Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επενδύσει 800 δισεκατομμύρια ευρώ (834 δισεκατομμύρια δολάρια) σε τέσσερις βασικές πράσινες τεχνολογίες αυτή τη δεκαετία, αν θέλει να τερματίσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, σύμφωνα με την Βreakthrough Energy του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Μπιλ Γκέιτς.
.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι φόβοι για μια πιθανή διακοπή του φυσικού αερίου - το οποίο αποτελούσε περίπου το 40% των εισαγωγών στην ΕΕ πριν από τον πόλεμο - έχουν ωθήσει τα κράτη μέλη να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση. Ενώ τα σχέδια για τον περιορισμό της εξάρτησης από τη Μόσχα απαιτούν περισσότερο φυσικό αέριο από άλλες χώρες, η καθαρή ενέργεια και τα πράσινα καύσιμα θεωρούνται επίσης το κλειδί για την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού.
Η ΕΕ πρέπει να δαπανήσει το ισοδύναμο με αυτό που θα δαπανούσε για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να προσθέσει περισσότερες υποδομές δικτύου για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποθήκευση μεγάλης διάρκειας, καθαρό υδρογόνο και βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα, σύμφωνα με έκθεση που ανέθεσε η Boston Consulting Group στο Breakthrough Energy του Gates. Οι εν λόγω δράσεις θα της επέτρεπαν να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση κατά περίπου 1,4 εκατομμύρια γιγαβάτ - περίπου το ένα δέκατο της προβλεπόμενης πρωτογενούς κατανάλωσής της το 2030.
"Αν δεν κάνουμε αυτές της κινήσεις, απλώς δεν πρόκειται να επιτύχουμε τους στόχους που θέλουμε και απλώς θα αυξήσουμε τους κινδύνους και την εξάρτησή μας", δήλωσε ο Anders Porsborg-Smith, διευθύνων σύμβουλος της BCG. "Οι επενδύσεις που απαιτούνται εδώ θα μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο να μην τα καταφέρουμε".
Η ΕΕ πρόκειται να παρουσιάσει στις 18 Μαΐου ένα σχέδιο ύψους 195 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα φέτος. Αυτό θα περιλαμβάνει την επιτάχυνση της εξάπλωσης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνει τους καταναλωτές να εξοικονομούν ενέργεια και να μονώνουν καλύτερα τα σπίτια τους. Θα προτείνει την αύξηση του στόχου για καθαρή ενέργεια για το 2030 στο 45% από 40% που είναι σήμερα, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι επενδύσεις στα δίκτυα και την αποθήκευση ενέργειας θα βοηθήσουν να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς και να διασφαλιστεί ότι το ενεργειακό σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί όταν δεν υπάρχει ήλιος ή δεν φυσάει άνεμος. Το καθαρό υδρογόνο, εν τω μεταξύ, θεωρείται ζωτικής σημασίας για την απαλλαγή από τον άνθρακα σε τομείς έντασης ενέργειας, όπως ο χάλυβας και το τσιμέντο.
Πηγή: Bloomberg
Επενδύσεις που αγγίζουν τα 800 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ.