γνωστοποίησεις

ΕΥ: Οι επιχειρήσεις υστερούν στις δράσεις τους για το κλίμα, παρά την πρόοδο στην υποβολή σχετικών εκθέσεων

Η τελευταία έκδοση της ετήσιας παγκόσμιας έκθεσης της ΕΥ, Global Climate Risk Barometer, αναδεικνύει μία έντονη αποσύνδεση μεταξύ της στρατηγικής των επιχειρήσεων για το κλίμα και της συνολικής εταιρικής στρατηγικής. Παρότι έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το κλίμα, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα (47%), δε δημοσιοποιούν ένα σχέδιο μετάβασης για να υποστηρίξουν την υλοποίησή τους.

Οι εταιρείες «περπατούν σε τεντωμένο σχοινί» καθώς δέχονται πυρά από όλες τις πλευρές σχετικά με τις γνωστοποιήσεις ESG

Από την ένταξή της στον όμιλο Asahi το 2020 ως επικεφαλής βιωσιμότητας, η Preeti Srivastav βοήθησε την ιαπωνική ζυθοποιία να αναλάβει αρκετές περιβαλλοντικές και κοινωνικές δεσμεύσεις, αλλά δεν κατάφερε να αποκαλύψει όλη την πρόοδό της.

.

Η SEC κάνει πίσω για ορισμένες απαιτήσεις γνωστοποίησης εκπομπών από το σχέδιο κανόνων

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) αφαίρεσε ορισμένες από τις πιο φιλόδοξες απαιτήσεις γνωστοποίησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τους εταιρικούς κανόνες για τον κλιματικό κίνδυνο που ετοιμάζεται να υιοθετήσει, δήλωσαν την Πέμπτη άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η SEC απέσυρε την απαίτηση για τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο να γνωστοποιούν τις λεγόμενες εκπομπές Scope 3, η οποία περιλαμβανόταν στο αρχικό σχέδιο των κανόνων που δημοσίευσε τον Μάρτιο του 2022, ανέφεραν οι πηγές.

.

IESBA: Νέος κώδικας δεοντολογίας για το greenwashing

Oι εταιρείες που ελέγχουν εταιρείες αν πληρούν τους όρους ESG θα κληθούν να ακολουθήσουν έναν προτεινόμενο νέο κώδικα δεοντολογίας για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του greenwashing, δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής ενός παγκόσμιου οργανισμού προτύπων.

.

Oι ευρωβουλευτές στήριξαν την καθυστέρηση ειδικών εταιρικών γνωστοποιήσεων ESG έως το 2026

Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν την Τετάρτη μια διετή καθυστέρηση των κλαδικών κανόνων για τις βιομηχανίες πετρελαίου, ενέργειας και εξόρυξης, ώστε να προβούν σε λεπτομερέστερες γνωστοποιήσεις σχετικά με περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διαχειριστικούς παράγοντες (ESG), επικαλούμενοι την ανάγκη να μειωθεί ο ρυθμιστικός φόρτος των εταιρειών.

Βιωσιμότητα και ESG: Τι θα μας απασχολήσει το 2024;

Η νέα χρονιά είναι πλέον μπροστά μας και είναι βέβαιο ότι το 2024 δεν θα λείψουν τα πολιτικά δράματα με υψηλά διακυβεύματα. Επίσης, διαμορφώνεται ως μια κρίσιμη χρονιά για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τις ρυθμιστικές αρχές και τη βιομηχανία που θα παλέψουν με ορισμένα βασικά ζητήματα βιωσιμότητας.

.

Ακολουθεί ένας μη εξαντλητικός κατάλογος των θεμάτων με το βλέμμα στραμμένο στη μεγάλη εικόνα, στις δυνάμεις εξουσίας που παίζουν και, φυσικά, στην πολιτική που κρύβεται πίσω από όλα αυτά.

Οι μάχες ESG

Πώς μπορεί ο έλεγχος δεδομένων να βοηθήσει τους επενδυτές να ανταποκριθούν στα πρότυπα ESG;

Η ζήτηση για υπηρεσίες διαλογής δεδομένων που μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες να βρουν επενδύσεις που πληρούν τα πρότυπα περιβαλλοντικής, κοινωνικής και διακυβέρνησης (ESG) έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.

.

Περισσότερο από το 20% των παγκόσμιων κεφαλαίων υπό διαχείριση επενδύθηκαν με τη χρήση τουλάχιστον μιας οθόνης περιορισμών (η οποία επιτρέπει στους επενδυτές να αποφεύγουν ορισμένους τομείς ή εταιρείες) μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 - 10 φορές περισσότερο από ό,τι τρία χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley.

Καλιφόρνια: Οι τράπεζες προετοιμάζονται για τον νόμο που επιβάλλει τη δημοσιοποίηση των εκπομπών ρύπων

Οι μεγάλες τράπεζες προετοιμάζονται για έναν νέο νόμο στην Καλιφόρνια, ο οποίος για πρώτη φορά θα τις αναγκάσει να υπολογίζουν και να γνωστοποιούν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συνδέονται με τη χορήγηση δανείων.

.

ΗΠΑ: Σε αναμονή του κανόνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τους κανόνες γνωστοποιήσεων

Οι εταιρείες προετοιμάζονται για έναν νέο κανόνα της S.E.C. που θα τις υποχρεώνει να αποκαλύπτουν τις εκπομπές τους. Όμως, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων δεν είναι ακόμη σίγουροι πότε -αν ποτέ- θα τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός ή τι ακριβώς θα συνεπάγεται.

.

Η ΕΕ μειώνει τις απαιτήσεις για εταιρικές γνωστοποιήσεις βιωσιμότητας

Το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσίευσε τη Δευτέρα τους τελικούς κανόνες για τις εταιρικές γνωστοποιήσεις σχετικά με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG), επιβεβαιώνοντας τις προηγούμενες κινήσεις για τη μείωση των απαιτήσεων.

.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είχε δεσμευτεί να μειώσει τη γραφειοκρατία σε όλο το έργο του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ φέτος, καθώς οι εταιρείες διαμαρτύρονται για το αυξανόμενο κόστος των περιβαλλοντικών κανόνων.