Χριστίνα Γιαβάσογλου

Νέος προϋπολογισμός Ε.Ε.: Στους νικητές ή στους χαμένους η βιωσιμότητα;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε εχθές την πρότασή της για τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης, ύψους 1,816 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2028–2034. Το ποσό αντιστοιχεί στο 1,15% του κοινοτικού ΑΕΠ και αποτελεί αύξηση σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό (1,2 τρισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ). Παρά την εντυπωσιακή αύξηση, η πρόταση απέχει αισθητά από τις πραγματικές ανάγκες που έχει προσδιορίσει ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος εκτιμά ότι απαιτούνται επιπλέον 800 δισ.

Τι αντίκτυπο έχουν οι φυσικές καταστροφές στον άνθρωπο; Μια κουβέντα για τα θύματα της κλιματικής κρίσης από το EU Climate Pact και τον IZNEB

Έχουμε συνηθίσει τόσο να μιλάμε για την κλιματική κρίση, ως ένα από τα μείζονα προβλήματα της εποχής, βάζοντάς την ως μια ακόμα κουκίδα στη λίστα των κακώς κείμενων της εποχής μας, μαζί με την ακρίβεια, την υπογεννητικότητα, τα δημοσιονομικά προβλήματα κι άλλα πολλά. Μέσα στη συνήθεια όμως, τείνουμε πολλές φορές να ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη κρίση συνεπάγεται με απώλεια ανθρώπινων ζωών, άμεσα και αμετάκλητα. Από το 1980 έως σήμερα 150.000 άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν υπάρξει θύματα των αποτελεσμάτων της κλιματικής κρίσης.

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Προχωράει με 1GW ΑΠΕ έως το 2028 και επενδύσεις στα εναλλακτικά καύσιμα

Έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες αποκρατικοποίησης και μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της και προχωρά σε έναν στρατηγικό μετασχηματισμό, αναδεικνύοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της ως εγγυητή ενεργειακής επάρκειας και σταθερότητας.

.

Όταν το ESG σερβίρεται στο πιάτο: Πώς η γαστρονομία και η φιλοξενία ξαναγράφουν τη συνταγή της βιωσιμότητας

Σε έναν κόσμο όπου η βιωσιμότητα και τα ESG συχνά αξιολογούνται με όρους χρηματιστηριακής αξίας, μια νέα, πιο γήινη – και γευστική – πρόταση κερδίζει έδαφος: να δούμε το φαγητό, τη φιλοξενία και τις παραδοσιακές τοπικές αξίες ως βασικούς συμμάχους στη μετάβαση προς μια πιο πράσινη και δίκαιη οικονομία.

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων και θέρμανσης φέρνει το ΣΕΔΕ 2

Η εφαρμογή του νέου Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ 2), προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2027, ωστόσο ήδη εγείρονται προβληματισμοί σχετικά με το ποσοστό επιβάρυνσης του τελικού καταναλωτή από αυτή την αλλαγή. Επι της ουσίας, αυτό που διαχωρίζει το νέο ΣΕΔΕ από το ισχύον, είναι η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής.

Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ δημιουργεί τους «Μικρούς Καλλιεργητές» του μέλλοντος

Πώς θα σας φαινόταν αν στο προαύλιο του σχολείου σας όταν ήσασταν παιδιά δέσποζε ένας πλούσιος λαχανόκηπος; Ένα μέρος που περιέχει όλη την φροντίδα και την προσπάθειά σας; Στην βάση της εξοικείωσης των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον και την συνειδητοποίηση της σημασίας της προστασίας του, δημιουργήθηκε από τον ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗ η πρωτοβουλία «Μικροί Καλλιεργητές», σε συνεργασία με το δίκτυο Open Farm.

Έρευνα: Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λένε «ναι» στην CSRD, ενώ επιφυλλάσονται για το Omnibus

Ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός We Are Europe, δημοσίευσε πρόσφατα για πρώτη φορά μια μεγάλη έρευνα σχετικά με το πώς βλέπουν πραγματικά οι επιχειρήσεις τις οδηγίες CSRD και Omnibus. Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με το HEC Paris, και έλαβαν μέρος πάνω από 1.000 εταιρείες από όλη την Ευρώπη συμπληρώνοντας ανεξάρτητα το ερωτηματολόγιο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εταιρίες κατανέμονται σε ένα ευρύ φάσμα χωρών, τομέων, μεγεθών και επιπέδων ωριμότητας σχετικά με τα ESG, γεγονός που προσδίδει στην έρευνα ένα σημαντικό μπόνους αντικειμενικότητας.

Ν.Αυλώνας (CRI): «Η ενσωμάτωση ESG στο δημόσιο τομέα είναι καθοριστική για την ολιστική βιωσιμότητα της χώρας»

Τα κριτήρια ESG ενσωματώνονται από ολοένα και περισσότερες εταιρίες του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου τομέα. Σε αυτή την προσπάθεια υιοθέτησης της βιωσημότητας ως πυλώνα στρατηγικής, αρωγός των επιχειρήσεων στέκεται και ο Εθνικός Δείκτης Εταιρικής Υπευθυνότητας (CR Index), ήδη από το 2008.

Meteo και Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών χτυπούν «καμπανάκι» για την ξηρασία- Κρήτη και Πελοπόννησος στα κόκκινα

Μια ανησυχητική εικόνα σχετικά με την ξηρασία μεταδίδει το Meteo Gr και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η ανάλυση αφορά την 1η Ιουλίου του 2025 οπότε και έγιναν οι υπολογισμοί. Στον σχετικό χάρτη που δημοσιεύθηκε καταγράφονται έντονα φαινόμενα ξηρασίας σε μεγάλο μέρος της νότιας Ελλάδας, με την Πελοπόννησο και την Κρήτη να πλήττονται περισσότερο, φτάνοντας έως και το επίπεδο «Ακραίας Ξηρασίας».

Οδηγός: Πρακτικές λύσεις για εξοικονόμηση νερού στο σπίτι μας

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πλέον ορατές και στο παγκόσμιο υδάτινο ισοζύγιο. Η λειψυδρία δεν είναι πλέον ένα σενάριο, αλλά μια πραγματικότητα που η Πολιτεία, οι επιχειρήσεις, αλλά και η κοινωνία των πολιτών καλούνται να αντιμετωπίσουν πριν φτάσει η ώρα-μηδέν. Εκτός, λοιπόν, από τις μεγάλες επενδύσεις που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν την επάρκεια υδάτινων πόρων, υπάρχουν και πολλές μικρές κινήσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας και η καθεμία από εμάς, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση νερού.