Σημαντικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας στους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συνδέσμους ΑΠΕ, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή, και μεταξύ άλλων, παγώνει όλα τα έργα αποθήκευσης που συνδυάζονται με ΑΠΕ ως 31/12/2021.
Χθες, ο WindEurope, με ανακοίνωσή του επισήμανε ότι δεν προηγήθηκε καμία δημόσια διαβούλευση πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος, Τζάιλς Ντίκσον, δήλωσε: «Η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας είναι το κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Και είναι θετικό που η χώρα δουλεύει για τη δημιουργία ενός κατάλληλου πλαισίου για την αποθήκευση που θα εφαρμοστεί το 2022. Ωστόσο, η Ελλάδα στο μεσοδιάστημα πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων συστημάτων αποθήκευσης χωρίς να διακυβεύονται οι επενδύσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί. Οι εταιρείες που επενδύουν σε ΑΠΕ οδηγούν την ενεργειακή μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα. Οι αναδρομικές αλλαγές σε ήδη εγκεκριμένα έργα είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και πηγαίνουν ενάντια στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ΑΠΕ. Η κυβέρνηση ρισκάρει να επισκιάσει την επενδυτική ασφάλεια στην Ελλάδα, απειλώντας την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανοιχτή επιστολή που έστειλε ο SolarPower Europe στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω της οποίας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το σχέδιο νόμου και ζητάει την απόσυρση του, αφού θα επηρεάσει αρνητικά τη διαφάνεια του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς και θα δημιουργήσει επενδυτική αβεβαιότητα για τα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης στην Ελλάδα. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης θα είναι καταλυτικής σημασίας αφενός για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ, αφετέρου για την υποστήριξη της σταθερότητας του συστήματος και για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.
«Καταρχάς, το υπό ψήφιση νομοσχέδιο δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τους σταθμούς αποθήκευσης που συνδυάζονται με ΑΠΕ σε σύγκριση με τις αυτόνομες μπαταρίες (standalone) και την αντλησιοταμίευση. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, επιτρέπεται η ανάπτυξη αυτόνομων μπαταριών και συστημάτων αντλησιοταμίευσης, καθώς τα συγκεκριμένα έργα μπορούν να συνεχίσουν τη διαδικασία αδειοδότησής τους, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο δίκτυο και αποκτώντας ένα ισχυρό πλεονέκτημα χρηματοδότησης από τα Ταμεία Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Δεύτερον, η αποτροπή συμμετοχής των συστημάτων αποθήκευσης με ΑΠΕ στο στην αγορά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς οι μπαταρίες με ΑΠΕ έχουν αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποδοτικά στην παροχή ευελιξίας και υπηρεσιών συστήματος», σημειώνει η Βαλμπούργκα Χέμετμπέργκερ, Διευθύνουσα Σύμβουλος τoυ SolarPower Europe.
Εντός της ημέρας αναμένονται και άλλες ανακοινώσεις από Ευρωπαϊκούς Φορείς.
Ανησυχία έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του σε μεγάλους ευρωπαϊκούς συνδέσμους ΑΠΕ.