Μία πιθανή λύση στο τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος της κτηνοτροφίας δίνει η ανακάλυψη της τεχνολογίας για τη δημιουργία 3D-printed κρέατος.
H πρώτη μπριζόλα από τρισδιάστατη εκτύπωση φτιάχτηκε με τη χρήση ενός τρισδιάστατου βιο-εκτυπωτή. Οι εφευρέτες πήραν κύτταρα από ζωντανή αγελάδα, τα οποία μπήκαν σε στρώματα από τον 3D printer.
Τα κύτταρα αυτά εξελίσσονται στα διαφορετικά μέρη του κρέατος, όπως μύες και λίπος, δίνοντας στο τελικό αποτέλεσμα την ίδια υφή με μία πραγματική μπριζόλα.
Σύμφωνα με τον εφευρέτη Aleph Farms, η τεχνική αυτή μπορεί να δημιουργήσει οποιοδήποτε κομμάτι του κρέατος του μοσχαριού.
Πρόκειται για μία σημαντική ανακάλυψη, καθώς η αυξανόμενη κατανάλωση κρέατος ανά τον πλανήτη βλάπτει το περιβάλλον. Η παραγωγή ενός κιλού κρέατος παράγει σχεδόν 60 κιλά CO2 και χρησιμοποιεί 16.400 λίτρα νερού, ενώ η κτηνοτροφία αποτελεί τη βασική αιτία αποψίλωσης των δασών.
H πρώτη μπριζόλα από τρισδιάστατη εκτύπωση φτιάχτηκε με τη χρήση ενός τρισδιάστατου βιο-εκτυπωτή. Οι εφευρέτες πήραν κύτταρα από ζωντανή αγελάδα, τα οποία μπήκαν σε στρώματα από τον 3D printer.