τρόφιμα

Δείκτες αναφοράς για την βιωσιμότητα ζητά από την ΕΕ η βιομηχανία τροφίμων

Οι Danone, Unilever, Oatly και McCain συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων εταιρειών τροφίμων και ποτών που προτρέπουν την νεοεκλεγείσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «θέσει τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο» στο πλαίσιο των αγροδιατροφικών πολιτικών της. Σε επιστολή τους προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Τροφίμων, Κρίστοφ Χάνσεν, στις 9 Δεκεμβρίου, τόνισαν την ανάγκη για κοινά κριτήρια βιωσιμότητας στη γεωργία, αύξηση των περιβαλλοντικών πληρωμών στους αγρότες και ουσιαστική ενίσχυση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚAΠ).

.

EIT Food RIS: Μια σύμπραξη πανεπιστημίων, επιχειρήσεων και καταναλωτών για την προώθηση της καινοτομίας

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Ινστιτούτο Οικονομικής Ανάλυσης και Επιχειρηματικότητας, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, συμμετέχουν στο πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα EIT Food RIS Consumer Engagement Labs 2024, ένα έργο που χρηματοδοτείται από το EIT - European Institute of Innovation and Technology.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα θαλασσινά και στην ασφάλεια των τροφίμων

Τις τελευταίες δεκαετίες, η κλιματική αλλαγή ήταν ένα από τα πιο σύνθετα παγκόσμια ζητήματα. Χαρακτηριζόμενη από παγκόσμιες μεταβολές στα καιρικά φαινόμενα, μαζί με την ταυτόχρονη αύξηση της θερμοκρασίας της Γης, η κλιματική αλλαγή θα έχει αναμφίβολα σημαντικές επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια και την ασφάλεια των τροφίμων.

.

Μελέτη για τις συζητήσεις στο Twitter σχετικά με τη σπατάλη και τα απόβλητα τροφίμων

Υπάρχει αυξανόμενο ερευνητικό ενδιαφέρον για τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη βιομηχανία τροφίμων και οι δυνατότητές τους δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως.

.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference ανέλυσε δεδομένα από το Twitter, τώρα X, χρησιμοποιώντας σχετικές λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με τα απόβλητα τροφίμων (FW), εντόπισε τα θέματα που συζητήθηκαν πιο συχνά και προσδιόρισε τα συναισθήματα που εμπλέκονται στα tweets.

Ποια συστατικά μαγειρικής κινδυνεύουν λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή θεωρείται γενικά ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην επισιτιστική ασφάλεια, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όσο και στην ασφάλεια των τροφίμων.

Ευρωπαίοι σεφ προειδοποιούν για την κλιματική αλλαγή

Το έγγραφο IEEP καθιστά σαφές ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μειώνουν ήδη την παραγωγή ελιών, πατάτας και σιταριού στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

.

ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι «οδηγίες για το πρωινό» - Μεγαλύτερη διαφάνεια για μέλι, γάλα, χυμούς και μαρμελάδες

Φρένο στα νοθευμένα προϊόντα που εισάγοντα από τρίτες χώρες αλλά και μεγαλύτερη διαφάνεια στην ενημέρωση ων καταναλωτών όταν αγοράζουν συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία είθισται να καταναλώνονται στο πρωινό, βάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς εγκρίθηκαν την Τετάρτη οι σχετικές οδηγίες.

Κλιματική αλλαγή: Η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί σε αύξηση των τιμών των τροφίμων

Η κλιματική αλλαγή, και συγκεκριμένα οι υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 3,2% ετησίως, σύμφωνα με νέα 

Σας περίσσεψε φαγητό από το γιορτινό τραπέζι; Προτάσεις για zero waste συνταγές

Σε όλα τα γιορτινά τραπέζια στην Ελλάδα έχουμε την τάση να μαγειρεύουμε για… έναν λόχο, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να περισσεύει μεγάλη ποσότητα φαγητού που να μην ξέρουμε τι να το κάνουμε. Επειδή το φαγητό κοστίζει, όχι μόνο σε εμάς αλλά και στον πλανήτη, δεν θέλουμε να πετάμε και αναζητούμε συνεχώς λύσεις για να καταπολεμήσουμε τη σπατάλη τροφίμων.

.

Αν σας έχει περισσέψει πολύ φαγητό και γλυκά από το γιορτινό τραπέζι, σας έχουμε τις εξής εναλλακτικές λύσεις:

Empowering Women in Agrifood: Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στην Αγροδιατροφή

Στο δεύτερο πάνελ με με θέμα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στην Αγροδιατροφή το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος, Πέτρος Αλεξανδρής συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο. 

.

Ο κ. Τρύφων Φωτιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος Άροσις εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το πρόγραμμα μεντόρων. Αναφερόμενος στο ζήτημα της καινοτομίας είπε «θεωρώ ότι είναι στάση ζωής». Τα τέσσερα χαρακτηριστικά στην αγροδιατροφή και την καινοτομίας είναι η ευκολία στην κατανάλωση, η διατροφική υπεροχή των προιοντών, η σωστή τιμή και η σωστή επικοινωνία του προιόντος».