Καθώς η ζήτηση στον ενεργειακό τομέα επανέρχεται και οι ειδήμονες της αγοράς εμπορευμάτων μιλούν για την επιστροφή του πετρελαίου των 100 δολαρίων, υπάρχουν νέοι παράγοντες στον ενεργειακό τομέα που ωθούν τους παραγωγούς να εξάγουν λιγότερα και ο λόγος είναι το ...ESG.
Το 2018, η Royal Dutch Shell έγινε ο πρώτος μεγάλος πετρελαϊκός όμιλος που συνέδεσε το ESG με τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, διαθέτοντας το 10% των μακροπρόθεσμων προγραμμάτων κινήτρων (LTIP) για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η BP ακολούθησε το παράδειγμά της, χρησιμοποιώντας μέτρα ESG τόσο στο ετήσιο μπόνους όσο και στο LTIP της. Ενώ οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες ήταν πρώτες, η Chevron και η Marathon Oil είναι μεταξύ των πετρελαϊκών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ που έχουν προσθέσει στόχους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα σχέδια αποζημίωσης των διευθυντικών στελεχών.
Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έρχονται να προστεθούν σε δεκάδες δημόσιες επιχειρήσεις όλων των τομέων - συμπεριλαμβανομένων των Apple, Clorox, PepsiCo και Starbucks - που συνδέουν την ESG με τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών. Την περασμένη εβδομάδα, η βιομηχανική Caterpillar δημιούργησε τη θέση του επικεφαλής βιωσιμότητας και στρατηγικής και δήλωσε ότι θα συνδέει πλέον ένα μέρος της αποζημίωσης των διευθυντικών στελεχών με το ESG.
Από πέρυσι, το 51% των εταιρειών του S&P 500 χρησιμοποιούσαν κάποια μορφή μετρήσεων ESG στα σχέδια αποζημίωσης των στελεχών τους, σύμφωνα με έκθεση της Willis Towers Watson. Οι μισές από τις εταιρείες συμπεριλαμβάνουν το ESG στα ετήσια μπόνους ή στα προγράμματα κινήτρων, ενώ μόνο το 4% τη χρησιμοποιεί στα μακροπρόθεσμα προγράμματα κινήτρων (LTIP).
«Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το ποσοστό των εταιρειών [που συνδέουν την ESG με τις αμοιβές] να αυξάνεται», δήλωσε ο Ken Kuk, ανώτερος διευθυντής ταλέντων και ανταμοιβών της Willis Towers Watson. Και παρόλο που αυτή τη στιγμή πάνω από το 95% των περιπτώσεων των δεικτών ESG περιλαμβάνονται στα ετήσια μπόνους, «υπάρχει μια στροφή περισσότερο προς τα μακροπρόθεσμα κίνητρα», είπε.
Μια σχετική έρευνα της εταιρείας πέρυσι, σε μέλη διοικητικών συμβουλίων και ανώτερα στελέχη, αποκάλυψε ότι σχεδόν τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες (78%) σκοπεύουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν το ESG στα προγράμματα κινήτρων των στελεχών τους κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό αντικατοπτρίζει την τρέχουσα συζήτηση μεταξύ σκοπού και κέρδους στον εταιρικό κόσμο, με το περιβάλλον να κατατάσσεται ως πρώτη προτεραιότητα.
Πίεση στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων
Το 2020, το πετρέλαιο αντιπροσώπευε περίπου το ένα τρίτο της ενεργειακής κατανάλωσης των ΗΠΑ, αλλά ήταν η πηγή του 45% των συνολικών εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ. Το φυσικό αέριο παρείχε επίσης περίπου το ένα τρίτο της ενέργειας της χώρας και παρήγαγε το 36% των εκπομπών CO2. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό τον άνθρακα, ο οποίος αντιπροσώπευε περίπου το 10% της χρήσης ενέργειας και αντιστοιχούσε σε σχεδόν 19% των εκπομπών.
Οι επενδυτές εστιάζουν όλο και περισσότερο στο ESG και πιέζουν όλο και περισσότερο τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων να συρρικνώσει το παγκόσμιο αποτύπωμα άνθρακα και τους σχετικούς κινδύνους για τις λειτουργίες και τις τελικές γραμμές. «Η αύξηση της δυναμικής που έχει δώσει η επενδυτική κοινότητα γύρω από το ESG οδηγεί τη συζήτηση στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Phillippa O'Connor, εταίρος της PwC με έδρα το Λονδίνο και ειδικός στις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών. «Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τον αντίκτυπο που θα συνεχίσουν να έχουν οι επενδυτές για τα επόμενα δύο χρόνια».
