Δείκτες αναφοράς για την βιωσιμότητα ζητά από την ΕΕ η βιομηχανία τροφίμων

Body

Οι Danone, Unilever, Oatly και McCain συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων εταιρειών τροφίμων και ποτών που προτρέπουν την νεοεκλεγείσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «θέσει τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο» στο πλαίσιο των αγροδιατροφικών πολιτικών της. Σε επιστολή τους προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Τροφίμων, Κρίστοφ Χάνσεν, στις 9 Δεκεμβρίου, τόνισαν την ανάγκη για κοινά κριτήρια βιωσιμότητας στη γεωργία, αύξηση των περιβαλλοντικών πληρωμών στους αγρότες και ουσιαστική ενίσχυση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚAΠ).

.

Οι εταιρείες τόνισαν ότι η «τριπλή κρίση» της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας και της ρύπανσης πλήττει τις αποδόσεις και τον εφοδιασμό τροφίμων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα στρατηγικό όραμα που θα επιταχύνει τη μετάβαση της Ευρώπης σε βιώσιμες πρακτικές παραγωγής και κατανάλωσης. Ο Χάνσεν, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα, έχει λάβει εντολή από την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να προετοιμάσει στις πρώτες 100 ημέρες ένα σχέδιο για τη γεωργία και τα τρόφιμα.

Το όραμα αυτό θα πρέπει να σχεδιαστεί σε συντονισμό με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής. Οι εταιρείες καλούν τον Χάνσεν να αναλάβει δράση για τη στήριξη της βιώσιμης γεωργίας, ενισχύοντας παράλληλα τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα. Προτείνουν την προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου για τη γεωργία και τη θέσπιση εργαλείων που θα επιτρέπουν στους αγρότες να υιοθετούν πιο βιώσιμες πρακτικές.

Ένα από τα βασικά αιτήματα που διατυπώνουν οι εταιρείες είναι η δημιουργία κοινών δεικτών και κριτηρίων βιωσιμότητας για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, κάτι που όπως αναφέρεται στην επιστολή, θα βοηθήσει τους αγρότες, τους παραγωγούς τροφίμων και τους λιανοπωλητές να επενδύσουν σε κοινές λύσεις. Προτείνονται επίσης ταμεία για τη «δίκαιη μετάβαση» και τη «φύση», ξεχωριστά από την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΑΠ), τα οποία θα αντιμετωπίσουν το χρηματοδοτικό κενό για τη διατήρηση και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στη γεωργία.

Παράλληλα, οι εταιρείες προτείνουν τη συγχρηματοδότηση έργων μέσω συνεργασιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιτυγχάνοντας ισορροπία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, με στόχο την υιοθέτηση πρακτικών αναγεννητικής γεωργίας και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Επιπλέον, επισημαίνεται η ανάγκη θέσπισης υποχρεωτικών κριτηρίων βιωσιμότητας για τις δημόσιες συμβάσεις. Αυτό το μέτρο θεωρείται «καταλύτης αλλαγής», καθώς θα ενισχύσει την προσβασιμότητα υγιεινών τροφίμων και θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καταναλωτών για πιο βιώσιμα προϊόντα.

Η επιστολή καταλήγει με τη διαπίστωση ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ευκαιρία να στηρίξει τη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων στην Ευρώπη, προάγοντας μια πιο δίκαιη, ανθεκτική και υγιή εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, τοποθετώντας τη βιωσιμότητα στον πυρήνα των αγροδιατροφικών πολιτικών της και αναδεικνύοντας παγκόσμια ηγετική θέση»

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Οι εταιρείες τόνισαν ότι η «τριπλή κρίση» της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας και της ρύπανσης πλήττει τις αποδόσεις και τον εφοδιασμό τροφίμων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα στρατηγικό όραμα που θα επιταχύνει τη μετάβαση της Ευρώπης σε βιώσιμες πρακτικές παραγωγής και κατανάλωσης.