ΑΠΕ

Κίνα: Κατασκευάζει τα 2/3 αιολικών και ηλιακών πάρκων παγκοσμίως

Το μεγαλύτερο μερίδιο, σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων αιολικών και ηλιακών σταθμών παγκοσμίως κατασκευάζει η Κίνα, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού think tank Global Energy Monitor (GEM).

.

Στη χώρα η αυξανόμενη δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει συμπιέσει το μερίδιο παραγωγής του άνθρακα σε νέα χαμηλά επίπεδα.

EY: Η Ελλάδα στη 2η θέση του προσαρμοσμένου δείκτη ελκυστικότητας ΑΠΕ

Ένα βήμα πιο κοντά στην κορυφή για τη χώρα μας ως προς την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κατατάσσει την Ελλάδα, η τελευταία έκδοση της εξαμηνιαίας έρευνας EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).

.

Eurelectric: Από ΑΠΕ το 50% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη το α' εξάμηνο

Το 74% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ προήλθε από πηγές μηδενικών εκπομπών CO2 μέχρι στιγμής το 2024, καθιστώντας το ενεργειακό μείγμα του μπλοκ το πιο «πράσινο» μέχρι σήμερα.

.

Σύμφωνα με την Eurelectric, το 50% της παραγωγής αυτής προήλθε από ΑΠΕ και το 24% από πυρηνικά. «Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλών εκπομπών», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου, Kristian Ruby.

Η spinout της Goldman Sachs MN8 συγκεντρώνει 325 εκατομμύρια δολάρια

Η εταιρεία παραγωγής ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας MN8 Energy ανακοίνωσε σήμερα ότι συγκέντρωσε 325 εκατομμύρια δολάρια, με τα έσοδα από τη χρηματοδότηση να χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της επέκτασης των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

.

The Green Tank: Αυξάνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τις ενεργειακές κοινότητες

Αναζητώντας τρόπους να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πολίτες στις λιγνιτικές περιοχές και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στην αυτοπαραγωγή ενέργειας. Είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά μέσω ενεργειακών κοινοτήτων διεκδικούν επαρκή ηλεκτρικό χώρο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους και αναδεικνύουν την αυτοπαραγωγή ενέργειας σε κεντρικό μοχλό της μετάβασης. 

.

IEA: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να εκθρονίσουν τον άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2025

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να εκθρονίσουν το 2025 τον άνθρακα ως πρώτη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

.

IEA: Η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να επιταχυνθεί

Μεγαλύτερη προσπάθεια για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ζητά απο τις κυβερνήσεις ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας  (ΙΕΑ) προκειμένου να πλησιάσουν το στόχο που τέθηκε πριν λίγους μήνες στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28).

.

EY: Η Ελλάδα στην πρώτη τριάδα του προσαρμοσμένου δείκτη ελκυστικότητας ΑΠΕ

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις τρεις κορυφαίες αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς βρίσκεται στην τρίτη θέση του σχετικού δείκτη της EY που εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών προσαρμοσμένες σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους.

.

Ύστατη προσπάθεια αναχαίτισης της κλιματικής κρίσης και ο ρόλος των Α.Π.Ε

Submitted by faidra on Wed, 12/06/2023 - 07:02

Το 2023 αναμένεται να καταγραφεί ως η θερμότερη χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία. Λαμβάνοντας υπόψη τα κλιματικά φαινόμενα του περασμένου έτους, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι  θα πρέπει να πείστηκαν πλέον για την σοβαρότητα της κατάστασης και για το ότι ο πλανήτης έχει φθάσει σε ένα σημείο καμπής, που αν ξεπεραστεί διακυβεύεται η βιωσιμότητά του.

COP28: 117 χώρες συμφώνησαν να τριπλασιάσουν την παγκόσμια ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030

Περίπου 117 κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν σήμερα να τριπλασιάσουν την παγκόσμια ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28).

.

Η δέσμευση ήταν μεταξύ μιας σειράς ανακοινώσεων που έκανε σήμερα η COP28 και είχαν στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού τομέα - πηγή περίπου των τριών τέταρτων των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου - και η οποία περιελάμβανε επέκταση της πυρηνικής ενέργειας, μείωση των εκπομπών μεθανίου και περιορισμό της ιδιωτικής χρηματοδότησης για την ενέργεια από άνθρακα.