Περισσότερες από 3.000 μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν λάβει ερωτηματολόγια από την τράπεζά τους σχετικά με τις πολιτικές Περιβάλλον-Κοινωνία-Διακυβέρνηση (ESG) που εφαρμόζουν προκειμένου να λάβουν νέα χρηματοδότηση ή να ανανεωθούν τα υφιστάμενα πιστωτικά τους όρια.
.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ήδη περί τα 600 ερωτηματολόγια βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης από μεγάλους οργανισμούς. Τα ερωτηματολόγια αυτά, τα οποία συνέταξε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε συνεργασία με την Τειρεσίας, παρουσίασε στο συνέδριο με θέμα Digital Banking & Insurance Summit της Boussias Events η acting Γενική Διευθύντρια της ΕΕΤ, Χαρούλα Απαλαγάκη.
Αυτά περιλαμβάνουν τέσσερις ενότητες ερωτήσεων: γενικές πληροφορίες, Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση. Στην πρώτη κατηγορία, οι επιχειρήσεις παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το μέγεθός τους (ύψος ενεργητικού, σύνολο εργαζομένων), καθώς και τον βαθμό εξάρτησής τους από ενεργοβόρες δραστηριότητες.
Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει ρωτήσεις σχετικά με τις πολιτικές που εφαρμόζει η εταιρεία αναφορικά με κλιματικά ζητήματα όπως η ανακύκλωση, η διαχείριση αποβλήτων, η πρόληψη κατά φυσικών καταστροφών, το αποτύπωμα CO2, η κατανάλωση φυσικών πόρων (όπως το νερό), καθώς και τυχόν έκθεση σε περιοχές που έχουν υποστεί επώδυνες επιπτώσεις από ακραία φυσικά φαινόμενα.
Οι ερωτήσεις που αφορούν στην Κοινωνία επικεντρώνονται κυρίως στις πολιτικές συμπεριληπτικότητας και, συγκεκριμένα, την ποσόστωση των γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις, πολιτικές υγείας και ασφάλειας, περιστατικά μη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για κοινωνικά θέματα κ.α.
Η ενότητα της Διακυβέρνησης, τέλος, αφορά τις πολιτικές και τον κώδικα που διαθέτει η επιχείρηση σε θέματα δεοντολογίας, καταπολέμησης της διαφθοράς, δέουσας επιμέλειας σε θέματα ESG, καθώς και τυχόν περιστατικά μη συμμόρφωσης με υφιστάμενη νομοθεσία και κανονιστικό πλαίσιο.
Όπως επισήμανε η κα Απαλαγάκη, "το διατραπεζικό ερωτηματολόγιο αφορά απλώς τη δανειακή σχέση και στο πρώτο στάδιο σκοπό έχει την αυτοαξιολόγηση της καθεμίας επιχείρησης, ενώ θα παράγει και το λεγόμενο ESG Scoring, η λειτουργία του οποίου θα είναι αντίστοιχη με το γνωστό μέχρι σήμερα Credit Scoring. Θα διαμορφώνει, δηλαδή, όχι μόνο το οικονομικό, αλλά και το γενικότερο προφίλ της επιχείρησης".
Πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις
Πέραν του στοιχείου της συμμόρφωσης, οι επιχειρήσεις επωφελούνται σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα σε θέματα βιωσιμότητας.
Όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν έρευνες οι οποίες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ της απόδοσης δεικτών ESG και της χρηματοοικονομικής απόδοσης μιας επιχείρησης. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι πληροφορίες ESG είναι ουσιαστικές από χρηματοοικονομικής άποψης, και πρέπει να αξιολογούνται, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από τους επενδυτές.
Τα οφέλη για την επιχείρηση από την υιοθέτηση αειφόρων πρακτικών με ESG κριτήρια είναι πολλαπλά:
-Διευκόλυνση στην πρόσβαση σε χρηματοδοτικά κεφάλαια,
-ενίσχυση της εξωστρέφειας παρέχοντας ευκαιρίες συνεργασίας με μεγάλες εταιρείες που απαιτούν την εφαρμογή των πρακτικών αυτών από τους συνεργάτες τους,
-προφύλαξη/αποφυγή τυχόν δυσμενών οικονομικών και λειτουργικών επιπτώσεων (πρόστιμα, ανάκληση αδείας, κ.α.),
-βελτίωση περιβαλλοντικών επιδόσεων (μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος) με δυνητικά θετικό οικονομικό αντίκτυπο,
-ενίσχυση του brand name και δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας,
-διευκόλυνση της μετάβασής σου στο νέο περιβάλλον με ευκολότερη προσαρμογή στις επερχόμενες αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου (λ.χ. κλιματικός νόμος), στις απαιτήσεις των νέων τεχνολογιών, στην ενσωμάτωση αρχών της κυκλικής οικονομίας, και
-ενδυνάμωση της συνεργασίας σου με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (τοπικές κοινωνίες δραστηριοποίησης, πελάτες, επενδυτές, προσωπικό, κ.α.).
Σημειώνεται ότι η Τειρεσίας θα διατηρεί στο μητρώο του τις "πράσινες" πληροφορίες κάθε εταιρείας με σκοπό για κάθε νέα χρηματοδότηση η τράπεζα να ανατρέχει σε αυτό. Σε τακτά χρονικά διαστήματα οι πληροφορίες θα επικαιροποιούνται προκειμένου να ενσωματώνουν τυχόν βελτιώσεις που έχει υλοποιήσει η επιχείρηση είτε σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και συμπεριληπτικότητας/ισότητας είτε σε επίπεδο βιωσιμότητας της λειτουργίας της.
Πηγή: Capital.gr/Βάσω Αγγελέττου.
Περί τα 600 ερωτηματολόγια βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης από μεγάλους οργανισμούς.