Η συμβολή των επενδυτών διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη θεμελιώδη απόφαση της Shell, καθώς και στις αποφάσεις των ανταγωνιστών που ακολούθησαν το παράδειγμά της. Και ενώ η αποζημίωση των διευθυντικών στελεχών δεν ήταν ψηλά στην ατζέντα της συνέλευσης των μετόχων της Exxon Mobil την περασμένη άνοιξη, ο κλάδος έμεινε έκπληκτος όταν το ακτιβιστικό για το κλίμα hedge fund Engine No. 1 κέρδισε τρεις θέσεις στο διοικητικό της συμβούλιο. Το πραξικόπημα, όπως περιγράφηκε χαρακτηριστικά, μπορεί τελικά να αποδυναμώσει την εξάρτηση της Exxon από τις επιχειρήσεις που βασίζονται στον άνθρακα και να τη μετακινήσει περισσότερο προς τις επενδύσεις σε ηλιακή, αιολική και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - και στην πορεία να οδηγήσει σε πακέτα αμοιβών που συνδέονται με το ESG.
Εν τω μεταξύ, οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν επίσης την κλιματική αλλαγή ως παράγοντα που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι επενδυτές. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει δηλώσει ότι η ρύθμιση της δημοσιοποίησης των στοιχείων ESG θα αποτελέσει κεντρικό θέμα υπό τον νέο πρόεδρο Gary Gensler, από το κλίμα έως άλλους παράγοντες ESG, όπως οι συνθήκες εργασίας.
Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο στην παροχή κινήτρων στους εταιρικούς ηγέτες για την επίτευξη προκαθορισμένων στόχων, ιδίως για την αύξηση των εσόδων, των κερδών και των αποδόσεων των μετόχων κατά συγκεκριμένα ποσοστά. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, λόγω των επικίνδυνων εργασιών εξόρυξης - από τα υπόγεια φρεάτια fracking έως τα υπεράκτια γεωτρύπανα - έχουν καθιερώσει εδώ και χρόνια κίνητρα για τη βελτίωση της ασφάλειας στο χώρο εργασίας.
Μετά το λογιστικό σκάνδαλο και το σκάνδαλο απάτης της Enron το 2001, η εκπλήρωση των νέων εντολών διακυβέρνησης (νόμος Sarbanes-Oxley) αποτέλεσε τη βάση για τις ανταμοιβές. Στη συνέχεια, προστέθηκαν αμοιβές για την επίτευξη των εσωτερικών στόχων που έχουν τεθεί για την ποιότητα, την υγεία και την ευεξία, την ανακύκλωση, την εξοικονόμηση ενέργειας και την κοινωνική υπηρεσία - που εντάσσονται στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Στη συνέχεια, η βιωσιμότητα έγινε το σύνθημα για την καθιέρωση μετρήσεων επιδόσεων των στελεχών γύρω από την περιβαλλοντική διαχείριση, την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ενσωμάτωση (DEI) στον εργασιακό χώρο και τις ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές - όλα αυτά βρίσκονται τώρα κάτω από την ομπρέλα των ESG.
Το ESG είναι δύσκολο και οι υφιστάμενοι στόχοι για τον άνθρακα έχουν επικριτές
Αν και η τάση αναμένεται να συνεχιστεί, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διαδικασία μπορεί να είναι δύσκολη και ότι οι στόχοι που έχουν σχεδιαστεί από τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου για την καταπολέμηση του κλίματος έχουν ήδη επικριτές.
Η συμπερίληψη των στόχων μείωσης των εκπομπών στα πακέτα αμοιβών των διευθυντικών στελεχών μπορεί να υποχρεώσει τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να κάνουν τις δημόσιες σχέσεις τους ώστε να είναι καλοί εταιρικοί πολίτες. Ωστόσο, η μεθοδολογία μπορεί να είναι δύσκολη. «Δεν είναι το τι, αλλά το πώς», δήλωσε ο Christyan Malek, αναλυτής του κλάδου στην JP Morgan. Για παράδειγμα, μια εταιρεία μπορεί να δηλώσει πόσο μείωσε τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ένα δεδομένο έτος. «Αλλά αυτό είναι πολύ περιορισμένο», είπε, επειδή δεν αποκαλύπτουν τις εκπομπές τους ανά περιοχή, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από τη μία τοποθεσία στην άλλη.
Μια εταιρεία μπορεί να κάνει οικολογική πλύση μέσω αντισταθμίσεων άνθρακα. «Έχω τεράστιες εκπομπές, οπότε θα [φυτέψω] πολλά δάση, και με αυτόν τον τρόπο θα γίνω ουδέτερος», δήλωσε ο Malek - ενώ η εταιρεία εξακολουθεί να παράγει την ίδια ποσότητα εκπομπών.
