Οι επενδύσεις στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια πρέπει να διπλασιαστούν σε 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, αναφέρει έκθεση της Wood Mackenzie την Τρίτη.
Πέρα από το επενδυτικό κενό, η ανάλυση της εταιρείας συμβούλων ανέφερε ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια δέχονται πιέσεις από τις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και από τους δασμούς και τα εμπορικά εμπόδια που εμποδίζουν την ανάπτυξη του εξηλεκτρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η έκθεση ανέφερε ότι καμία μεγάλη χώρα και λίγες μόνο εταιρείες βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων για το 2030 που ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού.
H σημασία
Οι ισχυρές εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDCs) και η παγκόσμια συνεργασία θα είναι ζωτικής σημασίας για την κινητοποίηση των επενδύσεων ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, λένε οι εμπειρογνώμονες για το κλίμα. Εάν δεν ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις, μπορεί να χρειαστούν πολύ περισσότερα χρήματα για τη χρηματοδότηση του μετριασμού και της προσαρμογής.
Οι αριθμοί
Το μερίδιο της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας στην παγκόσμια παροχή ενέργειας αναμένεται να φθάσει μεταξύ 25% και 36% της συνολικής παραγωγής ενέργειας έως το 2030, αφού αυξηθεί στο 17% το 2024 από 4,5% το 2015, όπως έδειξε η ανάλυση. Η ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να έχει ένα ευρύ φάσμα αποτελεσμάτων, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 11% το 2050 στο σενάριο που περιορίζει την αύξηση της θερμοκρασίας στους 2,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο σενάριο του καθαρού μηδενισμού θα μειωθεί κατά 47% την ίδια περίοδο, αναφέρει η έκθεση.
Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί πυλώνα της ενεργειακής μετάβασης που επιδιώκει την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 1,5 C (2,7 F). Η παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχει αυξηθεί απότομα τα τελευταία χρόνια για να προσπαθήσει να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών, αλλά δεν αυξάνεται αρκετά γρήγορα ώστε να εκτοπίσει τα ορυκτά καύσιμα από το ενεργειακό μείγμα.
Η έκθεση ανέφερε ότι καμία μεγάλη χώρα και λίγες μόνο εταιρείες βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων για το 2030 που ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού.