Οι απλουστεύσεις των κριτηρίων ESG, καθώς και των αναφορών βιωσιμότητας, έχουν ξεσηκώσει σειρά αντικρουόμενων απόψεων. Εκτός από τους «υπέρ» και «κατά», υπάρχουν και οι «ναι, μεν, αλλά», οι φωνές δηλαδή που αφενός συμφωνούν ότι το πλαίσιο έπρεπε να απλοποιηθεί, αφετέρου όμως διαφωνούν καθέτως με το Omnibus, καθώς υποστηρίζουν ότι αφήνει σοβαρά κενά.
.
Πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας πάντως, δείχνει ότι οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνονται ικανοποιημένες από το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ με τις τελευταίες αλλαγές δηλώνουν πιο πρόθυμες να εμπλακούν στον τομέα του ESG. Η συγκεκριμένη μελέτη εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΕΤΕ από την ΚΑΝΤΑR, έχοντας ένα σημαντικό δείγμα 601 επιχειρήσεων, εκ των οποίων οι 343 έχουν τζίρο μέχρι 1εκ. ευρώ (ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ) και οι 259 έχουν τζίρο από 1 έως 10εκ. ευρώ (ΟΕ, ΕΕ, ΑΕ, ΕΠΕ).
Το ενδιαφέρον για τις πρακτικές ESG παραμένει ζωηρό: το 67% των ερωτηθέντων εκφράζει την πρόθεση να υιοθετήσει σχετικές δράσεις. Ωστόσο, μόνο το 22% δηλώνει ότι γνωρίζει συγκεκριμένα παραδείγματα και πρακτικές, με το υπόλοιπο ποσοστό να προσβλέπει σε περαιτέρω ενημέρωση. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ίδιο ποσοστό (67%) αναφέρει πως αντλεί ενημέρωση κυρίως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, μόλις το 12% των ΜμΕ έχει υλοποιήσει δράσεις ESG – σχεδόν οι μισές από όσες έχουν επαρκή γνώση του αντικειμένου. Οι διαφορές ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης είναι έντονες: μόλις το 4% των πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε υλοποίηση δράσεων, έναντι 16-18% των μεσαίου μεγέθους.
Αναλύοντας τον τύπο των προτιμώμενων δράσεων, προκύπτει πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων που έχουν υλοποιήσει ESG πρωτοβουλίες έχουν εστιάσει στον περιβαλλοντικό άξονα (E), με 91% να εφαρμόζει προγράμματα ανακύκλωσης και 63% να υλοποιεί ενεργειακές αναβαθμίσεις. Η ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων (33%) και η μέτρηση του αποτυπώματος άνθρακα (23%) εμφανίζονται σε μικρότερο βαθμό, πιθανόν λόγω κόστους ή έλλειψης τεχνογνωσίας.
Στον κοινωνικό άξονα (S), οι δράσεις κατανέμονται πιο ομοιόμορφα. Το 47% των ΜμΕ με ESG εστιάζει στην ισότητα ευκαιριών, το 44% στην αναβάθμιση των χώρων εργασίας με σχετικές πιστοποιήσεις, ενώ ακολουθούν φιλανθρωπικές ενέργειες (39%) και έρευνες ικανοποίησης πελατών (34%).
Αντίθετα, ο άξονας της διακυβέρνησης (G) παραμένει ο λιγότερο ανεπτυγμένος. Μόλις το 20% των ΜμΕ με ESG δράσεις επικοινωνεί εσωτερικά τη σημασία τους στους εργαζόμενους, ενώ μόλις 13% έχει επιτύχει να πείσει συνεργάτες να ενσωματώσουν αντίστοιχες πρακτικές. Ακόμη χαμηλότερη είναι η συστηματική αποτύπωση των δράσεων, αφού μόνο 10% καταρτίζει σχετικό απολογισμό.
Συνολικά, μόλις 3% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ακολουθεί μια ολιστική ESG στρατηγική που καλύπτει και τους τρεις πυλώνες – περιβάλλον, κοινωνία και διακυβέρνηση. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πως, παρότι η απλοποίηση του πλαισίου ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη συμμετοχή, ο δρόμος προς την πλήρη ωρίμανση και ενσωμάτωση των ESG πρακτικών στις ελληνικές ΜμΕ-οι οποίες ανέκαθεν αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού επιχειρείν-παραμένει μακρύς.

Η πρόσφατη μελέτη της ΕΤΕ ερευνά τη θεώρηση του ESG από τις ΜμΕ, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η απλούστευση δεν είναι πανάκεια εάν δεν υπάρξει αλλαγή φιλοσοφίας.