λειψυδρία

Τεχνητή λίμνη Μόρνου: Σε χαμηλό 14ετίας η έκτασή της και τα αποθέματα νερού

Ως μια από τις μικρότερες -από το 2010 που υπάρχουν δορυφορικές παρατηρήσεις πολύ υψηλής ανάλυσης- καταγράφηκε η έκταση της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, στις 25 Οκτωβρίου 2024.

.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα του Climatebook, από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, στις 20 Οκτωβρίου 2023 (1 χρόνο πριν) η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν ~14.8 km², ενώ στις 25 Οκτωβρίου 2024 (φέτος) υπολογίστηκε στα ~10.4 km².

Η έλλειψη νερού θα αφαιρέσει 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ ως το 2050

Εάν η ανθρωπότητα δεν ενεργήσει με μεγαλύτερη τόλμη, η παγκόσμια κρίση του νερού θα προκαλέσει καταστροφές στις οικονομίες, καθώς θα τεθεί σε κίνδυνο περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής, προειδοποιεί η Παγκόσμια Επιτροπή για τα Οικονομικά του Νερού, μια διεθνής ομάδα ηγετών και εμπειρογνωμόνων.

.

Θ. Σκυλακάκης: Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και τη διαχείριση υδάτων

Το πλέγμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας αλλά και τη συνολική διαχείριση των υδάτων παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το νερό αποτελεί ύψιστο κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για την επιβίωση των κοινωνιών, ενώ ανέλυσε τόσο τα έργα όσο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται.

Λειψυδρία: Στερεύει επικίνδυνα ο Μόρνος – Αναδύονται τα σπίτια που ήταν βυθισμένα στα νερά

Έχει υποχωρήσει αισθητά η στάθμη στη λίμνη του Μόρνου που τροφοδοτεί την ύδρευση της Αθήνας. Τα τελευταία δύο χρόνια η στάθμη έχει υποχωρήσει πάνω από 35 μέτρα και άλλα 18 περίπου μόλις το τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τους κατοίκους.

.

Στο χωριό Κάλλιο Φωκίδας οι κάτοικοι κάθε μέρα παρατηρούν τη λίμνη να μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Παράλληλα, τα θαμμένα μέσα στο νερό κτίσματα του χωριού που εγκατέλειψαν αποκαλύπτονται, μαζί τους και οι μνήμες από το παρελθόν.

Λειψυδρία: Πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για αντιμετώπισή της

«Οδικό χάρτη» για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας έχει εδώ και καιρό καταρτίσει και υλοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε στενή συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, και θα επιλέξει τις καλύτερες λύσεις, που είναι ρεαλιστικό να υλοποιηθούν, εντός της τετραετίας για τη διασφάλιση των αποθεμάτων νερού.

.

CDP: 1 στις 5 εταιρείες αναφέρει κινδύνους για το νερό στην αλυσίδα εφοδιασμού

Το νερό αποτελεί κρίσιμο συστατικό για κάθε βιομηχανία, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω της χρήσης του στην ψύξη, τη θέρμανση, τις μεταφορές ή τη γεωργία. Η παγκόσμια έκθεση 2023 του CDP για το νερό αποκαλύπτει ότι 1 στις 5 εταιρείες έχει εντοπίσει κινδύνους που σχετίζονται με το νερό στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την επιχείρησή τους.

.

Με 3.163 εταιρείες να συμμετέχουν, η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της προληπτικής διαχείρισης του νερού σε όλους τους τομείς.

Λίμνη Μόρνου: Πόσο έχει μειωθεί η έκτασή της – Το βυθισμένο χωριό Κάλλιο ήρθε στην επιφάνεια

Μια ανησυχητική κατάσταση αποκαλύπτουν εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την τεχνητή λίμνη του Μόρνου, με φόντο την παρατεταμένη ανομβρία. Βάσει πλάνων που μετέδωσε η ΕΡΤ, η μείωση της στάθμης του νερού έφερε στην επιφάνεια το βυθισμένο χωριό Κάλλιο, το οποίο είχε καλυφθεί όταν δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη.

.

"Καμπανάκι" για τη λειψυδρία στην Αττική

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειψυδρία που απειλεί την Αττική κρούει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Κίμων Χατζημπίρος.

.

Σύμφωνα με όσα είπε στον ΣΚΑΪ, τα αποθέματα νερού στη λίμνη του Μόρνου μειώνονται επικίνδυνα. Έχει πέσει μάλιστα τόσο χαμηλά η στάθμη της από τις περιορισμένες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα το χωριό Κάλλιο, που ήταν βυθισμένο, να αποκαλυφθεί και πάλι.

"Αν πέσει πολύ η στάθμη είναι αδύνατο να αντλήσουμε νερό. Αυτό σημαίνει ότι οι Αθηναίοι θα πρέπει να μετακομίσουν" δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Χατζημπίρος.

Λειψυδρία: Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων επτά νησιά της χώρας για εύρεση λύσεων

Στο μικροσκόπιο των ερευνητών- επιστημόνων τίθενται το επόμενο διάστημα επτά νησιά της Ελλάδας, και συγκεκριμένα το Αγαθονήσι, η Αμοργός, η Θάσος, η Κάσος, η Σέριφος, η Σίφνος και οι Παξοί με σκοπό να υπολογιστούν οι σημερινές ανάγκες τους ως προς τη μελλοντική ζήτηση του νερού. Στόχος επίσης, της έρευνας, είναι να εξευρεθούν και να προταθούν οικοϋδρολογικές λύσεις, οι οποίες θα συνεισφέρουν στη συλλογή βρόχινου νερού αποσκοπώντας στην αύξηση των υδατοαποθεμάτων των παραπάνω νησιών.

.

Το Βερολίνο αντιμετωπίζει την λειψυδρία με ταμιευτήρες

Το Βερολίνο βρίσκεται σε μία σχετικά ξερή περιοχή της Γερμανίας – εξ ου και τα καλοκαίρια είναι πιθανό να προκύπτουν προβλήματα με τα αποθέματα νερού.