τρόφιμα

Ευρωπαίοι σεφ προειδοποιούν για την κλιματική αλλαγή

Το έγγραφο IEEP καθιστά σαφές ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μειώνουν ήδη την παραγωγή ελιών, πατάτας και σιταριού στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

.

ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι «οδηγίες για το πρωινό» - Μεγαλύτερη διαφάνεια για μέλι, γάλα, χυμούς και μαρμελάδες

Φρένο στα νοθευμένα προϊόντα που εισάγοντα από τρίτες χώρες αλλά και μεγαλύτερη διαφάνεια στην ενημέρωση ων καταναλωτών όταν αγοράζουν συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία είθισται να καταναλώνονται στο πρωινό, βάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς εγκρίθηκαν την Τετάρτη οι σχετικές οδηγίες.

Κλιματική αλλαγή: Η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί σε αύξηση των τιμών των τροφίμων

Η κλιματική αλλαγή, και συγκεκριμένα οι υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 3,2% ετησίως, σύμφωνα με νέα 

Σας περίσσεψε φαγητό από το γιορτινό τραπέζι; Προτάσεις για zero waste συνταγές

Σε όλα τα γιορτινά τραπέζια στην Ελλάδα έχουμε την τάση να μαγειρεύουμε για… έναν λόχο, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να περισσεύει μεγάλη ποσότητα φαγητού που να μην ξέρουμε τι να το κάνουμε. Επειδή το φαγητό κοστίζει, όχι μόνο σε εμάς αλλά και στον πλανήτη, δεν θέλουμε να πετάμε και αναζητούμε συνεχώς λύσεις για να καταπολεμήσουμε τη σπατάλη τροφίμων.

.

Αν σας έχει περισσέψει πολύ φαγητό και γλυκά από το γιορτινό τραπέζι, σας έχουμε τις εξής εναλλακτικές λύσεις:

Empowering Women in Agrifood: Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στην Αγροδιατροφή

Στο δεύτερο πάνελ με με θέμα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στην Αγροδιατροφή το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος, Πέτρος Αλεξανδρής συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο. 

.

Ο κ. Τρύφων Φωτιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος Άροσις εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το πρόγραμμα μεντόρων. Αναφερόμενος στο ζήτημα της καινοτομίας είπε «θεωρώ ότι είναι στάση ζωής». Τα τέσσερα χαρακτηριστικά στην αγροδιατροφή και την καινοτομίας είναι η ευκολία στην κατανάλωση, η διατροφική υπεροχή των προιοντών, η σωστή τιμή και η σωστή επικοινωνία του προιόντος».

ΙΟΝ: Σταθερά βήματα προόδου προς ένα βιώσιμο και υπεύθυνο επιχειρείν

Έχοντας ξεπεράσει με επιτυχία τις προκλήσεις των τελευταίων χρόνων σε μία χρονιά ορόσημο για την Εταιρεία, η ΙΟΝ, παρέμεινε πιστή στις δεσμεύσεις της και τους στόχους της προς την κατεύθυνση της Βιωσιμότητας. Η εταιρεία ολοκλήρωσε και παρουσιάζει την 3η κατά σειρά Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για τα έτη 2021 και 2022.

Μπορούμε: Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη!

Η Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού (International Day of Awareness of Food Loss and Waste) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2019 και αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου, αρχής γενομένης από το 2020.

.

Ζαμπόν Ιβηρικής, τυρί Savoy και ρύζι Camargue: Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο ευρωπαϊκές σπεσιαλιτέ

Από τα ορεινά βοσκοτόπια της Σαβοΐας έως το δέλτα του Ροδανού και τα υπόγεια εδάφη της Ανδαλουσίας, η κλιματική αλλαγή έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργία.

.

Το πράσινο πείραμα της Λιέγης

Η βελγική πόλη αναπτύσσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που φιλοδοξεί να φέρει επανάσταση στα τρόφιμα, με ένα έργο μεγάλης κλίμακας για την προώθηση της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης σε τοπικό επίπεδο.

.

Έρευνα: Οι εκπομπές του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων θα συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά σχεδόν 1 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2100, ξεπερνώντας το όριο που τέθηκε στην Συμφωνία του Παρισιού, προειδοποίησαν τη Δευτέρα (06/03) οι επιστήμονες.

.