Σπάνιες γαίες: Η Γροιλανδία μετατρέπεται σε πεδίο μάχης

Body

Ένας από τους τελευταίους κατόχους σπάνιων γαιών εξαιρουμένης της Κίνας, αγοράζει τα δικαιώματα εξόρυξης στη Γροιλανδία, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή του από τα ρωσικά μεταλλεύματα και να σταθεροποιήσει τις τιμές, στο πλαίσιο της προσπάθειας των δυτικών επιχειρήσεων να διαφοροποιήσουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

.

Οι σπάνιες γαίες είναι απαραίτητες για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, υπεράκτιων αιολικών πάρκων και έξυπνων βομβών. Η ζήτηση έχει εκτοξευθεί καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα ηλεκτρικά οχήματα.

Δεκάδες, ιδίως μικρές, εταιρείες εξορύσσουν σπάνιες γαίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Μόλις δύο εργοστάσια εκτός της Κίνας μπορούν να στηρίξουν εμπορική παραγωγή και κάνουν τη δύσκολη δουλειά του χημικού διαχωρισμού ημιεπεξεργασμένων μεταλλευμάτων σε αξιοποιήσιμα υλικά για μαγνήτες σε κινητήρες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλες χρήσεις.

Η Neo Performance Materials με έδρα το Τορόντο αγοράζει ημιεπεξεργασμένα μεταλλεύματα από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία και πραγματοποιεί τις χημικές διαδικασίες σε εργοστάσια στην Εσθονία και την Κίνα. Η Neo δήλωσε πρόσφατα ότι θα αποκτούσε δικαιώματα εξόρυξης σπάνιων γαιών στη Γροιλανδία από την Hudson Resources, μία πολύ μικρή εταιρεία εξόρυξης με έδρα το Βανκούβερ.

Ο Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Neo, δήλωσε ότι η εταιρεία του σκοπεύει εντός δύο ή τριών ετών να ξεκινήσει την εξόρυξη και την επεξεργασία μεταλλευμάτων στη Γροιλανδία, ενώ η πλήρη παραγωγή θα αρχίσει σε περίπου πέντε χρόνια. Τα ημιεπεξεργασμένα μεταλλεύματα θα αποστέλλονται στο εργοστάσιο χημικού διαχωρισμού στην Εσθονία.

Αυτό τον χειμώνα, η Neo θα ξεκινήσει να χτίζει εργοστάσιο στην Εσθονία, το οποίο θα μετατρέπει τις επεξεργασμένες σπάνιες γαίες σε μαγνήτες για κινητήρες ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η Ε.Ε προσφέρει οικονομική στήριξη για τη δημιουργία τέτοιου είδους προμηθευτικών αλυσίδων στην Ευρώπη. Παρότι η Γροιλανδία ανήκει γεωγραφικά στη Βόρειο Αμερική, αποτελεί αυτόνομη περιφέρεια της Δανίας, η οποία και είναι μέλος της Ε.Ε.

Πριν από αρκετά χρόνια, μία κοινοπραξία που συμπεριελάμβανε και μία κρατική κινεζική εταιρεία επιχείρησε να ανοίξει ένα ορυχείο στο βόρειο τμήμα της Γροιλανδίας, σε ένα κοίτασμα σπάνιων γαιών, όπου υπάρχει σημαντική ποσότητα ουρανίου. Το πρότζεκτ εμποδίστηκε λόγω ντόπιων και ρυθμιστικών αρχών, που ανησυχούσαν για τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Ο Don Hains, γεωλόγος από τον Καναδά και σύμβουλος της Hudson Resources στη Γροιλανδία, δήλωσε ότι το κοίτασμα στο Sarfartoq που αγοράστηκε από την Neo είχε 97% λιγότερο ραδιενεργά υλικά ανά τόνο σε σχέση με το κοίτασμα στο νότιο κομμάτι της Γροιλανδίας. Οι σπάνιες γαίες, μία ομάδα 17 στοιχείων προς το κάτω μέρος του περιοδικού πίνακα, δεν είναι ραδιοενεργές, ωστόσο μπορεί να εντοπιστούν ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία, όπως ουράνιο και θόριο, σε κοιτάσματα σπάνιων γαιών. Οι διαφωνίες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση τέτοιου είδους στοιχείων τα τελευταία 40 χρόνια έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο εργοστασίων διαχωρισμού σπάνιων γαιών στην Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Έτσι, η Κίνα έμεινε ως η μοναδική δύναμη στον κόσμο που εξορύσσει και διαχωρίζει σπάνιες γαίες. Η Ρωσία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξορυκτική δύναμη.

Οι σπάνιες γαίες είναι απαραίτητες αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως σε μικρές ποσότητες, επομένως η πραγματική αξία της βιομηχανίας είναι χαμηλή. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως η αξία των παγκόσμιων πωλήσεων σπάνιων γαιών είναι περίπου 2 δισ. δολάρια και η αξία των πλήρως επεξεργασμένων υλικών από σπάνιες γαίες στα 8 δισ. δολάρια.

Ο Neo δήλωσε ότι θα καταβάλει μόλις 250.000 δολαρίων στην Hudson για τα δικαιώματα εξόρυξης και στη συνέχεια, όταν η κυβέρνηση της Γροιλανδίας εγκρίνει την συναλλαγή, επιπλέον 3,25 εκατ. δολάρια. Ο κ. Καραγιαννόπουλος εξήγησε ότι είχε συζητήσει το σχέδιο με αξιωματούχους στη Γροιλανδία προτού κλείσει τη συμφωνία και δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα απορριφθεί, όπως έγινε με το πρότζεκτ με την Κίνα.

Πηγή: Moneyreview, ΝΥΤ

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η ζήτηση έχει εκτοξευθεί καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα ηλεκτρικά οχήματα.