ΑΠΕ

Η ΕΔΕΥΕΠ ανέθεσε στην OWC υποστηρικτική μελέτη για τη στρατηγική των ανεμολογικών και ωκεανογραφικών μετρήσεων

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) ανέθεσε στην εταιρεία συμβούλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας OWC να καταθέσει προτάσεις για το σχεδιασμό στρατηγικής αναφορικά με τις έρευνες αιολικού δυναμικού και μετεωρολογικών δεδομένων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η OWC θα υποστηρίξει το έργο της ΕΔΕΥΕΠ σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα πλάνα του σχεδίου Εθνικού Προγράμματος για την Ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

.

Το 30% της ενέργειας που παρήχθη παγκοσμίως προήλθε από ανανεώσιμες πηγές το 2023

Για πρώτη φορά, η συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, ξεπέρασε το επίπεδο του 30%, τονίζει έκθεση του κέντρου έρευνας για ενεργειακά θέματα Ember που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

.

Σε διεθνές επίπεδο, η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έφθασε από το 19% το 2020 στο 30% και πλέον το 2023, χάρη κυρίως στην αλματώδη αύξηση των εγκαταστάσεων ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αναφέρει το κείμενο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κομισιόν: Εγκρίνει ελληνικά μέτρα κρατικής ενίσχυσης 1 δισ. ευρώ για 2 έργα ΑΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ελληνικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη δύο έργων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα. Τα μέτρα συμβάλλουν στην επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της Ελλάδας, καθώς και των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της δέσμης προσαρμογής στον στόχο του 55 %, καθιστώντας δυνατή την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

.

Eurostat: Στο 43% η ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2022 - Ξεπέρασε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Το 2022, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ προήλθε κατά 41% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2022 ξεπέρασε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, περίπου στο 43%.

.

Σδούκου στη Διάσκεψη του ΔΟΕ στο Παρίσι: Τι είπε για ενεργειακή κρίση, ΑΠΕ, επενδύσεις σε υποδομές

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, συμμετείχε στην Υπουργική Διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Φεβρουαρίου, στο Παρίσι με τη συμμετοχή των αρμόδιων Υπουργών των κρατών – μελών του Οργανισμού και πολλών εκπροσώπων της βιομηχανίας, παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου για το Κλίμα, κ. Τζον Κέρι.

.

Green Tank: Οι ΑΠΕ διατήρησαν την πρωτοκαθεδρία στην ηλεκτροπαραγωγή στο πρώτο οκτάμηνο του έτους - Οι τάσεις στην ηλεκτροπαραγωγή

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα μηνιαία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το διασυνδεδεμένο δίκτυο (Αύγουστος 2023), οι ΑΠΕ διατήρησαν την πρωτοκαθεδρία στην ηλεκτροπαραγωγή κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 αθροιστικά (14224 GWh), ξεπερνώντας κατά 1.5 TWh το ορυκτό αέριο και τον λιγνίτη μαζί (12753 GWh).

Υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: ένα «πράσινο δίλημμα» στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της ΕΕ

Τα αποτελέσματα της ανάπτυξης των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη είναι αμφίσημα, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Με τη δράση και τη χρηματοδότησή της, η ΕΕ έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της λεγόμενης «γαλάζιας ενέργειας», στο πλαίσιο της επιδίωξης των στόχων της για το κλίμα και την ενέργεια.

Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκαν τα σχέδια για αύξηση της χρήσης ΑΠΕ

Αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης για μονάδες ΑΠΕ, προβλέπουν τα σχέδια που ενέκρινε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το σχέδιο REPowerEU.

.

Mytilineos – HELLENiQ: Συμφωνία για πώληση φωτοβολταϊκών στη Ρουμανία

Χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων, συνολικής ισχύος 211 MW, που αναπτύσσει στη Ρουμανία η MYTILINEOS Energy & Metals αποκτά η HELLENiQ ENERGY Holdings μέσω της θυγατρικής της, HELLENiQ Renewables.

.

ΔΕΗ: Εξαγορά αιολικού πάρκου 84 ΜW στη Ρουμανία

Η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπέγραψε συμφωνία με ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil για την απόκτηση του 100% της Land Power s.r.l., η οποία κατέχει αιολικό πάρκο σε λειτουργία στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84MW.

.

Το αιολικό πάρκο παράγει περισσότερες από 200GWh ετησίως καθώς βρίσκεται στις περιοχές Dorobantu και Topolog στην Ανατολική Ρουμανία, οι οποίες έχουν το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα.