ΑΠΕ

Γιάννης Γιαρέντης (ΔΑΠΕΕΠ): «Με το νέο δελτίο του ΕΛΑΠΕ γίνεται σαφές, ότι οι ΑΠΕ παραμένουν σε αναπτυξιακή πορεία»

Ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) δημοσιεύει σήμερα το ΔΕΛΤΙΟ Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & Αποθήκευσης στην καθιερωμένη του μορφή με απολογιστικά δεδομένα για το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος_2023 και εκτιμήσεις για το υπόλοιπο του έτους, αναλύοντας τα βασικά Ενεργειακά και οικονομικά μεγέθη.

.

Green Tank: Μηδενική λιγινιτική παραγωγή για 87 συνεχόμενες ώρες

 Μηδενική λιγινιτική παραγωγή είχε η χώρα μας για 87 συνεχόμενες ώρες, από τις 11:00 της 1ης Ιουλίου ως τις 02:00 της 5ης Ιουλίου, επίδοση με την οποία καταρρίφθηκε το προηγούμενο ρεκόρ των 38 συνεχόμενων ωρών που σημειώθηκε μεταξύ 7 και 9 Ιουνίου του 2020.

IEA: Παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ το 2023

Ποτέ άλλοτε δεν είχαν κατασκευαστεί σε όλον τον κόσμο τόσες πολλές μονάδες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, όσο το 2022: ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην έκθεσή του που παρουσιάστηκε σήμερα στο Παρίσι, ανέφερε ότι την περασμένη χρονιά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έφτασε σχεδόν τα 340 γιγαβάτ. Για το 2023, ο ΙΕΑ αναμένει αύξηση άνω των 440 γιγαβάτ από ΑΠΕ και για το 2024, πάνω από  550 γιγαβάτ.

.

Από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά το 12% του ηλεκτρισμού παγκοσμίως το 2022

Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολική και ηλιακή) έφθασε το 12% του συνόλου το 2022, καταγράφοντας νέο ρεκόρ, αλλά μένοντας πίσω από την παραγωγή ηλεκτρισμού με την καύση άνθρακα και ευρύτερα τα ορυκτά καύσιμα, που παραμένουν ο βασικός ηλεκτροπαραγωγικός πόρος σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του κέντρου μελετών για ενεργειακά ζητήματα Ember.

.

SolarPower Europe: Επανεξελέγη πρόεδρος ο Αριστοτέλης Χαντάβας

ΟΑριστοτέλης Χαντάβας θα συνεχίσει να ηγείται της προσπάθειας για μεγαλύτερη συμμετοχή της ηλιακής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα, από τη θέση του Προέδρου της SolarPower Europe. Έχοντας ήδη πετύχει αξιοσημείωτη ανάπτυξη του Οργανισμού από το 2020 έως σήμερα, με αύξηση των μελών κατά 40% και των εσόδων του Οργανισμού κατά €1,8 εκατ., ο κύριος Χαντάβας διεύρυνε σημαντικά την επιρροή της SolarPower Europe στα ευρωπαϊκά θεσμικά κέντρα λήψης αποφάσεων.

.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Εγκαίνια για το νέο Φωτοβολταϊκό Πάρκο 16 MW

To νέο φωτοβολταϊκό πάρκο 16 μεγαβάτ αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης εγκαινιάσθηκε σήμερα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, παρουσία του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου.

.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη μονάδα αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα, η οποία, ήδη από σήμερα, παράγει το 45% περίπου της ετήσιας κατανάλωσης της εταιρείας του αεροδρομίου. Η παραγωγή της εγκατάστασης, ύψους 27.500 μεγαβατωρών ετησίως, αντιστοιχεί περίπου στην κατανάλωση 6.650 νοικοκυριών.

ΕΕ: Συμφωνία για πιο φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ μέχρι το 2030

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σήμερα σε πολιτική συμφωνία για περισσότερο φιλόδοξους στόχους για την επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030, κάτι που αποτελεί σημαντικό πυλώνα των σχεδίων της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την απομάκρυνση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

ΕΕ: Ένδεκα χώρες μέλη ασκούν πίεση για να μην περιληφθεί η πυρηνική ενέργεια στους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Υπουργοί Ενέργειας ένδεκα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επικεφαλής την Αυστρία σχημάτισαν σήμερα μια συμμαχία για να αποκρούσουν προσπάθειες της Γαλλίας και άλλων οι οποίες έχουν στόχο να περιληφθεί η πυρηνική ενέργεια στους στόχους του ευρωπαϊκού συνασπισμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

.

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Εντός Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα – Αναλυτική προδημοσίευση του προγράμματος

Μέσα στον Απρίλιο ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του νέου προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Σύμφωνα με την προδημοσίευση από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).

.

Το Green Tank εγκαινιάζει το παρατηρητήριο Ενεργειακών Κοινοτήτων

Οι ενεργειακές κοινότητες θεσπίστηκαν στην Ελλάδα το 2018, εισάγοντας στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας ένα ισχυρό εργαλείο δίκαιης ενεργειακής μετάβασηςαποκέντρωσης των ενεργειακών πόρων και ενεργειακής δημοκρατίας. Έκτοτε έχουν λάβει χώρα αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση αδυναμιών που εντοπίστηκαν στην πορεία, με τελευταία την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο σχετικών διατάξεων δύο ευρωπαϊκών οδηγιών που αφορούν στον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων.

.