Το νερό αποτελεί κρίσιμο συστατικό για κάθε βιομηχανία, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω της χρήσης του στην ψύξη, τη θέρμανση, τις μεταφορές ή τη γεωργία. Η παγκόσμια έκθεση 2023 του CDP για το νερό αποκαλύπτει ότι 1 στις 5 εταιρείες έχει εντοπίσει κινδύνους που σχετίζονται με το νερό στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την επιχείρησή τους.
.
Με 3.163 εταιρείες να συμμετέχουν, η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της προληπτικής διαχείρισης του νερού σε όλους τους τομείς.
- 623 εταιρείες ανέφεραν ότι απειλούνται συνολικά 77 δισεκατομμύρια δολάρια από κινδύνους που σχετίζονται με την αλυσίδα εφοδιασμού νερού. Αυτό υπογραμμίζει την αυξανόμενη ευπάθεια των επιχειρήσεων καθώς η παγκόσμια κρίση του νερού εντείνεται.
- Το 50% των αγοραστών εμπλέκουν πλέον τους προμηθευτές τους σε θέματα που σχετίζονται με το νερό, εστιάζοντας στις απαιτήσεις προμηθειών, στη συλλογή δεδομένων και στη συνεργασία σε θέματα καινοτομίας. Οι εταιρείες αυτές είναι πιο πιθανό να επιτύχουν ανθεκτικότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού και οικονομικά οφέλη.
- Οι εταιρείες που ενσωματώνουν τους προμηθευτές στις αξιολογήσεις κινδύνου τους έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν κινδύνους στην αλυσίδα εφοδιασμού, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για ευρύτερη υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών στον κλάδο.
Η Carine Smith Ihenacho, Chief Governance and Compliance Officer της Norges Bank Investment Management, τόνισε τη διασυνδεδεμένη φύση των υδάτινων πόρων και τους κινδύνους που ενέχουν η λειψυδρία, η ρύπανση και οι πλημμύρες. «Αξιολογούμε τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες διαχειρίζονται τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με το νερό και χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες για να ενημερώσουμε τη δέσμευση, την ψηφοφορία, τη διαχείριση κινδύνων και τις επενδυτικές μας αποφάσεις», δήλωσε η ίδια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ολοκληρωμένη εταιρική διαχείριση των υδάτων.
118 εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Coca-Cola, η L'Oréal και η Kao Corporation, έχουν θέσει στόχους για το νερό στο πλαίσιο των πολιτικών αμοιβών των στελεχών τους, οδηγώντας σε ουσιαστική δράση σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτά τα οικονομικά κίνητρα είναι ουσιώδη για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των υδάτων και τον μετριασμό των υδάτινων κινδύνων.
Ο Henk Ovink, εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Επιτροπής για τα Οικονομικά του Νερού, επεσήμανε την ανησυχητική μείωση της διαθεσιμότητας γλυκού νερού. «Πρέπει να ενωθούμε για να αντιστρέψουμε την πορεία, αποκαθιστώντας, προστατεύοντας και διατηρώντας τον παγκόσμιο υδρολογικό κύκλο», προέτρεψε, τονίζοντας την ανάγκη συστημικών αλλαγών για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για το νερό.
Το έτος 2023 σηματοδότησε μια κομβική στιγμή, καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ξεπέρασαν ένα βασικό σημείο αναφοράς, επιταχύνοντας τον παγκόσμιο κύκλο του νερού και οδηγώντας σε συχνότερες και σοβαρότερες ξηρασίες και πλημμύρες. Αυτό έχει διαταράξει τις βιομηχανίες και τις αλυσίδες εφοδιασμού παγκοσμίως, από τις διακοπές της ναυτιλίας στον ποταμό Ρήνο μέχρι τις ελλείψεις ημιαγωγών στην Ταϊβάν λόγω έλλειψης νερού.
Καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τους κινδύνους για το νερό, η ανάγκη για ολοκληρωμένη διακυβέρνηση και βιώσιμες πρακτικές δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη. Η Παγκόσμια Επιτροπή για τα Οικονομικά του Νερού πιέζει για μετασχηματιστικές δράσεις μεταξύ των εταιρειών και των ρυθμιστικών αρχών, υποστηρίζοντας τυποποιημένους κανονισμούς, ολοκληρωμένη υποβολή εκθέσεων και νέες μετρήσεις για την αξιολόγηση των κινδύνων που σχετίζονται με το νερό.
Όπως κατέληξε η Carine Smith Ihenacho, «Πέρα από τα πιθανά επιχειρηματικά οφέλη, οι προσπάθειες αυτές βοηθούν τους ερωτηθέντες να ελαχιστοποιήσουν τις δικές τους επιπτώσεις στο νερό, μαζί με εκείνες των προμηθευτών τους, γεγονός που μπορεί να έχει θετικές συνέπειες για τις κοινότητες και τα οικοσυστήματα». Η πορεία προς ένα μέλλον με ασφάλεια νερού απαιτεί προληπτική δέσμευση, συνεργασία και δέσμευση για βιώσιμες πρακτικές σε όλες τις βιομηχανίες.
Με 3.163 εταιρείες να συμμετέχουν, η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της προληπτικής διαχείρισης του νερού σε όλους τους τομείς.