Καρπούζια, σύκα και αβοκάντο οι νέες καλλιέργειες στη ζεστή Βρετανία

Body

Στη Βρετανία, οι αγρότες μπορούν πλέον και καλλιεργούν καρπούζια, σύκα, ρόδια κι άλλα εξωτικά φρούτα που μέχρι τώρα μόνο εισήγαγαν, εξαιτίας του ζεστού και ξηρού καλοκαιριού. Τα άλλοτε φρούτα της Μεσογείου έχουν πλέον αρχίσει να ευδοκιμούν τα τελευταία χρόνια, στην άλλοτε βροχερή ανατολική Αγγλία που μετατρέπεται σε παράδεισο για τους Βρετανούς αγρότες με το Λονδίνο να έχει πλέον τα δικά του αβοκάντο.

.

Σύμφωνα με το BBC, τα άλλοτε φυτά εσωτερικού χώρου αναπτύσσονται τώρα με επιτυχία στους ανοικτούς κήπους, ενώ οι παραδοσιακές βρετανικές ποικιλίες αγωνίζονται να επιβιώσουν. Όμως οι αλλαγές που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή υστερούν σε μια μικρή λεπτομέρεια. Την έλλειψη νερού στο μέλλον που θα μπορούσε να απειλήσει αυτές τις εξωτικές καλλιέργειες.

Η Royal Horticultural Society (RHS) προβλέπει ότι οι βροχεροί χειμώνες και τα ζεστά και ξηρά καλοκαίρια με τις βροχοπτώσεις να είναι ωστόσο λιγότερες απ ότι συνήθως, ευνοούν τις συνθήκες για ορισμένα πιο εξωτικά φυτά.

Ο πλανήτης μας έχει θερμανθεί κατά 1,1 C από τη βιομηχανική επανάσταση πριν από περίπου 200 χρόνια, την οποία οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θερμαίνεται ελαφρώς πιο γρήγορα από τον μέσο ρυθμό αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, σύμφωνα με το Met Office.

Οι κήποι στη βόρεια Αγγλία, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου Harlow Carr στο Harrogate, το οποίο έχει έναν τροπικό κήπο από το 2020, αντιλαμβάνονται περισσότερο αυτή τη διαφορά.

Καρπούζια, σύκα και ντομάτες στην Αν. Αγγλία

Μπανάνες, ντάλιες, ορισμένα είδη τζίντζερ επιβιώνουν όλο και περισσότερο στη Βρετανική γη όπου οι κρύοι χειμώνες δίνουν τη θέση τους σε όλο και πιο ζεστά καλοκαίρια.

Όσο πιο βόρεια πάει κανείς στη Βρετανία τόσο πιο υψηλότερες θερμοκρασίες συναντά από ό,τι στο παρελθόν λόγω της κλιματικής αλλαγής, τονίζει ο Δρ Mark McCarthy, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών για το Κλίμα του Met Office.

Πιο νότια, στην Ανατολική Αγγλία, συναντά κανείς ακόμη και καλλιέργειας καρπουζιών και σύκα ενώ φέτος το καλοκαίρι η σοδειά περιλάμβανε κινέζικους χουρμάδες, λωτούς και yuzu, ένα είδος εσπεριδοειδών που ευδοκιμεί στην Ασία.

Το πιο ξηρό κλίμα που επικρατεί στην Ανατολική Αγγλία βοηθά τις καλλιέργειες φυτών και φρούτων που χρειάζονται λιγότερο νερό.

Στις δε βρετανικές πόλεις όπως το Λονδίνο οι επιστήμονες εντόπισαν το λεγόμενο «φαινόμενο του θερμού νησιού», όπου μέσα στην πόλη έχει πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κοντινές αγροτικές περιοχές λόγω του τσιμέντου, γεγονός που ενισχύει την ανάπτυξη εξωτικών φρούτων όπως του αβοκάντο.

Μάλιστα αρκετά από αυτά μεγαλώνουν μόνα τους σε δημοσίους κήπους από πεταμένους σπόρους και έχουν καταφέρει να φυτρώσουν.

Οι καλλιέργειες στο Λονδίνο το 2050

Το Black Rootz, ένα αναπτυσσόμενο πρότζεκτ στο βόρειο Λονδίνο, καλλιεργεί γλυκοπατάτες, κολοκύθες και ντομάτες στο Haringey.

Η συνιδρυτής του ομίλου Paulette Henry καλλιεργεί αυτά τα λαχανικά εδώ και δεκαετίες, αλλά λέει ότι τα πιο ζεστά καλοκαίρια τα έχουν ενισχύσει πρόσφατα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο ότι η συνέχιση των ζεστών ξηρών καλοκαιριών όπως αυτό που παρατηρήθηκε φέτος θα επηρεάσει αρνητικά τις καλλιέργειες καθώς όλα τα φυτά χρειάζονται νερό για να αναπτυχθούν και να εγκατασταθούν.

«Τα πολλά ζεστά καλοκαίρια μπορεί να είναι αρχικά ευπρόσδεκτα στο Ηνωμένο Βασίλειο και να παρέχουν μια συναρπαστική ευκαιρία για την καλλιέργεια νέων εξωτικών τροφών, όμως η έλλειψη νερού που θα παρατηρηθεί σύντομα θα είναι μεγάλο πρόβλημα για την αποτελεσματική καλλιέργεια τους», εξηγεί ο Chris Atkinson, φυτο επιστήμονας από το Ινστιτούτο Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για την καλλιέργεια αβοκάντο μέσα στο Λονδίνο.