EBF: Οι κανόνες ESG της Ε.Ε. πλήττουν την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Body

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF) υποστηρίζει ότι οι δανειστές στην περιοχή δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τους αντιπάλους τους στις ΗΠΑ, εάν οι ρυθμιστικές αρχές συνεχίσουν να επιβάλλουν κανόνες ESG.

.

Η προειδοποίηση από το μεγαλύτερο τραπεζικό λόμπι της Ευρωζώνης λαμβάνει χώρα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί πίεση στους δανειστές να καταγράφουν τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διαχειριστικούς κινδύνους, μεταξύ άλλων, στις προβλέψεις για ζημίες από δάνεια, σηματοδοτώντας ένα νέο παράγοντα στα πρότυπα αναφοράς ESG.

Η ΕΚΤ αναζητά αποδείξεις ότι οι τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ζημίες που απορρέουν από αυτό που αποκαλεί «αναδυόμενους κινδύνους», στους οποίους περιλαμβάνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των πελατών και το αυξανόμενο κόστος που συνδέεται με την κατανάλωση φυσικών πόρων. Η άσκηση πραγματοποιείται μετά την επισκόπηση του 2023, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συντριπτική πλειονότητα των τραπεζών στην περιοχή είναι απροετοίμαστη.

Είναι το τελευταίο σημάδι ότι οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη κινούνται σε διαφορετική τροχιά από τις αντίστοιχες αρχές στις ΗΠΑ. Στην Ε.Ε., οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις προσαρμοσμένες στις ESG, οι οποίες σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές, θα εξοπλίσουν τελικά τον τομέα για να αντιμετωπίσει τους μελλοντικούς κινδύνους.

Η EBF, η οποία είναι η οργάνωση-ομπρέλα των τραπεζικών ενώσεων της Ευρώπης, ανησυχεί ότι οι τράπεζες θα πρέπει να βάλουν στην άκρη οικονομικά αποθέματα για κινδύνους που εξακολουθούν να είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν πριν λάβουν σαφείς κανονιστικές οδηγίες, σύμφωνα με το στέλεχος της Ομοσπονδίας, Ντενίσα Αβερμέτε.

Οι τράπεζες στην Ευρώπη υστερούν ήδη της αξίας των αντίστοιχων των ΗΠΑ. Η JPMorgan Chase & Co., η μεγαλύτερη τράπεζα της Wall Street, έχει αγοραία αξία που είναι 1,9 φορές μεγαλύτερη από την αξία των περιουσιακών στοιχείων της, σύμφωνα με δεδομένα που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η τιμολόγηση της αγοράς υποδεικνύει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Morgan Stanley αξίζει 1,7 φορές τη λογιστική της αξία.

Εν τω μεταξύ, η BNP Paribas SA, η μεγαλύτερη τράπεζα της ΕΕ, έχει τιμή προς λογιστική αξία 0,7, που σημαίνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα αξίζει λιγότερο από την αξία των περιουσιακών της στοιχείων. Η τιμή προς λογιστική αξία της Deutsche Bank AG είναι ακόμη χαμηλότερη, μόλις 0,5.

Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, υποστηρίζει πως οι προσπάθειές της αφορούν στη διασφάλιση ότι οι τράπεζες είναι προετοιμασμένες για τους νέους κινδύνους.

Μιλώντας σε συνέδριο τον Φεβρουάριο, η κορυφαία αξιωματούχος της ΕΚΤ για την εποπτεία των τραπεζών, Κλαούντια Μπουχ, αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή ως έναν τομέα που χαρακτηρίζεται από «νέους κινδύνους» οι οποίοι απαιτούν νέους τρόπους αντιμετώπισης.

Ορισμένες τράπεζες στην Ευρώπη έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προβλέψεις όσον αφορά τις ζημίες από δάνεια. Η Rabobank, η οποία εδρεύει στην Ολλανδία, δήλωσε τον Μάρτιο ότι έγινε πρωτοπόρος στον κλάδο όταν έθεσε παράμερα 13,6 εκατ. ευρώ (14,6 εκατ. δολάρια) σε προβλέψεις ESG για το 2023. Η τράπεζα ανέφερε στο Bloomberg ότι τα χρήματα αυτά υποτίθεται ότι καλύπτουν πιθανά χρόνια κλιματικά γεγονότα, όπως μελλοντικές πλημμύρες και ξηρασίες.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Δευτερεύων χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η προειδοποίηση από το μεγαλύτερο τραπεζικό λόμπι της Ευρωζώνης λαμβάνει χώρα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί πίεση στους δανειστές για τα ESG.