ΑΠΕ

Green Tank: Οι ΑΠΕ διατήρησαν την πρωτοκαθεδρία στην ηλεκτροπαραγωγή στο πρώτο οκτάμηνο του έτους - Οι τάσεις στην ηλεκτροπαραγωγή

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα μηνιαία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το διασυνδεδεμένο δίκτυο (Αύγουστος 2023), οι ΑΠΕ διατήρησαν την πρωτοκαθεδρία στην ηλεκτροπαραγωγή κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 αθροιστικά (14224 GWh), ξεπερνώντας κατά 1.5 TWh το ορυκτό αέριο και τον λιγνίτη μαζί (12753 GWh).

Υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: ένα «πράσινο δίλημμα» στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της ΕΕ

Τα αποτελέσματα της ανάπτυξης των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη είναι αμφίσημα, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Με τη δράση και τη χρηματοδότησή της, η ΕΕ έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της λεγόμενης «γαλάζιας ενέργειας», στο πλαίσιο της επιδίωξης των στόχων της για το κλίμα και την ενέργεια.

Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκαν τα σχέδια για αύξηση της χρήσης ΑΠΕ

Αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης για μονάδες ΑΠΕ, προβλέπουν τα σχέδια που ενέκρινε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το σχέδιο REPowerEU.

.

Mytilineos – HELLENiQ: Συμφωνία για πώληση φωτοβολταϊκών στη Ρουμανία

Χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων, συνολικής ισχύος 211 MW, που αναπτύσσει στη Ρουμανία η MYTILINEOS Energy & Metals αποκτά η HELLENiQ ENERGY Holdings μέσω της θυγατρικής της, HELLENiQ Renewables.

.

ΔΕΗ: Εξαγορά αιολικού πάρκου 84 ΜW στη Ρουμανία

Η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπέγραψε συμφωνία με ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil για την απόκτηση του 100% της Land Power s.r.l., η οποία κατέχει αιολικό πάρκο σε λειτουργία στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84MW.

.

Το αιολικό πάρκο παράγει περισσότερες από 200GWh ετησίως καθώς βρίσκεται στις περιοχές Dorobantu και Topolog στην Ανατολική Ρουμανία, οι οποίες έχουν το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα.

Οι ΑΠΕ σώζουν το σύστημα ηλεκτροδότησης στον καύσωνα

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως τα φωτοβολταϊκά που περιόρισαν δραστικά την μεσημβρινή αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, διασώζουν κατά την περίοδο του καύσωνα το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας ενώ συγκρατούν σε μεγάλο βαθμό και την άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας.

.

Η EY Ελλάδος σύμβουλος της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή για τη χρηματοδότηση εμβληματικών έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα

Η EY Ελλάδος ενήργησε ως σύμβουλος της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή Α.Ε., μίας κοινοπραξίας της RWE Renewables GmbH και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., για την εξασφάλιση χρηματοδότησης σειράς εμβληματικών έργων ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα, με συνολική ισχύ που αναμένεται να ξεπεράσει το 1GWp. 

.

ΕΥ: Πιο ελκυστική χώρα στον κόσμο στις ΑΠΕ η Ελλάδα σε σχέση με το μέγεθός της

Η Ελλάδα βρέθηκε, για πρώτη φορά, στην 1η θέση του προσαρμοσμένου δείκτη της EY για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), που εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών προσαρμοσμένες σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους, ενώ διατηρεί τη 16η θέση της γενικής κατάταξης, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της εξαμηνιαίας έκθεσης, EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI 61). Ο δείκτης αξιολογεί τις 40 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου και τις κατατάσσει ως προς την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

.

Mytilineos: Επένδυση 1,16 δισ.ευρώ για εξαγορά φωτοβολταϊκών στον Καναδά - Η μεγαλύτερη στην ιστορία της εταιρείας

 Την εξαγορά χαρτοφυλακίου πέντε φωτοβολταϊκών έργων στην επαρχία Alberta του Καναδά, ισχύος 1.410 MW, από την Westbridge ανακοίνωσε σήμερα η MYTILINEOS, επένδυση που - όπως επισημαίνεται- αποτελεί την μεγαλύτερη στην μέχρι σήμερα ιστορία της εταιρείας καθώς θα φθάσει σε ορίζοντα τετραετίας στα 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τι σημαίνουν υψηλά επιτόκια για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Εκ πρώτης όψεως, τα υψηλότερα επιτόκια είναι πραγματικά κακά νέα για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το σκεπτικό είναι αρκετά απλό: οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, απαιτούν από τους προγραμματιστές να δανειστούν πολλά κεφάλαια εκ των προτέρων για την κατασκευή έργων. Τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν πιο δαπανηρό τον δανεισμό αυτών των χρημάτων και με τη σειρά τους μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το κόστος ενός έργου.

.