Οι εταιρείες «περπατούν σε τεντωμένο σχοινί» καθώς δέχονται πυρά από όλες τις πλευρές σχετικά με τις γνωστοποιήσεις ESG

Body

Από την ένταξή της στον όμιλο Asahi το 2020 ως επικεφαλής βιωσιμότητας, η Preeti Srivastav βοήθησε την ιαπωνική ζυθοποιία να αναλάβει αρκετές περιβαλλοντικές και κοινωνικές δεσμεύσεις, αλλά δεν κατάφερε να αποκαλύψει όλη την πρόοδό της.

.

Η Asahi δήλωσε στις 9 Φεβρουαρίου ότι είχε επισπεύσει το στόχο της για το 2040 από το 2050 για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο μηδέν. Δεν έχει εξηγήσει πλήρως πώς σκοπεύει να φτάσει εκεί.
Η Asahi κρατά μυστικό ένα "ταμπλό" βιωσιμότητας και ποικιλομορφίας, ισότητας και ενσωμάτωσης (DE&I) που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 για την παρακολούθηση της προόδου στον τομέα της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), δήλωσε η Srivastav σε συνέντευξή της.

Συνεντεύξεις του Reuters με περισσότερα από 20 στελέχη εταιρειών, εταιρείες παροχής δεδομένων, συμβούλους και επενδυτές ρίχνουν φως στο πώς οι εταιρικές γνωστοποιήσεις ESG έχουν γίνει μια όλο και πιο δύσκολη πράξη εξισορρόπησης για τις εταιρείες. Οι περιβαλλοντικά και κοινωνικά σκεπτόμενοι επενδυτές, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματικοί εταίροι επιδιώκουν φιλόδοξους στόχους ESG και θέλουν οι εταιρείες να τεκμηριώνουν την πρόοδο, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές και οι επενδυτές ελέγχουν τις γνωστοποιήσεις για την ακρίβειά τους. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι πολιτικοί, ιδίως οι Ρεπουμπλικάνοι των ΗΠΑ, έχουν πιέσει τις εταιρείες να εγκαταλείψουν εντελώς τις πολιτικές ESG.

Το αποτέλεσμα είναι συχνά η διακριτικότητα σχετικά με τις πολιτικές και τα επιτεύγματα στο ESG, ή το "greenhushing", όπως είναι γνωστό πλέον. Η ανάλυση περισσότερων από 10.000 ειδησεογραφικών πηγών για περιβαλλοντικές δηλώσεις που μοιράστηκε με το Reuters η εταιρεία δεδομένων Permutable δείχνει ότι το "πρασίνισμα" ήταν πιο εμφανές στις ΗΠΑ, ιδίως για εταιρείες που βασίζονται σε πολιτείες υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία για έσοδα ή ρυθμιστική υποστήριξη. Οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άνω παρουσίασαν συλλογικά τη μεγαλύτερη πτώση σε δηλώσεις που σχετίζονται με το ESG σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2023, μειωμένες κατά 20%. Οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί των ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο τράπεζες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που υποστηρίζουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Πρόσφατη έρευνα του Conference Board, ενός αμερικανικού think tank, έδειξε ότι το 37% των ερωτηθέντων του χρηματοπιστωτικού και ασφαλιστικού κλάδου είχε βιώσει κάποιου είδους αντιδράσεις για το ESG. Αυτό ξεπέρασε κατά πολύ τον επόμενο κλάδο που επηρεάστηκε περισσότερο, τις επιχειρηματικές και επαγγελματικές υπηρεσίες, με 8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Permutable, οι αναφορές ESG από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης μειώθηκαν επίσης. Οι δηλώσεις των εταιρειών τροφίμων και ποτών παρέμειναν αμετάβλητες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Ως γνωστόν οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί των ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο τράπεζες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που υποστηρίζουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.