Έρευνα: Σχεδόν 6 στους 10 θεωρούν τα ESG κρίσιμα για τις επιχειρήσεις τους

Body

Η έκθεση, με τίτλο 2023 Asia Pacific Corporate Governance and ESG Survey Results της Aon, διαπίστωσε επίσης ότι μόνο τρεις στις δέκα εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα διαθέτουν ειδική λειτουργία ESG. Επίσης, ανέφερε τα διοικητικά συμβούλια και τη διοίκηση και τα οικονομικά ενδιαφερόμενα μέρη ως τους κύριους κινητήριους μοχλούς της δράσης ESG στην περιοχή, σε αντίθεση με το ρυθμιστικό περιβάλλον, το οποίο, σύμφωνα με την Aon, εξακολουθεί να εξελίσσεται στις περισσότερες από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

.

Οι άλλοι βασικοί παράγοντες που προκαλούν ανησυχίες σχετικά με τo ESG είναι οι εξής:

  • Πελάτες (18% για τις εισηγμένες εταιρείες, 17% για τις ιδιωτικές εταιρείες)
  • Ρυθμιστικές αρχές (18% για εισηγμένες, 15% για ιδιωτικές)
  • Κοινότητα στο σύνολό της (11% για τις εισηγμένες, 17% για τις ιδιωτικές)
  • Εργαζόμενοι (5% για εισηγμένους, 8% για ιδιωτικούς)
  • Ανταγωνιστές (0% για εισηγμένους, 1% για ιδιωτικούς)

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η εκπαίδευση των διοικητικών συμβουλίων είναι το κλειδί για την περαιτέρω ενσωμάτωση του ESG στην αγορά. Το 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ολόκληρο το διοικητικό τους συμβούλιο συμμετέχει στις αποφάσεις που αφορούν το ESG. Ωστόσο, το 41% αυτού του ποσοστού δεν είχε επίσημη διαδικασία ή πρόγραμμα κατάρτισης για την εκπαίδευση των μελών του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με σύγχρονα θέματα ESG.

Ένα άλλο κλειδί για τη βελτίωση των πρακτικών ESG είναι η σύνδεσή τους με οικονομικά κίνητρα. Ο σύμβουλος της Aon Asia Pacific Human Capital Solutions και επικεφαλής εταιρικής διακυβέρνησης και ESG, Boon Chong Na, δήλωσε ότι η ενσωμάτωση κριτηρίων απόδοσης ESG στα σχέδια αποζημίωσης στελεχών σημαίνει ότι οι μετρήσεις ESG είναι πιο πιθανό να ευθυγραμμιστούν με τη στρατηγική της εταιρείας.

«Γίνεται σαφές ότι η αποτυχία αντιμετώπισης και ενσωμάτωσης των μετρήσεων ESG στο μέλλον θα εκθέσει τις εταιρείες σε κίνδυνο φήμης, οικονομικές επιπτώσεις και ρυθμιστικές συνέπειες, καθώς πλοηγούνται σε νέες μορφές αστάθειας. Ωστόσο, βελτιώνοντας τις μετρήσεις ESG, οι εταιρείες πρέπει να διαχειρίζονται τόσο τις οικονομικές όσο και τις μη οικονομικές πτυχές, καθώς οι μέτοχοι περιμένουν από αυτές να τα πάνε καλά και ταυτόχρονα να πράττουν το σωστό», δήλωσε.

Η Aon διαπίστωσε επίσης ότι το ένα τρίτο των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδίαζε να εισαγάγει ή να επεκτείνει τους υφιστάμενους ρόλους ESG, με το 76% να δηλώνει ότι οι θέσεις αυτές προσλαμβάνονται σε μεσαίο επαγγελματικό επίπεδο. Αυτό το «πράσινο ταλέντο», δήλωσε ο Boon Chong Na, είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων με ένα πιο αξιόπιστο εργατικό δυναμικό.

«Οι εταιρείες θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες επανασχεδιασμού θέσεων εργασίας και αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους και να επενδύσουν στο ταλέντο τους για να ανταποκριθούν σε αυτή την αυξανόμενη ζήτηση, είτε μέσω εξωτερικών πανεπιστημιακών προγραμμάτων, μικρο-πιστοποιητικών, πιστοποιήσεων βιωσιμότητας είτε μέσω της εσωτερικής κατάρτισης των εργαζομένων.  Μια ολοκληρωμένη στρατηγική ταλέντων είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις ανταγωνιστικές, και ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού εργατικού δυναμικού, ενισχύοντας το δυναμικό των υφιστάμενων εργαζομένων, ακόμη και αν οι εξωτερικές δεξαμενές ταλέντων συρρικνώνονται», δήλωσε.
 

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Έρευνα: Σχεδόν έξι στους 10 θεωρούν τα ESG κρίσιμα για τις επιχειρήσεις τους
Επικεφαλίδα

Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της Aon έδειξαν ότι μόνο το 58% των εταιρειών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θεωρούν τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά θέματα και θέματα διακυβέρνησης (ESG) ως κρίσιμα για τις εταιρείες τους όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη επιτυχία. Ένα χαμηλότερο ποσοστό 29% δηλώνει επίσης ότι έχει στόχους και KPIs σχετικά με τo ESG για την ηγεσία της εταιρείας.