έρευνα

Αυτές είναι οι πιο μολυσμένες περιοχές της Αθήνας

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, αλλά και την ηχορύπναση. Από τις πρόσφατες μετρήσεις επικίνδυνων ατμοσφαιρικών ρύπων προέκυψε ότι πολυσύχναστα μέρη της Αθήνας είναι εξαιρετικά επιβαρυμένα. Η πλατεία Βικτώριας, η πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο, η πλατεία Κλαυθμώνος, η Πλατεία Κυψέλης και το Πάρκο Ευαγγελισμού έδωσαν αποτελέσματα συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων pm 2,5 που υπερβαίνουν κατά πολύ τα νομοθετημένα όρια των 5 μg/m3.

Έρευνα: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε πρωτογενή τομέα, τουρισμό και βιομηχανία

Έξι εκτενείς μελέτες εκπόνησε το ΙΟΒΕ, σχετικά με τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής σε καίριους τομείς για την ελληνική οικονομία. Οι μελέτες εκπονήθηκαν με την  υποστήριξη της Πρωτοβουλίας ’21, στην οποία συμμετέχουν τα σημαντικότερα κοινωφελή Ιδρύματα του τόπου και η Εθνική Τράπεζα, και με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Η Αλήθεια για το CSRD και την Πρόταση Omnibus: Τι Πραγματικά Πιστεύουν οι Επαγγελματίες της Βιωσιμότητας

Submitted by teopanagoulis on Fri, 06/06/2025 - 17:53

Τον Μάιο, η ανεξάρτητη ευρωπαϊκή ένωση #WeAre#Europe, η οποία προωθεί ένα οικονομικό μοντέλο που σέβεται τα όρια του πλανήτη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, διεξήγαγε μια σημαντική έρευνα σχετικά με το πώς οι εταιρίες και επαγγελματίες βιωσιμότητας αντιλαμβάνονται την εφαρμογή της Οδηγίας για την Εταιρική Βιώσιμη Αναφορά (CSRD) και την πρόταση Omnibus.

ΕΡΕΥΝΑ: Το 50% των νέων θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως ένα απ΄τα βασικότερα ζητήματα της δεκαετίας

Η νεολαία είναι, ομολογουμένως, μια απ΄τις δυναμικότερες μερίδες του κοινωνικού συνόλου, με την δυνατότητα να δημιουργεί πεδία ενδιαφέροντος, να παλεύει για ανατροπές, να θέτει προβληματισμούς και να απαντάει σε αυτούς. Ακόμα και στον τομέα της εργασίας, πολλές είναι οι αλλαγές που έχουν προέλθει από διεκδικήσεις της νεολαίας.

5,7/10 σκοράρουν μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις στην εφαρμογή των ESG

Σε μια περίοδο που η βιώσιμη ανάπτυξη αναδεικνύεται σε στρατηγικό πυλώνα για τις επιχειρήσεις διεθνώς, η νέα πρωτογενής έρευνα της ICAP CRIF φωτίζει το πού βρίσκονται σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις στον δρόμο προς την υιοθέτηση των αρχών ESG. Τα αποτελέσματα προσφέρουν μια αποκαλυπτική εικόνα: αναγνώριση της σημασίας, αλλά και μεγάλες προκλήσεις στην πράξη.

.

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης: Ισχυρή η παρουσία των γυναικών στην Έρευνα και Ανάπτυξη

Την παρουσία των γυναικών στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα, αναλύει η έκδοση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) "Η συμμετοχή των γυναικών στην Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έκδοση 2024". Με αναλυτικά στοιχεία και δείκτες καταγράφεται η θέση των γυναικών στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης, στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο, αλλά και στις επιχειρήσεις.

.

Προτελευταία η Ελλάδα στις διευθυντικές θέσεις που κατέχονται από γυναίκες εντός Ε.Ε.

Φέτος συμπληρώνονται τριάντα χρόνια απ΄την Διακήρυξη και Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου (Beijing Declaration and Platform for Action), η οποία θεσπίστηκε το 1995 και αποτελεί ακόμα και σήμερα το πιο πλήρες, αναλυτικό και επιδραστικό κείμενο για την ισότητα των φύλων και την δίκαιη μεταχείριση των γυναικών σε κάθε τομέα.

Το 43% των εργαζομένων θα δεχόταν μείωση μισθού για να εργαστεί σε έναν βιώσιμο οργανισμό

Πάνω από το 40% των ανώτερων στελεχών αναφέρουν ότι δίνουν προτεραιότητα στους παράγοντες ESG όταν υποβάλλουν αίτηση για θέσεις εργασίας, και πολλοί βλέπουν έναν αυξανόμενο ρόλο της βιωσιμότητας στην προσέλκυση ταλέντων μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Economist Impact.

.