Πάνω από 1 τρις ​​δολάρια σε επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων παρά τις δεσμεύσεις της για απαλλαγή

Body

Τα κράτη της G20 διοχέτευσαν επίπεδα ρεκόρ δημοσίου χρήματος σε ορυκτά καύσιμα πέρυσι, παρά το γεγονός ότι υποσχέθηκε να μειώσει ένα μέρος τους, σύμφωνα με έκθεση.

.

Το ποσό του δημόσιου χρήματος που διοχετεύεται σε άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε 20 από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έφτασε στο ρεκόρ 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (1,1 τρισεκατομμύρια λίρες) το 2022, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (IISD). Να σημειωθεί ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων στη σύνοδο κορυφής Cop26 για το κλίμα στη Γλασκώβη πριν από δύο χρόνια.

Η έκθεση έρχεται λίγο πριν τη νέα σύσκεψη της G20 στο Νέο Δελχί τον επόμενο μήνα που θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για την επόμενη μεγάλη διάσκεψη για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Νοέμβριο.

Όπως δήλωσε η κύρια συνεργάτης του Ινστιτούτου Τάρα Λάαν: «Είναι ζωτικής σημασίας οι ηγέτες να θέσουν το θέμα των επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων στην ατζέντα. Αυτά τα στοιχεία υπενθυμίζουν τα τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος που διοχετεύουν οι κυβερνήσεις της G20 σε ορυκτά καύσιμα παρά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Τα ορυκτά καύσιμα απελευθερώνουν ρύπους όταν καίγονται που θερμαίνουν τον πλανήτη και κάνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο βίαια. Επίσης μολύνουν τον αέρα με τοξίνες που βλάπτουν τους πνεύμονες και τα άλλα ζωτικά όργανα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από ορυκτά καύσιμα σκοτώνει από 1 έως 10 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Οι κυβερνήσεις μείωσαν περαιτέρω τις τιμές υποστηρίζοντας τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων και τους πελάτες τους με δημόσιο χρήμα. Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι κυβερνήσεις παρείχαν πέρυσι ορυκτά καύσιμα ύψους 1 τρισεκατομμύριου δολαρίων σε επιδοτήσεις, 322 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις από κρατικές επιχειρήσεις και 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια από δημόσια οικονομικά ιδρύματα. Το ποσό ήταν διπλάσιο από αυτό που παρείχαν το 2019.

Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά τις αναποτελεσματικές επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων "μεσοπρόθεσμα" ήδη από το 2009 χρειάστηκε η σύνοδος κορυφής Cop26 μια δεκαετία αργότερα για να συμφώνησαν να επιταχύνουν αυτές τις προσπάθειες. Επίσης η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησαν στην αύξηση των τιμών των καυσίμων και το όριο ενέργειας. Από την άλλη επιστήμονες και γιατροί έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τις επιδοτήσεις καυσίμων που σκοτώνουν ανθρώπους.

Τον Φεβρουάριο, μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας διαπίστωσε ότι η κλίμακα των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων το 2022 ήταν ένα «ανησυχητικό σημάδι για ενεργειακές μεταβάσεις». Τον Ιούνιο έκθεση από την Παγκόσμια Τράπεζα βρήκε ότι με την υποτιμολόγηση των ορυκτών καυσίμων, οι κυβερνήσεις όχι μόνο δίνουν κίνητρα για την υπερβολική χρήση, αλλά επίσης διαιωνίζουν τις αναποτελεσματικές ρυπογόνες τεχνολογίες και εδραιώνουν την ανισότητα. Ακόμα από όλες τις επιδοτήσεις στον ενεργειακό τομέα, περίπου τα τρία τέταρτα πηγαίνουν σε ορυκτά καύσιμα.

Ο Ρίτσαρντ Νταμάνια ως επικεφαλής οικονομολόγος μιας ομάδας βιωσιμότητας στην Παγκόσμια Τράπεζα και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δήλωσς: «Υπάρχει τεράστιο δυναμικό στη μεταρρύθμιση των επιδοτήσεων. Με την επαναχρησιμοποίηση των σπάταλων επιδοτήσεων, μπορούμε να ελευθερώσουμε σημαντικά ποσά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις πιο πιεστικές προκλήσεις του πλανήτη

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις που χτίζουν τη δημόσια αποδοχή, προστατεύουν τους πιο ευάλωτους και δείχνουν πώς δαπανώνται τα χρήματα για να βελτιώσουν ουσιαστικά τις ζωές των ανθρώπων».

Το IISD διαπίστωσε ότι με τον καθορισμό υψηλότερου φόρου άνθρακα 25-50 δολάρια ανά τόνο αερίων του θερμοκηπίου, οι κυβερνήσεις της G20 θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν επιπλέον 1 τρις ​​δολάρια ετησίως.

Οι συγγραφείς της έκθεσης συνιστούν στοχευμένες πληρωμές πρόνοιας σε όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη. Συνέστησαν επίσης να εγκαταλειφθεί ο χαρακτηρισμός «αναποτελεσματικός» από την υπόσχεσή τους να καταργήσουν σταδιακά τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και αντ' αυτού να αναφέρουν εξαιρετικές περιπτώσεις όπου θα δικαιολογούνταν.

Το IISD κάλεσε επίσης τους ηγέτες της G20 να τερματίσουν τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων στις πλούσιες χώρες έως το 2025 και στις υπόλοιπες έως το 2030.

Πηγή: Efsyn.gr

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η έκθεση έρχεται λίγο πριν τη νέα σύσκεψη της G20 στο Νέο Δελχί τον επόμενο μήνα που θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για την επόμενη μεγάλη διάσκεψη για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Νοέμβριο.