο ενώ πολλές τράπεζες που συμμετείχαν σε κοινοπραξίες δεν χορηγούν πλέον νέα ενεργειακά δάνεια. Ο εμπορικός δανεισμός που είναι διαθέσιμος συνοδεύεται από αυστηρότερα πρότυπα αναδοχής. Ένα μέρος αυτού είναι το ESG, αλλά ένα άλλο είναι οι πολύ πρόσφατες μνήμες των επενδυτών - τόσο των τραπεζών όσο και των κατόχων μετοχών - από τις βαθιές απώλειες στον κλάδο της βιομηχανίας. 

Ίσως το ESG κάνει ορισμένους επενδυτές να αποφεύγουν τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπιέζοντας τις τιμές των μετοχών και καθιστώντας ακριβότερη την άντληση κεφαλαίων από τις δημόσιες αγορές. Αλλά οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως μετριούνται με βάση τα P/E, είναι φθηνές εδώ και χρόνια. Η Exxon, για παράδειγμα, πωλείται σε μια τιμή που ξεπερνά τις 10 φορές τα κέρδη του επόμενου έτους, σχεδόν ακριβώς όπως και πριν από 13 χρόνια.

Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων IBIS World, η απασχόληση στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ έχει αυξηθεί σε πάνω από 324.000 από αυτόν τον μήνα, το υψηλότερο ποσοστό της δεκαετίας.

Εν τω μεταξύ, ο ενεργειακός τομέας έχει την καλύτερη απόδοση στον S&P 500 φέτος. Μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής, ο τομέας της ενέργειας έχει αυξηθεί πάνω από 40% φέτος. Ο επόμενος τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις, ο τομέας των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, σημειώνει άνοδο 10%. Ο S&P 500 σημειώνει πτώση 11% το 2022.

Με τις BlackRock, Vanguard, State Street και τις μεγάλες τράπεζες της Wall Street να έχουν χάσει την εύνοια των πολιτικών των κόκκινων πολιτειών, ο Vivek Ramaswamy, πρώην CEO βιοτεχνολογίας και συγγραφέας του βιβλίου «Woke, Inc. : Inside Corporate America's Social Justice Scam», είδε μια ευκαιρία, δημιουργώντας την Strive Asset Management, η οποία χρηματοδοτήθηκε με 20 εκατομμύρια δολάρια από τους Peter Thiel, Bill Ackman και J. D. Vance.

Ο Ramaswamy λέει ότι το πραγματικό πρόβλημα [με το ESG] είναι «η παραβίαση της εμπιστευτικότητας στην καρδιά αυτού, η χρήση των χρημάτων κάποιου άλλου για την προώθηση κοινωνικών και πολιτικών προοπτικών μέσω της ψήφου και της συνηγορίας των μετόχων, με την οποία οι ιδιοκτήτες του κεφαλαίου διαφωνούν».

Η Strive - μικροσκοπική σε σύγκριση με τους γίγαντες της Wall Street - θα «δώσει εντολή στις εταιρείες να μην επικεντρώνονται σε περιβαλλοντικά ζητήματα, να μην επικεντρώνονται σε κοινωνικά ζητήματα, να μην επικεντρώνονται σε πολιτικά ή πολιτιστικά ζητήματα, αλλά να επικεντρώνονται αποκλειστικά σε προϊόντα και υπηρεσίες, και έτσι να εξυπηρετούν τους μετόχους τους». 

Ο Bill McKibben, καθηγητής του Middlebury και παλιός περιβαλλοντολόγος, έχει διαφορετική άποψη. «Πρόκειται για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιεί ως όπλο τον έλεγχό της στις πολιτειακές κυβερνήσεις», λέει. «Είναι αναμενόμενο. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν οι γαλάζιοι πολιτειακοί ταμίες και ούτω καθεξής είναι έτοιμοι να δώσουν τη μάχη».

Η Strive, η οποία στοχεύει να διαθέτει κεφάλαια για θεσμικά όργανα, εγκαινίασε πρόσφατα ένα ETF ενεργειακού δείκτη (DRLL), το οποίο «παρέχει μια νέα εντολή μετόχων» μετά το ESG στις αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες για τους ιδιώτες επενδυτές. Τα επενδυτικά οχήματα "αμαρτωλών μετοχών" υπάρχουν εδώ και χρόνια, όπως το ταμείο VICEX και πιο πρόσφατα το ETF B. A. D. (BAD), αλλά ποτέ δεν δημιούργησαν πολύ θόρυβο, πόσο μάλλον αποδόσεις, και σε αντίθεση με το DRLL δεν προωθήθηκαν στην αγορά ως αντι-ESG.

Η μετάβαση του κόσμου από την ενέργεια που βασίζεται στον άνθρακα σε άλλες πηγές δεν προσφέρεται για δυαδική σκέψη. «Πρέπει να απαγορεύσουμε όλες τις γεωτρήσεις!» ή: «Το ESG είναι μια παραβίαση της ελευθερίας μου που πρέπει να σταματήσει!» είναι απόψεις που δεν θα μας φέρουν πιο κοντά σε λύσεις.

Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και πρέπει να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε από τη μια μέρα στην άλλη και ίσως χρειαστούμε κάποια κίνητρα για να το κάνουμε.

Είναι επίσης δυνατό να πιστεύουμε στην κλιματική αλλαγή και να επενδύουμε σε κάποιες γεωτρήσεις προς το παρόν. Και ο Jamie Dimon είπε το ίδιο στους πελάτες του αυτό το μήνα. «Γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε, ότι αν θέλετε να λύσετε την κλιματική [αλλαγή], δεν είναι ενάντια στην κλιματική [αλλαγή] για την Αμερική να ενισχύσει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο», δήλωσε ο Dimon.

Ο Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος πιστεύει στην κλιματική αλλαγή, έχει επενδύσει σε πετρελαϊκές μετοχές, κυρίως στην Occidental Petroleum, στην οποία η Berkshire φαίνεται έτοιμη να αποκτήσει θέση 50%.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Γιατί οι επενδύσεις ESG φέρνουν πολιτικές διαμάχες στον κόσμο των επενδύσεων;
Επικεφαλίδα

Ο ενεργειακός τομέας φαίνεται να είναι το μήλον της έριδος.