Πώς η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το ESG;

Body

Ο κλάδος των περιβαλλοντικών, κοινωνικών επενδύσεων και επενδύσεων εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) μπορεί να είναι περισσότερο εκτεθειμένος σε τέτοιους κινδύνους από ό,τι οι περισσότεροι, αφού έχει υιοθετήσει την τεχνολογία σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με την Bloomberg Intelligence, τα αμοιβαία κεφάλαια που έχουν καταχωριστεί ως άμεσα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ορθής διακυβέρνησης κατέχουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία τεχνολογίας από οποιονδήποτε άλλο τομέα. Και στο μεγαλύτερο παγκοσμίως διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο ESG κυριαρχεί η τεχνολογία, με επικεφαλής τις Apple, Microsoft, Amazon. com και Nvidia.

.

Σύμφωνα με το bloomberg, αυτές οι εταιρείες βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Οι εντάσεις σχετικά με την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει ο κλάδος - και την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να κινηθεί - ξέσπασαν πρόσφατα σε πλήρη δημόσια θέα. Αυτόν τον μήνα, η OpenAI, η εταιρεία που συγκλόνισε τον κόσμο πριν από ένα χρόνο με το λανσάρισμα του ChatGPT, απέλυσε και στη συνέχεια ξαναπροσέλαβε γρήγορα τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Σαμ Άλτμαν, προκαλώντας φρενίτιδα εικασιών.

Οι εσωτερικές διαφωνίες φάνηκε ότι είχαν ξεσπάσει σχετικά με το πόσο φιλόδοξο θα έπρεπε να είναι το OpenAI, υπό το πρίσμα των πιθανών κοινωνικών κινδύνων. Η αποκατάσταση του Altman θέτει την εταιρεία σε τροχιά υλοποίησης των αναπτυξιακών του σχεδίων, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτερης εμπορευματοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Apple έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να κινηθεί προσεκτικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με τον CEO Tim Cook να λέει τον Μάιο ότι υπάρχουν «ορισμένα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν» με την τεχνολογία. Και οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Amazon, Alphabet και Meta Platforms, συμφώνησαν να θεσπίσουν εθελοντικές διασφαλίσεις για την ελαχιστοποίηση της κατάχρησης και της προκατάληψης στο πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Stotzel δήλωσε ότι ανησυχεί λιγότερο για τους κινδύνους που απορρέουν από τις μικρής κλίμακας νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης παρά για εκείνους που ελλοχεύουν στους παγκόσμιους τεχνολογικούς γίγαντες. «Οι μεγαλύτερες εταιρείες θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη ζημιά», είπε.

Άλλοι επενδυτές συμμερίζονται αυτές τις ανησυχίες. Το σύστημα συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της Νέας Υόρκης, ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια συνταξιοδοτικά προγράμματα των ΗΠΑ, δήλωσε ότι «παρακολουθεί ενεργά» τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες χαρτοφυλακίου χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του προγράμματος ύψους 248 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Η Generation Investment Management, η εταιρεία που συνιδρύθηκε από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, δήλωσε στους πελάτες της ότι εντείνει την έρευνα για τη τεχνητή νοημοσύνη και ότι μιλάει καθημερινά με τις εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει σχετικά με τους κινδύνους - αλλά και τις ευκαιρίες - που αντιπροσωπεύει η τεχνολογία.

Και το κρατικό ταμείο πλούτου της Νορβηγίας, ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είπε στα διοικητικά συμβούλια και τις εταιρείες να ασχοληθούν σοβαρά με τους «σοβαρούς και αχαρτογράφητους» κινδύνους που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη.

Όταν το ChatGPT της OpenAI ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, έγινε γρήγορα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή διαδικτύου στην ιστορία, φτάνοντας τα 13 εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες μέχρι τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της UBS Group.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τεχνολογικοί κολοσσοί που αναπτύσσουν ή υποστηρίζουν παρόμοια τεχνολογία είδαν τις τιμές των μετοχών τους να ανεβαίνουν φέτος.

