τρόφιμα

Σε κίνδυνο το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων από την άνοδο της θερμοκρασίας

Καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνουν, το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Αυτό διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Food».

.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι περιοχές χαμηλού γεωγραφικού πλάτους αντιμετωπίζουν σημαντικά χειρότερες συνέπειες από ό,τι τα μεσαία ή υψηλά γεωγραφικά πλάτη.

Περισσότερες από 130 οργανώσεις ζητούν σχέδιο δράσης για τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης έως το 2026

Περισσότερες από 130 οργανώσεις που εκπροσωπούν αγρότες, καταναλωτές, υγεία, ευημερία των ζώων και περιβαλλοντικά συμφέροντα έγραψαν επιστολή προς τον Christophe Hansen, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Τροφίμων. Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται οι Greenpeace, Compassion in World Farming, Rainforest Action Network, Caring Farmers, World Animal Protection και πολλοί άλλοι.

.

Οι καταναλωτές επιλέγουν πλέον με βάση την υγεία και όχι το κόστος

Μια νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι τα εμπορικά σήματα και οι έμποροι λιανικής πώλησης δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στην τιμή για να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές στη κατηγορία των κατεψυγμένων τροφίμων, καθώς η βιωσιμότητα, τα πρόσθετα και η υγεία παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην επιλογή των καταναλωτών από ποτέ άλλοτε.

.

Η ευκολία παρακινεί το ένα τρίτο των καταναλωτών (33%) να αγοράζουν κατεψυγμένα προϊόντα, ενώ η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής προσελκύει το ένα τέταρτο (25%). Αντίθετα, μόνο το 13% αναφέρει το κόστος ως λόγο για την επιλογή του.

Δείκτες αναφοράς για την βιωσιμότητα ζητά από την ΕΕ η βιομηχανία τροφίμων

Οι Danone, Unilever, Oatly και McCain συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων εταιρειών τροφίμων και ποτών που προτρέπουν την νεοεκλεγείσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «θέσει τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο» στο πλαίσιο των αγροδιατροφικών πολιτικών της. Σε επιστολή τους προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Τροφίμων, Κρίστοφ Χάνσεν, στις 9 Δεκεμβρίου, τόνισαν την ανάγκη για κοινά κριτήρια βιωσιμότητας στη γεωργία, αύξηση των περιβαλλοντικών πληρωμών στους αγρότες και ουσιαστική ενίσχυση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚAΠ).

.

EIT Food RIS: Μια σύμπραξη πανεπιστημίων, επιχειρήσεων και καταναλωτών για την προώθηση της καινοτομίας

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Ινστιτούτο Οικονομικής Ανάλυσης και Επιχειρηματικότητας, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, συμμετέχουν στο πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα EIT Food RIS Consumer Engagement Labs 2024, ένα έργο που χρηματοδοτείται από το EIT - European Institute of Innovation and Technology.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα θαλασσινά και στην ασφάλεια των τροφίμων

Τις τελευταίες δεκαετίες, η κλιματική αλλαγή ήταν ένα από τα πιο σύνθετα παγκόσμια ζητήματα. Χαρακτηριζόμενη από παγκόσμιες μεταβολές στα καιρικά φαινόμενα, μαζί με την ταυτόχρονη αύξηση της θερμοκρασίας της Γης, η κλιματική αλλαγή θα έχει αναμφίβολα σημαντικές επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια και την ασφάλεια των τροφίμων.

.

Μελέτη για τις συζητήσεις στο Twitter σχετικά με τη σπατάλη και τα απόβλητα τροφίμων

Υπάρχει αυξανόμενο ερευνητικό ενδιαφέρον για τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη βιομηχανία τροφίμων και οι δυνατότητές τους δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως.

.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference ανέλυσε δεδομένα από το Twitter, τώρα X, χρησιμοποιώντας σχετικές λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με τα απόβλητα τροφίμων (FW), εντόπισε τα θέματα που συζητήθηκαν πιο συχνά και προσδιόρισε τα συναισθήματα που εμπλέκονται στα tweets.

Ποια συστατικά μαγειρικής κινδυνεύουν λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή θεωρείται γενικά ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην επισιτιστική ασφάλεια, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όσο και στην ασφάλεια των τροφίμων.

Ευρωπαίοι σεφ προειδοποιούν για την κλιματική αλλαγή

Το έγγραφο IEEP καθιστά σαφές ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μειώνουν ήδη την παραγωγή ελιών, πατάτας και σιταριού στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

.

ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι «οδηγίες για το πρωινό» - Μεγαλύτερη διαφάνεια για μέλι, γάλα, χυμούς και μαρμελάδες

Φρένο στα νοθευμένα προϊόντα που εισάγοντα από τρίτες χώρες αλλά και μεγαλύτερη διαφάνεια στην ενημέρωση ων καταναλωτών όταν αγοράζουν συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία είθισται να καταναλώνονται στο πρωινό, βάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς εγκρίθηκαν την Τετάρτη οι σχετικές οδηγίες.