Περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια πράσινων ομολόγων έχουν εκδοθεί τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά σε αυτό το σημείο ίσως θα έπρεπε να ονομάζονται σελαδόν - πιθανότατα ακόμα πράσινα, αλλά ελάχιστα, και σε μεγάλο βαθμό δυσδιάκριτα ως προς την τιμή ή την τεκμηρίωση από τα αντίστοιχα μη πράσινα ομόλογά τους. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει ανάλυση του ιστότοπου Axios που επικαλείται σχετική έρευνα.
.
Γιατί έχει σημασία: Τα πράσινα ομόλογα σημαίνουν νέα χρήματα που πηγαίνουν σε έργα που θα βοηθήσουν στη διάσωση του πλανήτη. Υπό αυτή την έννοια, θα πρέπει να είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα αμοιβαία κεφάλαια ESG που απλώς αγοράζουν προϋπάρχουσες μετοχές από άλλους επενδυτές. Αλλά αν κοιτάξετε τι υπόσχονται στην πραγματικότητα τα πράσινα ομόλογα, δεν είναι και πολλά.
Τι βρήκαν: Οι καθηγητές νομικής Quinn Curtis, Mark Weidemaier και Mitu Gulati εξέτασαν σχεδόν 1.000 ενημερωτικά δελτία πράσινων ομολόγων την τελευταία δεκαετία.
Το 2022, μόλις το 28% από αυτά περιλάμβαναν γλώσσα που όντως δέσμευε τον εκδότη σε πράσινες υποσχέσεις.
Πράγματι, το 61% απέρριπτε ρητά οποιαδήποτε υποχρέωση να επενδύσει τα έσοδα με πράσινο τρόπο.
Η μεγάλη εικόνα: Οι κυβερνήσεις καταπολεμούν την πράσινη πλύση - την πράξη που κάνει τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις να φαίνονται πιο πράσινες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι εκδότες πράσινων ομολόγων δεν έχουν βρεθεί στο στόχαστρο.
Τι λένε: "Αυτό που προκύπτει είναι μια σαφής τάση μακριά από την εκτελεστότητα", γράφουν οι συγγραφείς.
Οι εκδότες βλέπουν άφθονη ζήτηση ακόμη και όταν αποδυναμώνουν ή αφαιρούν υποσχέσεις- ως αποτέλεσμα, δεν είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν νομική ευθύνη σε περίπτωση που δεν εκπληρώσουν τις υποσχέσεις αυτές.
Επειδή οι αποδόσεις των πράσινων ομολόγων δεν είναι αισθητά χαμηλότερες από τις αποδόσεις των κανονικών ομολόγων, οι εταιρείες έχουν επίσης σχετικά μικρό οικονομικό κίνητρο να δώσουν τέτοιες υποσχέσεις.
Το συμπέρασμα: Το status quo φαίνεται να λειτουργεί καλά για τους εκδότες και τους επενδυτές. Εάν τα πράσινα ομόλογα πρόκειται να εκπληρώσουν τις δυνατότητές τους, τότε οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει μάλλον να παρέμβουν πολύ πιο επιθετικά.
Mόλις το 28% των κεφαλαίων δεσμεύει τον εκδότη σε πραγματικά πράσινες πράξεις.