SEEF2022: Επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα και στο πράσινο υδρογόνο

Body

Oι επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά πάρκα και στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου, συνδυαστικά μπορούν, όχι μόνο να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και να την καταστήσουν ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο στην πράσινη μετάβαση.

.

Αυτό επισημάνθηκε σε σχετική συζήτηση που διεξήχθη στο 6ο Southeast Europe Energy Forum, που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Εταιρεία για την Ενεργειακή Οικονομία, σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τη στρατηγική υποστήριξη του Atlantic Council και του Global Energy Institute του US Chamber of Commerce. 

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν, η σύμβουλος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νεκταρία Καρακατσάνη, ο διευθύνων σύμβουλος της Advent Technologies Holdings Inc, Βασίλης Γρηγορίου, ο επικεφαλής Ευρώπης της Enel, Αριστοτέλης Χανταβάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, Αριστοφάνης Στεφάτος, και ο Συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής Υδρογόνου, Κωνσταντίνος Παπαλουκάς.

«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε hub, όχι μόνο φυσικού αερίου, αλλά και πράσινης ενέργειας», επισήμανε η κ. Καρακατσάνη και ανέλυσε το θεσμικό πλαίσιο που, όπως είπε, ξεκαθαρίζει το τοπίο και προσελκύει επενδύσεις για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. «Υπάρχει σιγουριά για τους επενδυτές, θα γνωρίζουν όλες τις περιοχές που μπορούν να αναπτυχθούν πάρκα», είπε η κ. Καρακατσάνη, επισημαίνοντας ότι εκτός από τα κίνητρα που παρέχονται, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει επενδυτική σαφήνεια, ώστε η πράσινη μετάβαση και σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, να μη θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια.

Το έργο «Green HiPo»

Στο έργο «Green HiPo» που αφορά τη δημιουργία μονάδας στην Δυτική Μακεδονία για την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή των κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας από «πράσινο» υδρογόνο, αναφέρθηκε ο κ. Γρηγοριου, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης και να εξελιχθεί σε παραγωγό πράσινου υδρογόνου.

Το τελευταίο, «τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει μεγάλο τμήμα του ενεργειακού μείγματος» εκτίμησε, καθώς «η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον στόχο για απανθρακοποίηση και έπειτα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχει επενδύσει πολλά στο ότι το πράσινο υδρογόνο θα αποτελέσει μέρος της λύσης».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Advent, υπενθύμισε ότι η εταιρεία έχει επενδύσει πολλά στην ανάπτυξη τεχνολογιών γύρω από το πράσινο υδρογόνο, κάτι που της εξασφάλισε την ένταξη του έργου «Green HiPo» στα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Important Projects of Common European Interest - ΙPCEI).

Η Ελλάδα δεν έλαβε εγκαίρως τις σωστές αποφάσεις για τις ΑΠΕ

Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν έλαβε εγκαίρως τις σωστές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εξέφρασε ο κ. Χανταβάς, εκτιμώντας πάντως ότι «ποτέ δεν είναι αργά να προχωρήσουμε αποφασιστικά, γιατί οι ΑΠΕ είναι ο μόνος τύπος ενέργειας που μπορεί να διασφαλίσει γεωπολιτική αυτονομία συνδυασμένη με χαμηλού κόστους κατανάλωση». Ο ίδιος δήλωσε πως η ENEL προγραμματίζει σημαντικές νέες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ.

Η Ελλάδα έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, όχι μόνο της εγχώριας αγοράς, αλλά της ευρύτερης περιοχής και της Ευρώπης σύμφωνα με τον κ. Στεφάτο. «Υπάρχουν βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις», σημείωσε, εξηγώντας πως πρέπει «να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε υπεράκτια αιολικά πάρκα σε συνδυασμό με την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, και το επόμενο, να μετατρέψουμε τις υποδομές φυσικού αερίου και κατόπιν να το διαθέσουμε και στις γειτονικές αγορές μέσω αγωγών». Επισήμανε δε, πως αξιοποιώντας τις ήδη υπάρχουσες υποδομές για τις νέες επενδύσεις, θα μειωθεί το κόστος της ενεργειακής μετάβασης.

Στα ευρωπαϊκά έργα στρατηγικής σημασίας IPCEI για την απανθρακοποίηση και το πράσινο υδρογόνο και στις σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρουν στη χώρα να διεκδικήσει ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της αγοράς, αναφέρθηκε ο κ. Παπαλουκάς. Επισήμανε δε, ότι στην εθνική στρατηγική που ακολουθείται, είναι πολύ σημαντική η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των γραμματειών πολλών υπουργείων για την προώθηση διατομεακών έργων. Για την επίτευξη του εθνικού στόχου να καταστεί η Ελλάδα εξαγωγέας πράσινου υδρογόνου, επισήμανε ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί η πολιτικοποίηση και ο νέος τομέας να διαθέτει δυνατούς μηχανισμούς που θα κάνουν τα σχέδια πράξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Στο 6ο Southeast Europe Energy Forum, που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Εταιρεία για την Ενεργειακή Οικονομία.