Ο Γενικός Γραμματέας του υπ. Περιβάλλοντος, Πέτρος Βαρελίδης, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση νομοθετεί προκειμένου να διαγράψει το δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και ταυτόχρονα χρηματοδοτεί την καινοτομία. Η απολιγνιτοποίηση της χώρας θα χρηματοδοτηθεί με περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, ενώ στηρίζεται η ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων, όπως η πρόβλεψη της πορείας μιας πυρκαγιάς. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ελληνική κυβέρνηση επιζητά την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα για τη χρήση κάθε καινοτόμου εργαλείου, ώστε να δώσει χρόνο στον δημόσιο τομέα να προσαρμοστεί.
.
Με την παρέμβασή της στο πάνελ, η Διευθύνουσα Σύμβουλος Νότιας Ευρώπης της Visa, Beatrice Larregle, παρουσίασε σειρά πρωτοβουλιών που προτάσσουν τη στρατηγική σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης για την καινοτομία. Όπως ανέφερε η ίδια, η Visa ταυτοποιεί την πρόθεση των καταναλωτων να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, με στόχο να τους προσφέρει προτάσεις, εργαλεία και προγράμματα που επιβραβεύουν τη βιώσιμη συμπεριφορά. Αυτό γίνεται προκειμένου να αναπτυχθούν καινοτόμες λύσεις για τα συστήματα πληρωμών με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μεγαλύτερη συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόσφατα, στην Ελλάδα, η Visa υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμoύ για την προώθηση της στρατηγικής του Υπουργείου για την ανάπτυξη του βιώσιμου Τουρισμού. Επίσης, ξεκίνησε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, την πρωτοβουλία Visa for Athens, με στόχο τη διατήρηση της πόλης για τις μελλοντικές γιενιές και την ενίσχυση της βιώσιμης συμπεριφοράς των κατοίκων και των τουριστών. Η εταιρεία μάλιστα μόλις δημιούργησε ένα νέο διεθνή ρόλο, αυτόν του/της Head of Inclusive Design, για να στηρίξει τη διαφορετικότητα, κάτι που θα συμβάλει και στην ανάπτυξη της καινοτομίας.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο, ο Άρης Βρεττός, Διευθυντής του Κέντρου για τον Επιχειρηματικό Μετασχηματισμό στο Ινστιτούτο για τη Βιωσιμότητα, Πανεπιστήμιο του Cambridge, ανέφερε ότι αυτό που αποτελεί πρόκληση και προβάλλει την καινοτομία στο δρόμο προς την πράσινη μετάβαση είναι ο κίνδυνος του αποκλεισμού ή του κόστους για κάποιες ομάδες επιχειρήσεων ή καταναλωτών. Όπως εξήγησε, η αλλαγή του τρόπου ζωής απαιτεί αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου. Στο Cambridge, η ανάπτυξη της καινοτομίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη πραγματοποιείται με πολλούς και παράλληλους τρόπους, ξεκινώντας από την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδίων των κτιρίων του και φτάνοντας τις συμπράξεις μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, αλλά και σε συνεργασίες με startups.
O συντονισμός του πάνελ με τίτλο “Υλοποίηση ενός Βιώσιμου Μέλλοντος Μέσω της Καινοτομίας” πραγματοποιήθηκε από την Χριστίνα Δεληγιάννη, Policy Officer του Ινστιτούτου ELPO για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Η καινοτομία αποτελεί κλειδί για να υποστηριχθεί η πράσινη μετάβαση και η βιώσιμη ανάπτυξη. Για να γίνει αυτό απαιτείται σύμπραξη μεταξύ Δημοσίου, ιδιωτικού τομέα και ερευνητικών ινστιτούτων. Αυτό τονίστηκε στο πάνελ για το ρόλο της καινοτομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.