Η βιωσιμότητα βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας της Enel Green Power, η οποία στην Ελλάδα λειτουργεί συνολικά 59 έργα σε 24 νομούς, συνολικής εγκατεστημένης ισχύς περίπου 482 MW. Μέσω του εταιρικού μοντέλου της Δημιουργίας Αμοιβαίας Αξίας (Create Shared Value) έχει εντάξει τη βιωσιμότητα σε όλο τον κύκλο της ζωής των έργων, από τον σχεδιασμό και την κατασκευή μέχρι τη λειτουργία και τη σχέση με τους προμηθευτές.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια αλυσίδα αξίας που αφενός θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αφετέρου θα προστατεύει το περιβάλλον και θα αναβαθμίζει τα οικοσυστήματα γύρω από τα ανανεώσιμα έργα. Οι επί μέρους δράσεις σε όλη τη χώρα περιλαμβάνουν από εκτεταμένες αναδασώσεις και φιλοξενία αθλητικών δραστηριοτήτων μέχρι σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα και υποστήριξη τοπικών παραγωγών.
Φετινό βραβείο βιωσιμμότητας
H Enel Green Power, με την πρωτοβουλία «Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινής Ποδηλασίας στην περιοχή του αιολικού πάρκου Μηλιά», το οποίο ανήκει στον Καφηρέα, τη μεγαλύτερη συστοιχία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, διακρίθηκε ως νικήτρια στα Bravo Sustainability Dialogues & Awards 2021 και συγκεκριμένα στον πυλώνα «κοινωνία». Σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας και τον Ποδηλατικό Όμιλο Καρυστίας διοργανώσαμε για πρώτη φορά στη χώρα σε αιολικό πάρκο αγώνα ορεινής ποδηλασίας του πανελλήνιου πρωταθλήματος. Μάλιστα, ένα μέρος της διαδρομής περιλάμβανε και τον Καστανάλογγο, ένα υπεραιωνόβιο δάσος άγριων καστανιών που βρίσκεται στο βουνό Όχη, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων. Το συγκεκριμένο μνημείο φυσικής ομορφιάς είχε συρρικνωθεί κατά 40% και απειλούταν με εξαφάνιση, η οποία απετράπη λόγω της αναδάσωσης που υλοποιεί η Enel Green Power σε 640 στρέμματα με 32.000 γηγενή δέντρα.
Υποστήριξη του 43ου ποδηλατικού γύρου «Θυσίας»
Φέτος είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η εταιρεία φιλοξένησε έναν ποδηλατικό αγώνα κοντά σε ανανεώσιμα πάρκα της. Πιο συγκεκριμένα, από τις 28-30 Μαΐου, στο αιολικό πάρκο «Λίθος» στην Αχαΐα, κοντά στα Καλάβρυτα, σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών και τις τοπικές αρχές, υποστήριξε τη διοργάνωση του 43ου ποδηλατικού γύρου «Θυσίας», ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Με αυτή τη δράση η εταιρεία δημιούργησε δημοσιότητα για την περιοχή, εμπλούτισε την τουριστική ταυτότητα των Καλαβρύτων, πρόβαλε το χωριό ως έναν ενδιαφέρον προορισμό και ταυτόχρονα έφερε την τοπική κοινότητα πιο κοντά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μάλιστα, την πρώτη ημέρα, παράλληλα με την επίσημη έναρξη των αγώνων ατομικής χρονομέτρησης, εθελοντές της Enel Green Power επισκέφτηκαν το Δημοτικό Σχολείο Καλαβρύτων για να παρουσιάσουν σε 45 μαθητές το «Energy On the Go», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενέργεια και το περιβάλλον που υλοποιεί η εταιρεία από το 2013., αλλά και για να διοργανώσουν εξειδικευμένα σεμινάρια για την οδηγική ασφάλεια του ποδηλάτου.
Το βιώσιμο εργοτάξιο
Στην αρχή του μοντέλου «Δημιουργία Αμοιβαίας Αξίας» υπάρχει η εφαρμογή του βιώσιμου εργοταξίου, της υιοθέτησης δηλαδή αειφόρων πρακτικών για να ελαχιστοποιηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες κατά τη διάρκεια κατασκευής των ανανεώσιμων έργων. Για παράδειγμα, στο φωτοβολταϊκό πάρκο «Bαμβακιές», στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ημαθίας, η Enel Green Power εγκατέστησε αυτόνομο φωτοβολταϊκό με μπαταρίες 6.7KW για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του εργοταξίου. Επίσης, ανακύκλωσε 6,5 τόνους εργοστασιακών αποβλήτων και 55 τόνους προϊόντων εκσκαφής, έδωσε 500 παλέτες στους ντόπιους βοσκούς για να εναποθέτουν την τροφή των κοπαδιών τους, τοποθέτησε 2 δεξαμενές νερού στο στάδιο Πολυμύλου κυρίως για δασοπυρόσβεση και φρόντισε ώστε σχεδόν το 50% των ανθρώπων που απασχολήθηκαν στο έργο να ζει στην περιοχή. Τέλος, συμπλήρωσε 32.200 εργατοώρες χωρίς ατύχημα, εφαρμόζοντας αυξημένα μέτρα υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας.
Η Enel Green Power υλοποιεί σε όλη την Ελλάδα δράσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μέσω του μοντέλου Δημιουργία Αμοιβαίας Αξίας.