Και οι αυτοκινητοβιομηχανίες στο ντόμινο της οπισθοχώρησης περιβαλλοντικών απαιτήσεων-Ποιες οι θέσεις των δύο πλευρών;

Body

Είναι γνωστός ο αντίκτυπος που έχουν οι μεταφορές στην μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά ορισμένες φορές είναι καλύτερο τα νούμερα να μιλούν από μόνα τους. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, το 2019, οι μεταφορές ευθύνονταν για το ένα τέταρτο περίπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ε.Ε., από τις οποίες το 71,7% προερχόταν από τις οδικές μεταφορές, ενώ το υπόλοιπο από τον σιδηρόδρομο, την αεροπορία, και ναυσιπλοΐα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι την ίδια χρονιά, η πλειοψηφία των μεταφορικών μέσων στην Ευρώπη χρησιμοποιούσε diesel (66,70%) και πετρέλαιο (24,55%), ενώ σιγά-σιγά εδραίωναν τη θέση τους και τα ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία το 2021 κατέκτησαν το 17,8% της αγοράς.

.

Προφανές είναι, λοιπόν, ότι η Ένωση ήδη από την αρχή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είχε τοποθετήσει υψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της αυτοκίνησης, μιας και-εκτός των άλλων- είναι ο μόνος τομέας που σημείωσε αύξηση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τις τελευταίες τρεις δεκατίες, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 33,5% μεταξύ του 1990 και του 2019. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τρέχουσες προβλέψεις, οι εκπομπές που προέρχονται από τις μεταφορές αναμένεται να μειωθούν μόνο κατά 22% έως το 2050, ποσοστό που απέχει σημαντικά από το σημερινά επίπεδα φιλοδοξιών.

Παρ΄όλη όμως τη σημασία των μεταφορών στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η Ευρώπη φαίνεται να αναδιπλώνεται υπό το βάρος τόσο των «παραπόνων» των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, όσο και του γενικού κλίματος επιβράδυνσης των κλιματικών στόχων σε διεθνές επίπεδο.

 Αυτή την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε την υποστήριξή του για την άμβλυνση των στόχων  σχετικά τις εκπομπές CO2 για αυτοκίνητα και φορτηγά, ενώ υποσχέθηκε την μείωση των πιθανών προστίμων για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Επίσης, μετά από έντονες πιέσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επιτραπεί στους κατασκευαστές αυτοκινήτων να επιτύχουν τους στόχους με βάση τις μέσες εκπομπές τους κατά την περίοδο 2025-2027 και όχι μόνο με τις φετινές, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Εκ του συνόλου των Επιτρόπων, 458 ψήφισαν υπέρ, έναντι 101 κατά της τροποποίησης, ενώ σημειώθηκαν 14 αποχές. 

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων είχαν προειδοποιήσει ότι η συμμόρφωση με τους στόχους φέτος θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα ύψους έως και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεδομένου ότι οι στόχοι αυτοί βασίζονται στην πώληση περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων – ένας τομέας που, όπως λένε, υστερεί λόγω της έντονης ανταγωνιστικότητας από τους κινεζικούς και αμερικάνικους κολοσσούς.   

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει επίσης να «μειώσει τη γραφειοκρατία» στις ενεργειακές πολιτικές της, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής των υπουργών ενέργειας της Ε.Ε. που έχει προς το παρόν διαρρεύσει. Το σχέδιο συμπερασμάτων υποστηρίζει το πλάνο για την απλούστευση περισσότερων νόμων της Ε.Ε. και αναφέρει ότι αυτό «αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του ρυθμιστικού φόρτου για τις εταιρείες στον ενεργειακό τομέα και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, διατηρώντας παράλληλα την ευθυγράμμιση με τους αρχικούς στόχους της πολιτικής».

Οι προσπάθειες απλούστευσης της Ε.Ε. έχουν συναντήσει μέχρι στιγμής ανάμεικτες αντιδράσεις. Οι επικριτές των αυτοκινητοβιομηχανιών να λένε ότι είχαν επτά χρόνια να προετοιμαστούν για την μετάβαση και την δέουσα συμμόρφωση. Ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη μερίδα εμπλεκόμενων με το θέμα, που πιστεύει ότι αυτές οι κινήσεις της Ε.Ε. δίνουν επιτέλους μια ώθηση στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, ενώ προσθέτουν ότι «μετά από χρόνια η Ένωση φαίνεται να νοιάζεται για την βιομηχανία της».

Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Υπερψηφίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή-με 458 έναντι 101- η μείωση απαιτήσεων βιωσιμότητας και εκπομπών για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων.