ΑΠΕ

Τίμερμανς: Παραμένει σταθερός ο ευρωπαϊκός στόχος για 45% ΑΠΕ μέχρι το 2030

Σταθερή παραμένει στην απόφασή της η Κομισιόν για αύξηση του στόχου συμμετοχής των ΑΠΕ, στο 45% έως το 2030, στο ενεργειακό μείγμα τη στιγμή που κράτη μέλη φαίνεται να επιδιώκουν να χαμηλώσουν τις σχετικές προσδοκίες.

.

Οι ευρωπαϊκές χώρες και το κοινοβούλιο βρίσκονται σε συνομιλίες, προκειμένου να διαμορφωθεί η σχετική νομοθεσία, που θα δώσει ώθηση στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου και του νέου στόχου για τη συμμετοχή των ΑΠΕ  στο μείγμα.

ΕΕ: Αμετάβλητος ο στόχος για ΑΠΕ ενόψει 2030 - Η Κομισιόν ζητά επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ διατήρησαν αμετάβλητο, στο 40%, τον στόχο τους για τη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα των 27 ως το 2030, παρά την έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξηθεί περαιτέρω, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και του αντίκτυπού του.

Στις ανανεώσιμες πηγές το στέμμα της ηλεκτροπαραγωγής το 2025

Ούριος άνεμος πνέει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA). Οι ειδικοί της Υπηρεσίας υπολογίζουν ότι οι ΑΠΕ θα υποσκελίσουν τον άνθρακα και θα καταστούν η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στον πλανήτη έως τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου έργου αποθήκευσης «καθαρής» ενέργειας – Επένδυση άνω των 550 εκατ.

Σε φάση υλοποίησης περνά πλέον από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία το μεγαλύτερο έργο παραγωγής και αποθήκευσης «καθαρής» ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης, καθώς ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές κατασκευαστικές εργασίες (εγκατάσταση εργοταξίων, πρόδρομα έργα κλπ.). Έτσι, η υποδομή αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στην επόμενη τριετία, ώστε να αναβαθμίσει καθοριστικά το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας.

Green Tank: Οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτροπαραγωγή για πρώτη φορά στο πρώτο δεκάμηνο του 2022

Σύμφωνα με τα τελευταία μηνιαία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το διασυνδεδεμένο δίκτυο (Οκτώβριος 2022):

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά ξεπερνούν για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα (ορυκτό αέριο και λιγνίτης) αθροιστικά τους πρώτους 10 μήνες του έτους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας (20186 GWh έναντι 19859 GWh).

Οι Ρεπουμπλικανικές πολιτείες λαμβάνουν νέα δραστικά μέτρα κατά του κινήματος ESG

Ένας συνασπισμός 13 ρεπουμπλικανών γενικών εισαγγελέων κατέθεσε τη Δευτέρα μια σπάνια πρόταση, ζητώντας από την κορυφαία ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή ενέργειας να εμποδίσει ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να αγοράσει μετοχές εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Η Shell θα αγοράσει την εταιρεία Nature Energy για σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Shell δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα εξαγοράσει την δανέζικη εταιρεία βιοαερίου Nature Energy για σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τις δραστηριότητές της με χαμηλές εκπομπές άνθρακα εν μέσω αυξανόμενου ενδιαφέροντος για το βιοαέριο.

.

ΕΛΕΤΑΕΝ: Αρνητικά... σήματα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ δείχνουν οι πρώτες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες

Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί κατεπειγόντως έναν Κανονισμό έκτακτης ανάγκης για την επιτάχυνση των Α.Π.Ε., στην Ελλάδα ένα εργαλείο απαραίτητο για την προστασία του περιβάλλοντος, οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), κινδυνεύει να μετατραπεί σε εργαλείο υπονόμευσης της πράσινης ενεργειακής μετάβασης.

Η Carlyle εγκαινιάζει ευρωπαϊκό φορέα ανάπτυξης καθαρής ενέργειας

Η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Carlyle Group  δημιούργησε μια μονάδα για την κατασκευή μονάδων ηλιακής και άλλης ανανεώσιμης ενέργειας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να δημιουργήσει υποδομές για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας στροφής από τα ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη. Η Carlyle δεν ανέφερε πόσα αναμένεται να δαπανήσει για να φτάσει σε μια στοχευμένη σειρά έργων 10 γιγαβάτ μέχρι το 2030 για τη νέα μονάδα, που ονομάζεται Telis Energy. Ο όμιλος αναφέρει ότι έχει επενδύσει περίπου 1,2 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τα τέλη του 2018.

Περιστέρης: Ανεξήγητος ο "διωγμός" κατά των αιολικών - Δεν αναμένεται εγκατάσταση υπεράκτιων πάρκων πριν το 2030

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποθήκευση και διασυνδέσεις συνθέτουν τη λύση για την ενεργειακή κρίση, επεσήμανε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας σήμερα στο CEO INITIATIVE FORUM 2022.

.