Πέντε επενδυτικές τάσεις ESG για το 2022

Body

Η ζήτηση για βιώσιμες επενδύσεις ξεπέρασε τα παραδοσιακά προϊόντα το 2020. Η ευρωπαϊκή μελέτη για τα Αειφόρα Επενδυτικά Κεφάλαια 2021, η οποία εκπονήθηκε κατά παραγγελία της Ένωσης του Λουξεμβούργου (ALFI), διαπίστωσε ότι περισσότερες από τις μισές νέες εγγραφές κατευθύνονται σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά κεφάλαια (ESG). Εδώ εξετάζουμε πέντε επενδυτικές τάσεις ESG που αναμένουμε να εμφανιστούν καθώς η παγκόσμια οικονομία θα γυρίσει σελίδα μετά την πανδημία του Covid-19.

1. Καλύτερα δεδομένα ESG για την κάλυψη των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων

Η ποιότητα και η ποσότητα των δεδομένων ESG θα συνεχίσει να βελτιώνεται καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων.

Το σημερινό μείγμα των πλαισίων υποβολής εκθέσεων καθιστά δύσκολο για τους επενδυτές να συλλέγουν και να συγκρίνουν δεδομένα σχετικά με την πρόοδο των ESG και να ενεργούν σε κινδύνους και ευκαιρίες ESG. Οι ενιαίες απαιτήσεις θα συμβάλουν στην απλούστευση του θέματος για τους επενδυτές και θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να υποβάλλουν εκθέσεις προόδου για την επίτευξη των στόχων ESG.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τώρα την έλλειψη σαφών ορισμών και τυποποιημένων δεδομένων. Στην Ευρώπη, ο κανονισμός για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης (SFDR) επιβάλλει υποχρεωτικές γνωστοποιήσεις ESG, ενώ η ταξινομία της ΕΕ περιλαμβάνει έναν κατάλογο περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Παρόμοια πλαίσια σε άλλες δικαιοδοσίες περιλαμβάνουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση περιβαλλοντικών κινδύνων που καταρτίστηκαν από τη Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης. Μόλις πρόσφατα, οι ρυθμιστικές αρχές στην Ινδία ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν επίσης ένα πλαίσιο γνωστοποίησης και επενδύσεων για τις επενδύσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων σε ESG, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2022.

2. Εστιάζοντας στο "S" του ESG

Τα κοινωνικά ζητήματα έχουν έρθει στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης καθώς το Covid-19 αποκάλυψε συστημικά κοινωνικά προβλήματα. Στο παρελθόν οι δράσεις αυτές έτειναν να υστερούν σε σχέση με την περιβαλλοντική δράση, καθώς είναι πιο δύσκολο να οριστούν και να μετρηθούν.

Η συνεκτίμηση των κοινωνικών κινδύνων μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά όσον αφορά τη βελτίωση της οικονομικής ανθεκτικότητας. Για παράδειγμα, οι διαδικασίες υγιεινής και ασφάλειας αποτελούν ένα βασικό κόστος για τις επιχειρήσεις, αλλά μειώνουν τον κίνδυνο δαπανηρών αγωγών. Οι επενδυτές ESG θα πρέπει να γνωρίζουν την ποικιλομορφία και την ένταξη, καθώς και τα τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα.

3. Ο συμψηφισμός εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα γίνει mainstream

Η αντιστάθμιση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα - αντιστάθμιση των εκπομπών CO₂ ή άλλων αερίων του θερμοκηπίου - θα γίνει κυρίαρχη και πιο εξελιγμένη, επειδή προσφέρει μια βραχυπρόθεσμη λύση για τη μείωση των εκπομπών.

Μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η φύτευση δασών ή η αποκατάσταση υποβαθμισμένης γης, αλλά τώρα στρέφεται προς πιο προηγμένες λύσεις, όπως η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, η οποία μπορεί να απομακρύνει το CO₂ από τον αέρα.

4. Μέτρηση των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα

Η απώλεια της βιοποικιλότητας - της ποικιλίας των έμβιων όντων στον πλανήτη - επιταχύνεται παγκοσμίως. Οι επιπτώσεις στα μέσα διαβίωσης και τις οικονομίες είναι εξίσου σοβαρές με την κλιματική αλλαγή. Όπως έδειξε η πανδημία του Covid, το εμπόριο άγριας ζωής και η εκκαθάριση οικοτόπων μεγάλης κλίμακας για τη γεωργία ή την ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων ζωονόσων, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.

Η υποχρεωτική δημοσιοποίηση των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα είναι ακόμη σπάνια, αλλά ορισμένες χώρες απαιτούν πλέον από τις επενδυτικές εταιρείες να αναφέρουν το εταιρικό αποτύπωμα βιοποικιλότητας. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να γνωστοποιούν τη στρατηγική τους για τη μείωση των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων στόχων και ενός μέτρου ευθυγράμμισης με τους διεθνείς στόχους για τη βιοποικιλότητα. Και από την 1η Ιανουαρίου 2022, η ΕΕ SFDR θα απαιτεί από τις επιχειρήσεις επενδύσεων να γνωστοποιούν τις δραστηριότητες που επηρεάζουν αρνητικά τις ευαίσθητες στη βιοποικιλότητα περιοχές.

5. Η Ασία θα αυξήσει τις δεσμεύσεις ESG

Η ραγδαία αστικοποίηση και εκβιομηχάνιση της Ασίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει προκαλέσει τεράστια ζήτηση για υποδομές όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η παροχή νερού και τα συστήματα επεξεργασίας αποβλήτων.

Όμως η πανδημία αποκάλυψε προβλήματα. Για παράδειγμα, οι ασιατικές χώρες αντιμετώπισαν μια έξαρση των αστικών αποβλήτων, καθώς οι καταναλωτές επέστρεψαν στις σακούλες μιας χρήσης, τα μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης και τις συσκευασίες τροφίμων για λόγους υγιεινής.

Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για λύσεις κυκλικής οικονομίας, ανθεκτικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και για οικολογικότερα κτίρια και πιο βιώσιμα δίκτυα μεταφορών σε ολόκληρη την ήπειρο.

Τώρα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, αν και δεν απαγόρευσε τη χρήση άνθρακα, δεσμεύτηκε να τον «ελέγξει αυστηρά» στο πλαίσιο των σχεδίων για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα έως το 2060. Η αυξανόμενη ζήτηση για βιωσιμότητα σε έναν μετα-πανδημικό κόσμο θα ανοίξει επενδυτικές ευκαιρίες ESG στην Ασία.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Πέντε επενδυτικές τάσεις ESG για το 2022
Επικεφαλίδα

Οι επενδυτές κατανοούν τα οφέλη των επενδύσεων ESG και αναμένουν την υποβολή εκθέσεων ESG. Ποιες είναι όμως οι αναδυόμενες τάσεις στις βιώσιμες επενδύσεις που θα πρέπει να παρακολουθήσουν το 2022;