Χωρίς μια ενιαία κατευθυντήρια γραμμή για τον σαφή καθορισμό των περιβαλλοντικών, κοινωνικών αρχών και των αρχών διακυβέρνησης, οι επενδυτές θα πρέπει να αρκεστούν σε ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών θεμάτων που σχετίζονται με την κοινωνική υπευθυνότητα, τα οποία μπορεί να ακολουθούν ή να μην ακολουθούν πλήρως το πνεύμα των επενδύσεων ESG.
«Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να σκεφτούμε τις αξιολογήσεις ESG είναι όπως οι συστάσεις αγοράς- πώλησης των αναλυτών της Wall Street: Πρόκειται για απόψεις. Μερικές φορές θα έχουν δίκιο και μερικές φορές άδικο, και ίσως επιλέξετε να δώσετε προσοχή σε κάποιον του οποίου την προσέγγιση εμπιστεύεστε. Όμως, όπως και με μια σύσταση αναλυτή, η μεγαλύτερη αξία προέρχεται από την υποκείμενη συζήτηση και όχι από τις ίδιες τις αξιολογήσεις. Αν αμφιβάλλετε γι' αυτό, ρίξτε μια ματιά στις S&P, Refinitiv, MSCI και Sustainalytics: Και οι τέσσερις δίνουν τώρα τις αξιολογήσεις τους, αλλά χρεώνουν για την πλήρη έκθεση», γράφει ο James Mackintosh στη Wall Street Journal.
Για παράδειγμα, η Credit Suisse μπορεί να έχει λάβει έναν αποτυχημένο βαθμό στην πτυχή της διακυβέρνησης του ESG, αλλά αυτό μπορεί να το δει ένας επενδυτής μόνο αν κοιτάξει τον σωστό οργανισμό αξιολόγησης. Σε άλλους οργανισμούς αξιολόγησης μπορεί η τράπεζα να έχει λάβει καλές αξιολογήσεις. Η βαθμολογία εξαρτάται ανάλογα με το ποιος οργανισμός κάνει τις αξιολογήσεις.
Η Credit Suisse μόλις έχασε τον πρόεδρό της, António Horta-Osório, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την παραβίαση των κανόνων καραντίνας COVID-19. Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος προσλήφθηκε μετά την απόλυση του προηγούμενου, ως απάντηση στις αποκαλύψεις ότι ένας πρώην υπάλληλος κατασκοπεύονταν. Επιπλέον, τα στελέχη είχαν ανασυγκροτήσει την Credit Suisse μετά την αναφορά του διοικητικού της συμβουλίου για απρόσεκτους ελέγχους κινδύνου και μεγάλες απώλειες δανεισμού στα αποτυχημένα hedge fund Archegos Capital Management και Greensill Capital.
Ακόμη και με αυτά τα προβλήματα διακυβέρνησης, οι διάφοροι οίκοι αξιολόγησης δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια ενιαία βαθμολογία αξιολόγησης για την Credit Suisse.
Μεταξύ των διαφόρων οίκων αξιολόγησης, η S&P Global ήταν η πιο αρνητική για τη διακυβέρνηση της Credit Suisse, δίνοντας στην τράπεζα βαθμολογία 15% για την εταιρική διακυβέρνηση, ή την 725η θέση μεταξύ των 747 τραπεζών και διαφοροποιημένων χρηματοπιστωτικών ομίλων που αξιολογήθηκαν παγκοσμίως.
Από την άλλη πλευρά, η Refinitiv ήταν η λιγότερο επικριτική για την Credit Suisse, δίνοντας στην τράπεζα βαθμολογία 95% στην κατηγορία "διαχείριση" και 81% για τη διακυβέρνηση στο σύνολό της.
Με μια πιο χλιαρή ανάλυση, η MSCI κατέταξε την Credit Suisse ως εταιρεία με μέτρια διακυβέρνηση.
"Αυτό είναι χαρακτηριστικό μιας από τις μεγάλες δυσκολίες για όσους προωθούν την ESG ως έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν τον καπιταλισμό για να αλλάξουν τον κόσμο: Αν οι ειδικοί έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις για ένα βασικό θέμα όπως η χρηστή διακυβέρνηση, πώς μπορούμε να περιμένουμε συμφωνία για πιο αμφιλεγόμενα θέματα όπως το περιβάλλον, οι σχέσεις με τους εργαζόμενους ή ο κοινωνικός αντίκτυπος;" Ο Mackintosh δήλωσε.
Σε συνεχεια της
Ειμαι σρη δθαυεση
Άλλο ένα πρόβλημα που προκαλείται από την έλλειψη μίας ενιαίας φόρμας αξιολόγησης είναι η απόκλιση αξιολογήσεων μεταξύ των διαφόρων οίκων αξιολόγησης, με αποτελέσμα μία εταιρεία να παίρνει καλή βαθμολογία από έναν οίκο ενώ από έναν άλλο οίκο μπορεί να παίρνει μέτρια ή κακή.