Ωστόσο, η απουσία κανονισμών ή σημαντικών ιστορικών δεδομένων σχετικά με το πώς τα περιουσιακά στοιχεία ΤΝ θα μπορούσαν να αποδώσουν με την πάροδο του χρόνου, προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με την Crystal Geng, αναλύτρια ESG στην BNP Paribas Asset Management στο Χονγκ Κονγκ.

«Δεν έχουμε εργαλεία ή μεθοδολογία για να ποσοτικοποιήσουμε τον κίνδυνο», δήλωσε. Ένας τρόπος με τον οποίο η BNP προσπαθεί να εκτιμήσει τις πιθανές κοινωνικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης είναι να ρωτήσει τις εταιρείες χαρτοφυλακίου πόσες περικοπές θέσεων εργασίας μπορεί να προκύψουν λόγω της εμφάνισης τεχνολογιών όπως η ChatGPT. «Δεν έχω δει ούτε μία εταιρεία που να μπορεί να μου δώσει έναν χρήσιμο αριθμό», δήλωσε η κα Geng.

Ο Jonas Kron, επικεφαλής υπεύθυνος υπεράσπισης της Trillium Asset Management με έδρα τη Βοστώνη, η οποία βοήθησε στην πίεση προς την Apple και το Facebook της Meta να συμπεριλάβουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής στους καταστατικούς χάρτες των διοικητικών συμβουλίων τους, πιέζει τις εταιρείες τεχνολογίας να εξηγήσουν καλύτερα το έργο τους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Νωρίτερα φέτος, η Trillium κατέθεσε ψήφισμα μετόχων στη μητρική εταιρεία Alphabet της Google ζητώντας της να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης της.

Ο Kron δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσωπεύει έναν κίνδυνο διακυβέρνησης για τους επενδυτές και σημείωσε ότι ακόμη και ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του Altman της OpenAI, έχουν παροτρύνει τους νομοθέτες να επιβάλουν κανονισμούς.

Η ανησυχία είναι ότι, αν αφεθεί ανεμπόδιστη, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει τις διακρίσεις σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη. Και πέρα από το ενδεχόμενο η τεχνητή νοημοσύνη να ενισχύσει τις φυλετικές και έμφυλες προκαταλήψεις, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την τάση της να επιτρέπει την κατάχρηση προσωπικών δεδομένων.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των περιστατικών και των αντιπαραθέσεων σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη έχει αυξηθεί κατά 26 φορές από το 2012, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων που παρακολουθεί την κακή χρήση της τεχνολογίας.

Οι επενδυτές της Microsoft, της Apple και της Google της Alphabet έχουν καταθέσει ψηφίσματα που απαιτούν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης. 

Το AFL-CIO Equity Index Fund, το οποίο εποπτεύει συνδικαλιστικές συντάξεις ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ζήτησε από εταιρείες όπως η Netflix και η Walt Disney Co να αναφέρουν κατά πόσον έχουν υιοθετήσει κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των εργαζομένων, των πελατών και του κοινού από τις βλάβες της ΤΝ.

Στα σημεία ανησυχίας περιλαμβάνονται οι διακρίσεις ή η προκατάληψη κατά των εργαζομένων, η παραπληροφόρηση κατά τη διάρκεια πολιτικών εκλογών και οι μαζικές απολύσεις που προκύπτουν από την αυτοματοποίηση, δήλωσε η Carin Zelenko, διευθύντρια στρατηγικών κεφαλαίου στην AFL-CIO στην Ουάσιγκτον. Πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες για την Τεχνητή Νοημοσύνη των ηθοποιών και των συγγραφέων στο Χόλιγουντ έπαιξαν ρόλο στις απεργίες υψηλού προφίλ που πραγματοποίησαν φέτος.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το ESG;
Επικεφαλίδα

Το άγχος για τις αρνητικές κριτικές για το AI κυριεύει τους διαχειριστές κεφαλαίων ESG που στοιχημάτισαν πολλά στην τεχνολογία.