Προς αναζήτηση στελεχών εξειδικευμένων στο ESG

Body

Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες αυξάνουν τις προσλήψεις για να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις βιωσιμότητας από τους επενδυτές και τις ρυθμιστικές αρχές. Με αφορμή την παγκόσμια υγειονομική κρίση και τα κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, οι μισθοί των εμπειρογνωμόνων ESG των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξάνονται κατακόρυφα.

Η σημασία της γνώσης για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG) στις επιχειρήσεις είναι τόσο μεγάλη που «ορισμένοι CEOs δεν θα πάνε σε μια συνάντηση με επενδυτές χωρίς να έχουν μαζί τους τον επικεφαλής εμπειρογνώμονα για τη βιωσιμότητα», λέει η Natalia Olynec, επικεφαλής για θέματα βιωσιμότητας στο IMD Business School.

Η εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα βιωσιμότητας στις τράπεζες τοποθετήθηκε πρώτα στα νομικά τμήματα και στα τμήματα συμμόρφωσης, υποδηλώνοντας ότι οτιδήποτε σχετιζόταν με το ESG ήταν κάτι από το οποίο οι τράπεζες έπρεπε να προστατευτούν. Από εκεί και πέρα, η εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα ESG ενσωματώθηκε στον τομέα της χρηματοοικονομικής αναφοράς της τράπεζας.

«Τώρα η βιωσιμότητα θεωρείται επιχειρηματική υπόθεση», λέει η Daniela Haze Stoeckli, εταίρος της Mind Your Step, μιας εταιρείας παροχής συμβουλών σταδιοδρομίας, η οποία συνεργάζεται με ανώτατα στελέχη και μέλη διοικητικών συμβουλίων. Οι επιχειρήσεις έχουν αναγνωρίσει ότι είναι κάτι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να τοποθετηθούν σε σχέση με τους πελάτες και την απόκτηση ταλέντων.

«Το θέμα έχει αναβαθμιστεί σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων και έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής των εταιρειών», προσθέτει.

Αν οι εξελίξεις σε άλλους κλάδους - όπως η άνοδος της CEO της H&M, Helena Hamerson - αποτελούν παράδειγμα, «ο ρόλος του επικεφαλής της βιωσιμότητας θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για τον ρόλο του CEO», σύμφωνα με τον Olynec.

Δημιουργία συμμαχιών

Μια ματιά στα κορυφαία προφίλ βιωσιμότητας στις ελβετικές τράπεζες δείχνει ότι είναι επιφυλακτικές στην πρόσληψη επαγγελματιών του χρηματοπιστωτικού τομέα που έχουν απομακρυνθεί πολύ από τον τραπεζικό τομέα. Προτιμούν να τοποθετούν σε αυτές τις θέσεις-κλειδιά υπαλλήλους με γραμμική σταδιοδρομία. Η Marissa Drew της Credit Suisse, η οποία ανέλαβε κατευθείαν το ρόλο του επικεφαλής βιωσιμότητας της ελβετικής τράπεζας από την επενδυτική τραπεζική, είναι ένα καλό παράδειγμα.

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν κάποιοι πιο ευέλικτοι υποψήφιοι που δεν ταιριάζουν στο τυπικό καλούπι της Wall Street για να οδηγήσουν τη μετάβαση, καθώς η βιωσιμότητα μετακινείται από τις παρυφές των οργανισμών στο κέντρο τους. «Είναι σημαντικό να μάθουν οι τράπεζες ότι χρειάζονται πιο ποικίλες δεξιότητες για αυτόν τον ριζικό μετασχηματισμό», λέει ο διευθύνων σύμβουλος του WWF Ελβετίας Thomas Vellacott, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως ιδιωτικός τραπεζίτης.

Το ελληνικό παράδειγμα

Η ελληνική οικονομική δραστηριότητα έχει αρχίσει να προσαρμόζεται στη νέα αυτή στρατηγική, με πρωτεργάτες τις εισηγημένες και τις τράπεζες, οι οποίες έχουν αρχίσει να δημιουργούν και να θεσμοθετούν ολόκληρα τμήματα ESG. Έτσι προκύπτουν νέες θέσεις που βασίζονται στη ανάπτυξη μιας βιώσιμης στρατηγικής. Τρανά παραδείγματα στον κατασκευαστικό κλάδο είναι ο Μυτιληναίος και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Από την πλευρά των τραπεζών είναι όλες οι συστημικές τράπεζες, καθώς έχουν δημιουργήσει τμήματα ESG. 

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Προς αναζήτηση εξειδικευμένων στο ESG
Επικεφαλίδα

Εν μέσω μιας φρενίτιδας προσλήψεων για ταλέντα ESG, οι πιο σφοδροί επικριτές των τραπεζών θα μπορούσαν να αποτελέσουν το κλειδί για την προώθηση των προσπαθειών τους για βιωσιμότητα.