Μικρή είναι η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον κόσμο, όσον αφορά την απομάκρυνση από τους υδρογονάνθρακες και την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα του 2015. Αυτό ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Reuters, την Πέμπτη η πολυεθνική μη κερδοσκοπική πλατφόρμα CDP
.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέχρι το 2030 ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 43% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 για να έχει πιθανότητες να εκπληρώσει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 που αποσκοπεί στη διατήρηση της θέρμανσης πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου (3,6 Φαρενάιτ) πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η έκθεση αναφοράς αναφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου του CDP, την οποία δημοσίευσε από κοινού με την Παγκόσμια Συμμαχία Συγκριτικής Αξιολόγησης (World Benchmarking Alliance), αναφέρει ότι η τελευταία αξιολόγηση έδειξε ότι ο τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου «δεν έχει σημειώσει σχεδόν καμία πρόοδο προς τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού από το 2021».
Έτσι, καμία από τις 100 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που είχε αξιολογήσει δεν πρόκειται να μειώσει τις συνολικές εκπομπές της σε βαθμό που να είναι επαρκής για να ευθυγραμμιστεί με την πορεία προς την αύξηση της θερμοκρασία κατά maximum 1,5°C τα επόμενα πέντε χρόνια, ανέφερε η έκθεση. Το CDP έχει αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο αποθετήριο περιβαλλοντικών δεδομένων στον κόσμο που υποβάλλονται σε εθελοντική βάση από εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται υπό πίεση από ορισμένους μετόχους να αποκαλύψουν πώς σχεδιάζουν να πορευθούν προς το στόχο της μετάβασης σε ένα μέλλον με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.
Το CDP αναφέρει ότι 81 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου με δραστηριότητες εξόρυξης δεν θα εμφανίσουν «καμία σημαντική μείωση» στην παραγωγή πριν από το 2030, με την παραγωγή να μην αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι το 2028.
Οι μεγαλύτερες δυτικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο έχουν θέσει διάφορους στόχους να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις δραστηριότητές τους και την καύση των προϊόντων που πωλούν, με τον τελευταίο, γνωστό ως Scope 3 (Πεδίο 3), να αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος. Ωστόσο, λιγότερο από το ένα τρίτο των εταιρειών στην έκθεση είχαν θέσει στόχους Πεδίου 3. Μόνο τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες που αξιολογήθηκαν - η Neste, η Naturgy και η Engie - επενδύουν περισσότερο από το 50% του προϋπολογισμού τους σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Η TotalEnergies, η οποία δεν βλέπει μεγάλες περικοπές στις εκπομπές της έως το 2030, η Eni και η Repsol βρίσκονται στην πρώτη 10άδα ενώ η Shell και η BP στις 20 πρώτες. Οι μεγάλοι παραγωγοί των ΗΠΑ, Chevron, Conoco και Exxon, βρίσκονται στις πρώτες 40. Στις χαμηλότερες θέσεις κυριαρχούν κρατικές εταιρείες από τη Ρωσία, τον Αραβικό Κόλπο, τη Νιγηρία, την Αλγερία, τη Λιβύη, τη Βενεζουέλα, το Ιράκ και το Ιράν.
Το CDP αναφέρει ότι 81 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου με δραστηριότητες εξόρυξης δεν θα εμφανίσουν «καμία σημαντική μείωση» στην παραγωγή πριν από το 2030, με την παραγωγή να μην αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι το 2028.