Η απότομη δημοφιλία του ESG, έχει δημιουργήσει προβλήματα στους επενδυτές καθώς το να υιθετήσει μία εταιρεία κάποια κριτήρια, δεν την καθιστά αυτόματα σε μία βιώσιμη και μη ριψοκίνδυνη επιλογή για επενδύσεις.
Η υιοθέτηση κριτηρίων ESG δεν είναι πλέον ένα nice to have. Οποιαδήποτε εταιρεία που ενδιαφέρεται σοβαρά για μακροπρόθεσμη επιτυχία πρέπει να ασχοληθεί τώρα με τo ESG και να διασφαλίσει ότι διαθέτει ισχυρές δυνατότητες διαχείρισης δεδομένων και υποβολής εκθέσεων που απαιτούνται για την παροχή στους πελάτες και τις ρυθμιστικές αρχές διαφάνειας εντός των χαρτοφυλακίων και των προϊόντων όσον αφορά τους τομείς περιβάλλον, κοινωνία και διακυβέρνηση.
Η δυσκολία των επενδυτών να εντοπίσουν, πραγματικά βιώσιμες εταιρείες που δεν κάνουν απλά ένα «πράσινο» ξέπλημα, έγκειται στο γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει ένα παγκόσμιο πρότυπο αναφοράς και γνωστοποίησης βιωσιμότητας.
Αυτό ανέφερε και ο καθηγητής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Επενδυτικών Εφαρμογών του ΕΚΠΑ, Νίκος Μυλωνάς, ο οποίος τόνισε ότι ελλείψει κάποιας παγκόσμιας μεθοδολογίας αξιολόγησης ο κάθε οργανισμός χρησιμοποιεί ένα δικό του τρόπο. Ακόμα βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο και η δεν έχει θεσπιστεί κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο.
Η λύση θα ήταν να συμφωνηθεί από τους διάφορους οίκους παγκοσμίως μία διεθνής μεθοδολογία που θα χρησιμοποιείται γενικευμένα από όλους, ώστε η αξιολόγηση των εταιρειών να είναι αξιόπιστη με ίσους όρους.
Ως τότε όμως οι επενδυτές ανησυχούν καθώς δυσκολεύονται να εντοπίσουν τις πραγματικά βιώσιμες εταιρείες και κινδυνεύουν οι επενδύσεις να μην τους φέρουν τις αποδόσεις που υπολόγισαν εξαρχής.
Το μεγάλο κενό στην αξιολόγηση των εταιρειών σχετικά με την υιοθέτηση του ESG γίνεται πιο έντονο όσο αυξάνεται η δημοφιλία των συγκεκριμένων κριτηρίων.