Η οπτική των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που πληρώνουν καλά για να κάνουν καλό μπορεί να βοηθήσει την εικόνα της βιομηχανίας σε ένα ευρύ κοινό που ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις ολέθριες επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, που επιδεινώνεται από την τελευταία, και πιο τρομερή, σχετική έκθεση του ΟΗΕ και μια σειρά από θανατηφόρες πλημμύρες, τυφώνες, καύσωνες και πυρκαγιές. Όμως, οι εμπειρογνώμονες που επικεντρώνονται στο κλίμα και τον ενεργειακό τομέα σημειώνουν ότι οι στόχοι του τομέα συχνά δεν προχωρούν αρκετά μακριά, αφορούν τη μείωση της έντασης των λειτουργιών ορυκτών καυσίμων, όχι την υποκείμενη παραγωγή ορυκτών καυσίμων, και ασχολούνται μόνο με τις εκπομπές Scope 1 και Scope 2 και όχι με τις εκπομπές Scope 3, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κλιματικού προβλήματος.
Η O'Connor δήλωσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να είναι προσεκτικές στον τρόπο με τον οποίο ευθυγραμμίζουν τις μετρήσεις ESG με τα κίνητρα. «Το ESG είναι ένα ευρύ και πολύπλοκο σύνολο μετρήσεων και προσδοκιών. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους βλέπουμε πολλές εταιρείες να χρησιμοποιούν πολλαπλές μετρήσεις αντί για ένα μόνο μέτρο, για να υπάρχει καλύτερη ισορροπία των εκτιμήσεων και των προοπτικών σε όλο το φάσμα ESG. Δεν υπάρχει μια πολιτική που να ταιριάζει σε όλους και υπάρχει κίνδυνος να προσπαθήσουμε να κινηθούμε πολύ γρήγορα και να επιστρέψουμε σε κάποιο είδος προτύπου»
Η πανδημία τοποθέτησε μια απροσδόκητη σκληρή κορυφή στα κίνητρα αποζημίωσης το 2020, και με την παγκόσμια οικονομία να αποδεκατίζεται πέρυσι, το συμβούλιο αποδοχών της Shell αποφάσισε να μην δώσει μπόνους στον CEO Ben van Beurden, την CFO Jessica Uhl και άλλα κορυφαία στελέχη, ενώ δεν υπήρχε άμεση σύνδεση των LTIP τους με την επίτευξη των στόχων ενεργειακής μετάβασης.
Ο ενεργειακός τομέας έχει ανακάμψει φέτος εν μέσω ισχυρής παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο εν μέσω μειωμένης προσφοράς οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών. Αυτό θα μπορούσε να δώσει κίνητρα στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να παράγουν περισσότερο, αλλά ταυτόχρονα, οι αποζημιώσεις για την επίτευξη των στόχων ενεργειακής μετάβασης αυξάνονται. Στη Shell, το ετήσιο μπόνους του 2021 στοχεύει στο 120% του βασικού μισθού για τον CEO και τον CFO, οι οποίοι παραμένουν στα ίδια επίπεδα με εκείνα που καθορίστηκαν το 2020, σε 1.842.530 δολάρια και 1.200.900 δολάρια αντίστοιχα. Στο πλαίσιο αυτό, όμως, η πρόοδος στην ενεργειακή μετάβαση έχει αυξηθεί από το 10% στο 15% του συνολικού ποσού που μπορεί να χορηγηθεί. Επιπλέον, η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μέρος του LTIP, το οποίο κατοχυρώνεται τρία χρόνια στο μέλλον, με βάση την ετήσια έκθεση της Shell για το 2020.
Σύμφωνα με μελέτη της McKinsey του 2019, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η υιοθέτηση του ESG δεν είναι απλώς μια μόδα που προκαλεί ευεξία, αλλά ότι όταν γίνεται σωστά δημιουργεί αξία. Και αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να πείσει περισσότερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να το συνδέσουν με την αποζημίωση, ειδικά επειδή είναι ένας από τους λίγους κλάδους όπου η ESG είναι υπαρξιακή, δήλωσε ο Kuk. «Μερικές φορές σκεφτόμαστε το ESG στο πλαίσιο του να κάνουμε καλό, και αυτό είναι καλό. Αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ένας επιχειρηματικός λόγος για τα πάντα. Και μόνο όταν υπάρχει επιχειρησιακός λόγος θα επικρατήσει το ESG».
Ο επιζήμιος ρόλος που διαδραματίζουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να υιοθετήσουν τον στόχο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050. Πέρα όμως από τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές εντολές, η σύνδεση των στόχων μείωσης με τις αμοιβές των στελεχών μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη αλλαγών.
Ο ενεργειακός τομέας έχει ανακάμψει φέτος εν μέσω ισχυρής παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο εν μέσω μειωμένης προσφοράς οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών. Αυτό θα μπορούσε να δώσει κίνητρα στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να παράγουν περισσότερο, αλλά ταυτόχρονα πιέζονται για μείωση των εκπομπών.